Genel SağlıkHABERLER

FAZLA ÇOCUK KALBİ YORUYOR

Araştırmalara göre çok çocuk sahibi olan anne-babalarda kalp hastalığı riski artıyor.

Bilim adamları, hastalık riskine neden olan en büyük etkenin kötüleşen ekonomik koşullar ve sağlıksız hayat tarzı olduğunu vurguluyor. Kadınların, hamilelik sırasında insüline direncinin arttığını ve bunun da kan şekerini yükselttiğini belirten bilimadamları, fazla hamilelik yaşanlarda bu direncin kalıcı olabileceğine dikkat çekiyorlar.

İngiliz Kalp Vakfı’nın bir bölümünü finanse ettiği, Bristol Üniversitesi bilim adamlarınca yapılan araştırmada, en az koroner kalp rahatsızlığı riski taşıyanların 2 çocuklular olduğu saptandı. Değişik sayıda çocuk sahibi olan, yaşları 60 ile 79 arasında değişen 4 bin 286 kadın ve 4 bin 252 erkeğin katılımıyla yapılan araştırmada, iki çocuktan fazlasına sahip olanlarda riskin daha yüksek olduğu ve çocuk sayısı arttıkça bu riskin de arttığı belirlendi. Kadınlarda bu riskin ikiden sonraki her çocukta yüzde 30, erkeklerde ise yüzde 12 arttığı belirlenirken, kadınlardaki oranın yüksek olması, çok sayıda hamileliğin kadınların metabolizmasında yarattığı ters etkiye bağlandı.

EN BÜYÜK ETKENLERİ

Circulation dergisinde sonuçları yayımlanan araştırmayı yürüten bilim adamları, bu sonuca neden olan en büyük etkenin kötüleşen ekonomik koşullar ve sağlıksız hayat tarzı olduğunu belirtti. Özellikle kadınların, hamilelik sırasında insüline direncinin arttığı ve bunun kan şekerini yükselttiği, birden fazla hamilelik yaşayanlarda, koroner kalp rahatsızlığının nedenlerinden biri olan bu direncin kalıcı olabileceği kaydedildi.