Genel SağlıkHABERLER

ZİYAFET Mİ, EZİYET Mİ?

Obezite ve şişmanlık düzensiz ve hareketsiz yaşamın da etkisiyle birçok ülkenin sağlık sorunu haline geldi.

Şişmanlığın ve obezliğin getirdiği birçok olumsuz etki, bireylerin yaşam kalitelerini etkileyip yaşam sürelerini azaltıyor. Temelde en basit anlamıyla şişmanlık; besinlerle alınan kalorinin gün boyunca harcanandan daha fazla olması sonucunda vücutta yağ dokusunun yağsız dokuya oranla artış göstermesi olarak tanımlanır. Bu da görünürde bireylerde fazla kiloya neden olur.

PEKİ YA BUZ DAĞININ GÖRÜNMEYEN KISMINDAN HABERDAR MISINIZ?

Şişmanlık ve obezliğin günlük hayatta istediğiniz kıyafeti giyememenizin, aynaya küsmenizin ötesinde, yaşamınızdan sağlığınızı alıp götürdüğünü biliyor muydunuz? Şişmanlığın ve obezliğin neden olduğu hastalıkları şöyle sıralayabiliriz;

Şeker Hastalığı
Koroner kalp hastalıkları
Hipertansiyon
Çeşitli eklem ve kemik rahatsızlıkları
Horlama
Uyurken solunum sıkıntısı çekme
Kısırlık
Gut
Karaciğer yağlanması
Safra taşlarının oluşumu
Adet düzensizlikleri
Birçok kanser çeşitleri
Psikolojik sorunlar

ŞİŞMAN MIYIM, OBEZ MİYİM?

Bir kişinin şişman ya da obez olup olmadığı her ne kadar bakarak anlaşılabilse de, şişmanlık ve obezlik tanısının objektif değerlerle konulması gerekir. Şişmanlığın ve obezliğin tanısında kullanılan yöntemler çok farklı olmakla birlikte en pratik olan yol, beden kitle indeksi (BKİ) olarak tanımlanan kriterdir. Kişinin ağırlığının, boyunun metre cinsinden karesine bölünmesiyle hesaplanır. BKİ yöntemine göre şişmanlığın sınıflanması aşağıdaki tabloda verilmiştir.

BKİ (kg/m) TANIM
< 19 Zayıf
19 – 24.5 Normal
24.5 – 29 Şişman
> 29 Obez

BKİ’nin 22 olması durumunda; erken ölüm riskinin en az, uzun ve kaliteli bir yaşam süresinin ise en fazla görülmesi durumu söz konusudur.

Obezite, vücutta yağ dokusunun artması sonucu ortaya çıkan klinik bir tablodur. BKİ ile tanımlayacak olursak; BKİ’i 29’un üzerinde olan bireylere obez (aşırı şişman) diyebiliriz. Bu bireylerin vücudunda aşırı yağlanma söz konusudur. Günümüzde obezite tedavi edilmesi gereken önemli bir hastalık olarak kabul edilmektedir. Tedavisi gerçekleşmediği ya da geciktirildiği durumlarda önemli sağlık sorunlarını beraberinde getirmektedir. Daha önce de sıraladığımız şişmanlığın neden olduğu bir çok hastalığın obez bireylerde ortaya çıkma ve zarar verme riski çok yüksektir.

İŞTE SİZE ZAYIFLAMAK İÇİN 10 NEDEN!

Kilo vermeyle beraber;
Toplam ölüm riski azalır.
Büyük ve küçük tansiyon düşer.
Açlık kan şekerinde azalma görülür.
Kolesterol azalır.
İyi huylu kolesterol artar.
Sindirim sistemi rahatsızlıkları azalır.
Kanser görülme riski azalır.
Vücut daha aktif ve canlı bir hal alır.
Bireyin kendine güveni artar.
Başarmak çok güzel bir histir!

NASIL BİR TEDAVİ?

Şişmanlığın tedavisi bireyin beslenme şeklinin yeniden düzenlemesi ve bunu yaşam tarzı haline getirmesiyle başlar. Günümüzde insanlar, birbirlerine birtakım diyet önerilerinde bulunur ya da bazı ünlülerin diyet programlarını örnek alırlar. Oysa ki her bireyin diyet programının kendine özgü olduğu unutulmamalıdır. Şeker hastası bir bireyle kalp hastası olan bir bireyin diyet programı aynı olamaz. Ayrıca her bireyin yaşına, boyuna, kilosuna ve yaşam tarzına göre beslenme programı ayrıca planlanır. Sağlıksız bir diyet yapmaktansa Beslenme ve Diyet Uzmanı kontrolünde size uygun bir diyet programını uygulamak en doğrusudur.

Egzersiz de diyete yardımcı ve normal kiloyu korumada önemli bir yöntemdir. Ayrıca şişmanlığın iskelet kas sistemi üzerinde oluşturacağı çeşitli olumsuzluklar, kişiye uygun programlanmış egzersizlerle de en aza inmektedir.