Genel SağlıkHABERLER

VİTİLİGO HASTALIĞI

“Vitiligo, normal deri görünümünde, pigment kaybı nedeniyle düzensiz beyaz alanların bulunduğu bir deri durumudur.

Herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir. Ancak, belirli genetik özelliklere sahip ailelerde hastalığa yatkınlık görülmektedir. Kontrasta bağlı olaraki koyu tenli kişilerde daha belirgindir. Vitiligo’nun nedeni tam bilinmemekle beraber pigment üreten melanosit hücreleri olan melanositlerin deri veya çevre dokulara hasar vermeksizin seçici kaybına bağlı olarak otoimmünite üzerinde durulmaktadır.”

1- Vitiligo hastalığının belirtileri nelerdir?

Vitiligo, derinin herhangi bir bölgesinde aniden renksiz(depigmente) alanların görülmesi şeklinde ortaya çıkar ve bu alanların artması ve yayılmasıyla devam eder.

2- Bu hastalık kalıtımsal mıdır?

Vitiligo hastalarının %10 unun ailelerinde de aynı hastalık bulunmaktadır.

3- Bu hastalığın tedavisinde ilaçla tedavi mi yoksa, cerrahi operasyon mu önerirsiniz?

Cerrahi olarak hücre kültürü uygulamaları bulunmaktadır. Ancak gerekli şartların düzenlenmesi ve uygulanması son derece zor bir tekniktir.

Diğer tedaviler ise;

* PUVA ve/veya dar band UVB tedavileri en başarılı sonuç aldığımız yöntemlerdir. Bu yöntem özel ışık kabinlerinde uygulanılmaktadır.

* Küçük bölgelere uygulanan hedefe yönelik ışık tedavisi sistemleri mevcuttur.

* Pimekrolimus, Takrolimus, Calcipotriol, Steroid içeren kremler topikal uygulandığında renk yapmayan melanositler tekrar çalışarak pigment yapımına başlayabilmektedir.

* Bunlara ek olarak Beta karoten gibi deriyi boyayan ilaçlar oral olarak kullanılmaktadır.

4- Tedavi süresi ne kadardır?

Lezyonun genişliği, hastanın cevabının başlaması tedavi süresini etkilemektedir. 2 ay – 2 yıl arası çok değişken sürelerde tüm lezyonların yeniden renklenmesi mümkün olabilmektedir.

5- Hastalığın kesin çözümü var mıdır?

Hastalığın stresle çok yakın ilişkili olduğu bilinmektedir. Bu nedenle tamamen düzelmiş olan hastalarda bile stres sonrası yineleme görülebilmektedir.

6- Tedavi sonrası güneşten uzak durmak gerekli midir?

Güneş ışığı hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Tedavi sonrasında da güneşin zararı yoktur.

7- Alternatif tedavi seçenekleri nelerdir?

Psikolojik yardım(Psikiatri konsültasyonu, psikoterapiler)her zaman gerekmekte ve tedaviye destek olmaktadır. İyi, doğru uygulanan ve psikosomatik yapıyı bozmaya yönelik gevşeme yöntemleri, yoga, meditasyon, reiki de hastaya zarar vermediği sürece bu yolla etki edebilmektedir. Hastalık bazen kendiliğinden bile gerileyebilmektedir.

8- Bitkisel tedavi yöntemlerini önerir misiniz?

Ağızdan, karoten içeren havuç, portakal vb.’ini vermek dışında bitkisel tedaviler dermatologların ilgi alanına girmemektedir.

9- Lazer tedavisi var mıdır?

Hedefe yönelik ışık tedavi yöntemleri arasında 308 nm. Excimer lazer uygulaması da bulunmaktadır. Ancak lezyonlar vücudun %20’sinden az alanda olmalıdır.

VKV Amerikan Hastanesi
Dermatoloji Bölümü
Dr. Buket Pençe