Genel SağlıkHABERLER

UÇUĞUNUZ VARSA DİKKATLİ OLUN!

Yapılan araştırmalar, dünya nüfusunun %80’inin yaşamları boyunca en az bir defa uçuk geçirdiğini gösteriyor. Türkiye’de her yıl 8 milyon kişinin uçuk nedeniyle sıkıntı ve acı çektiği tahmin ediliyor.

Uçuk genellikle dudak, ağız ve burun delikleri çevresinde çıkan Herpes simplex adı verilen virüsün sebep olduğu hastalık olarak karşımıza çıkıyor.

Sema Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Ayşe Ferzan Aytuğ uçuk çıkacak bölgede 0-24 saat önceden zonklama, karıncalanma, kaşınma, yanma, sızlama hissedildiğini söyledi.

Gözlerinize dokunmayın.

Uçuğun bulaşıcı bir hastalık olduğunu belirten Dr. Aytuğ, uçuğun uçuğu olan bir kişinin kullandığı havlu, bardak, çatal, kaşık vb. eşyalarla ve uçuklu kişinin öpmesi sonucu bulaşabildiğini, söyledi. Eğer uçuğa dokunulursa yüzün diğer bölümlerine, göze ve vücudun diğer bölgelerine (genital bölge gibi) de bulaşabileceğinin altını çizdi.

Uçuğu olanlar nelere dikkat etmeliler…

Uçuğa dokunulmamalıdır. Dokunulursa eller çok iyi yıkanmalıdır.

Uçukluyken kesinlikle gözlere dokunmaktan kaçınılmalıdır. Bayanlar makyajlarını temizlerken dikkat etmelidir.

Özellikle bebekler, çocuklar ve diğer insanlar öpülmemelidir, yakın temastan kaçınılmalıdır.

Uçuklu insanın kullandığı havlu, bardak, çatal, kaşık vb. eşyalar ayrılmalı ve başkalarının kullanmasına izin verilmemelidir.

Uçuk ve uçuk yarasının kabuğu ile oynanmamalıdır. (Parmaklara uçuk virüsü bulaştırılır, aynı zamanda uçuk yarasına da diğer mikroplar bulaştırılmış olur)

Vücut zayıf düştüğünde tekrarlıyor.

Uçuğa neden olan Herpes simplex virüsü vücuda girip ilk enfeksiyonunu yaptıktan sonra o bölgeye yakın sinir düğümüne yerleşiyor ve uçuk oluşmasını tetikleyen faktörler devreye girene, yani vücudun zayıf düştüğü ana kadar orada kalıyor.

Uçuğun tekrarlamasındaki en büyük etkenlerden birinin stres olduğunu söyleyen Ayşe Ferzan Aytuğ ateş, soğukalgınlığı, grip gibi hastalıkların da uçuk çıkmasında etkili olduğunu belirtti.

Bayanların hormonal değişiklikler yaşadığı hamilelik, adet dönemleri, aşırı yorgunluk, uykusuzluk, güneş teması, dişe yapılan müdahaleler (diş çekimi dolgu vb.) diğer enfeksiyonlar, aşırı alkol uçuk çıkasına neden olan diğer sebepler olarak biliniyor.

Dr. Aytuğ uçuk çıkmaya yakın hissedilen yakınmalar sırasında antiviral uçuk kremleri başlanırsa uçuğun etkilerinin azalabileceğini ve söyleyerek, bu kremlerin rahatlıkla kullanılabileceğini ifade etti.

Dr. Aytuğ yapılan araştırmalar sonucu “diyet yapanlarda uçuk virüsünün harekete geçmemesi için Lisin içeren besinleri almalarını, Arjinin içeren besin maddelerinden de uzak durmalarını önerilmektedir. Bu amaçla diyetlerde Lisin içeren tavuk, patates, süt, bira mayası, fasulye ve balık besinleri alınmalı, Arjinin içeren çikolata, yer fıstığı, bira, üzüm, mısır gevreği gibi yiyeceklerden uzak kalınmalı.” diye tavsiyelerde bulundu.