Genel SağlıkHABERLER

VEJETARYEN ANNELERE B12 VİTAMİNİ UYARISI

Vejetaryen annelerin bebeklerinde, B12 vitamini yetersizliğine bağlı olarak gelişme geriliği görülebileceği bildirildi.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ayşe Baysal yaptığı açıklamada, vejetaryen diyetlerin yeterli düzenlenmesi halinde besin ögeleri bakımından yeterli olacağını söyledi.

Prof. Baysal, “Eğer vejetaryen diyet, az da olsa bazı hayvani besinleri içeriyorsa, tüm besin ögelerini bu diyetle karşılamak mümkündür” dedi.

Prof. Baysal, süt, peynir ve veya yumurta yiyen vejetaryenlerde, hiç hayvani besin yemeyenlere oranla besin ögesi yetersizliklerine daha az rastlandığını belirterek, “Ancak veganlar, fruvitaryenler ve zen makrobiyotik diyet uygulayanlar protein, riboflavin, B12 vitamini, demir, kalsiyum ve çinkoyu yeterince alamayabilirler. Vejetaryenler, B12 vitamini yetersizliği yönünden riskli gruplardan biridir. Bu risk, özellikle hayvani besinleri hiç tüketmeyen veganlar için önem taşımaktadır. Laktovejetaryenler süt ve türevlerinden, laktoovovejetaryenler de bunlara ek olarak yumurtadan yeterli B12 vitamini almaktadırlar” dedi.

Vejetaryenlerde yetersizliği kolaylaştırabilecek en önemli faktörün, mide veya pankreas bozuklukları olduğunu söyleyeni Prof. Dr. Ayşe Baysal, “Bu durumda yetersizlik 1-3 yıl gibi daha kısa sürede ortaya çıkabilir. Vejetaryen annelerin bebeklerinde B12 vitamini yetersizliği görülebilir. Annenin sütündeki vitamin miktarı da oldukça düşüktür. Bebekler ilk 4 ay normal iken, daha sonra uyuşukluk, hareketsizlik gibi yetersizlik belirtileri göstermeye başlarlar. Gelişme geriliği görülebilir. Anneye kobalamin verilmesi, sütün vitamin içeriğini de artırır. Bebeğe verilen kobalamin düzelme sağlar. Vejetaryen yetişkin ve çocuklarda dengeli bir diyet tüketildiği takdirde, demir depoları bir miktar düşük olmasına rağmen aşikar anemi omnivorlardan (hem hayvani hem nebati yiyenlerden) farklılık göstermemektedir” diye konuştu.