Genel SağlıkHABERLER

UZUN SÜRE OTOMOBİL KULLANMANIN OLUMSUZ ETKİLERİNDEN KORUNUN

Büyük şehirlerde otomobil ile uzun mesafeler kat edilmese de trafik sıkışıklığı nedeniyle sürücüler saatlerini direksiyon başında geçirmek durumunda kalıyor. Uzun süre otomobil kullanmak sırt ve boyun ağrılarına, siyatik ve bel fıtığı gibi rahatsızlıklara neden olabiliyor. Bu etkilerden korunabilmek için yürüyüş ve otomobili doğru pozisyonda kullanmak önem taşıyor. Konuyla ilgili olarak Anadolu Sağlık Merkezi Ataşehir Tıp Merkezi’nden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Tolga Aydoğ uyarılarda bulunuyor.

Büyük şehirlerdeki yoğun trafik, mesafe uzun olmasa da sürücülerin saatlerce direksiyon başında kalmasına neden oluyor. Uzun süre otomobil kullanmaya bağlı olarak boyun ve sırt ağrıları oluşabiliyor. Her gün otomobilde geçen iki üç saatin ardından, bilgisayar ekranı karşısında geçirilen uzun saatler kişilerin omurgasında, duruş bozukluğuna bağlı basit ağrıların yanı sıra, fıtıklara da zemin hazırlıyor. Uzun süreli oturuşlar ve hareketsizlik kaslarımızın zayıflamasına ve eklemlerimizin daha çabuk zarar görür hale gelmesine yol açıyor.

Anadolu Sağlık Merkezi Ataşehir Tıp Merkezi’nden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Tolga Aydoğ, uzun süre otomobil kullanmak zorunda kalanların düzenli yürüyüş ve egzersiz yapmaya, otururken doğru pozisyon almaya dikkat etmesi gerektiği uyarısında bulunuyor. Hareketsizliğin ölüm sürecini hızlandırdığının henüz 1950’li yıllarda yapılan araştırmalarla ortaya konduğunu belirten Tolga Aydoğ konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

“1953 yılında Londra’da şoför, sekreter, postacı ve kondüktörler arasında yapılan bir çalışma, çarpıcı sonuçlar ortaya koyuyor. Çalışmada en aktif olan postacılar ve kondüktörlerde koroner arter hastalıklara bağlı ölümlerin, diğer meslek gruplarından daha az olduğu görüldü. Günümüzden 55 yıl önce ortaya konan bu sonuç, günümüzde artık netlik kazandı ve hareketsizliğin ölümü hızlandırdığı çok net olarak ortaya kondu. Özellikle büyük şehirlerde yaşayan ve vaktinin çok büyük kısmını otomobil ve masa başında geçiren bireylerin, hareketsizliğin olumsuz sonuçlarına karşı dikkatli davranmaları gerektiği bir gerçek. Bu bireylerin her gün en azından 10.000 adım, yani yaklaşık 5- 6 km yürümesi şart. Bu aktivite kronik hastalıkların ortaya çıkmasını engelleyecektir. Bu aktiviteye eklenecek bel, boyun, sırt egzersizleri ise kişilerin sadece omurga sağlığına yardımcı olur. Uzun vadede yürüyüşe ilave edilecek bel, boyun ve sırt egzersizleri otomobilde ve çalıştığımız ofislerdeki mutluluğumuza katkıda bulunur.”

Oturma şeklinizi düzelterek ağrılardan korunun

Çok uzun süreli otomobil kullananlar hareketsizliğin yol açtığı hastalıkların yanı sıra, sırt ve boyun ağrısı, siyatik ve bel fıtığı riskleri ile karşı karşıya kalabilir. Oturma şekli düzeltilerek olası bel kemiği, sırt ve boyun problemleri önlenebilir. Uzun süre otomobil kullanmanın yol açtığı rahatsızlıklardan korunmak şu noktalara dikkat etmek gerek:

Ø Koltuğunuzu yerden neredeyse 100 derece açı yapacak şekilde, dik hale getirin.
Ø Koltuğunuzu 120 dereceye getirmenin bel açısından daha rahat olduğunu belirten yazılar olmasına karşın, bu açıda boynu dik tutmak daha zor olacağı için 100 derecelik yaslanma açısı daha çok kabul görmektedir.
Ø Dizlerinizi kalçanızdan hafifçe yüksek tutun.
Ø Başınız geriye doğru çok hafifçe yaslayın (sadece %10).
Ø Dirseklerinizi kolçakta dinlendirin.
Ø Direksiyon tutuşunuz olası hava yastığı yaralanmasını önlemek için 9.15 tutuşu (bir el 9, diğer el 3 hizasında) yerine 10.10 şeklinde olsun (bir el 10, diğer el 2 pozisyonunda).

Anadolu Sağlık Merkezi Ataşehir Tıp Merkezi’nden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Tolga Aydoğ’un diğer önerileri ise şöyle:

Ø Sırtınızı dikey pozisyonda tutun, başınızın, koltuk başlığının ortasını desteklediğinden emin olun.
Ø Koltuğunuzu daha konforlu hale getirmek ve sırtınıza destek sağlamak için (eğer yok ise) omuriliğinizi destekleyen yastık kullanın.
Ø Koltuğunuzu ve direksiyon simidinizi, direksiyona rahat ulaşabileceğiniz şekilde ayarlayın.
Ø Mümkünse her 20-30 dakikada bir arabadan çıkın ve gerinin.
Ø Eğer sırt ağrınız araba kullandığınız sırada ortaya çıkarsa, ağrıyan bölge üzerine buz kompresi uygulayın. Bunu küçük poşete koyduğunuz buzu havluya sarıp, koltuk ile belinizin arasına yerleştirerek sağlayabilirsiniz. Ya da eğer daha iyi hissettirecekse, sıcak termoforu uygulayabilirsiniz.