Genel SağlıkHABERLER

GÜLÜŞÜNÜZ MESLEĞİNİZE UYGUN OLSUN

Toplum içinde rahatlıkla gülümseyebilmek gerek sosyal statü, gerekse mesleki açıdan büyük önem taşıyor. Diş hekimliği artık gülüş şeklinin yeniden tasarlanmasına hatta mesleğe göre şekillenmesine izin veriyor. Ataşehir Tıp Merkezi’nden Diş Hekimi Alper Çıldır, güzel gülüşün kriterlerini ve bu konuda yapılabilecekleri anlattı.

Herkes ideal bir gülüşe sahip olmak ister. Peki ideal bir gülüş nedir, nasıl olur? Gülüşün insan hayatındaki yeri ve ideal bir gülüş için diş hekimliğinin sunduğu olanaklarla ilgili görüşlerine başvurduğumuz, Anadolu Sağlık Merkezi’nden Diş Hekimi Alper Çıldır şunları söyledi:

“İdeal gülüşte kişinin dudak kenarları simetrik olarak geriye çekilmeli, iki tarafta dudak kenarları ve dişler arasında kalan karanlık koridorlar eşit görünmeli. Üst dudak gülüş sırasında geriye doğru sıyrıldığı zaman dişle dişetinin tam birleştiği noktada durmalı ve daha yukarı sıyrılmamalı. Bu kriterlerin tümü gerçekleştiğinde tam anlamıyla güzel bir gülüş olur.

Sağlıklı dişeti gülkurusu rengi olmalı

Dişlerin arasına giren üçgen şeklindeki dişetlerinin görünümü, gülüş estetiği açısından büyük önem taşıyor. Gülümseme sırasında dişetinin değil, sadece bu üçgenlerin görünmesi, üst dudağın da diş ile dişetinin birleşim yerine kadar sıyrılması isteniyor. Gülüş esnasında sağlıklı dişetinin dudaklar altından ideal miktarda gözükmesine “Kırmızı Estetik”, dişlerin ideal pozisyon ve miktarda gözükmesine ise “Beyaz Estetik” deniyor. İdeal bir gülüşte kırmızı estetik ile beyaz estetiğin birbirini tamamlaması gerekir.

Anadolu Sağlık Merkezi’nden Diş Hekimi Alper Çıldır, artık diş hekimliğinin sunduğu olanaklara mükemmel bir gülüş kazanmanın artık daha kolay olduğunu belirterek, yapılan bazı müdahaleler ile ilgili şu bilgileri veriyor:

“Diş hekimliği gülüş şeklinin yeniden tasarlanmasına hatta mesleğe göre şekillenmesine olanak tanıyor. Eğer dişetinde fazlalık varsa manikür yapar gibi dişetindeki fazlalıkları kesiyoruz. Bu, korkulduğu kadar kanamalı bir işlem değil. Uygulandıktan bir saat sonra hastalarımız günlük hayatlarına devam edebiliyorlar. Sağlıklı dişeti; kanamasız ve gülkurusu pembeliğinde olur. Kırmızı estetik için dişetleri çok sağlıklı olmalı, dişetlerinde iltihap ya da kanama olmamalıdır. Ayrıca bu işlemin uygulanabilmesi için hastamızın büyüme ve gelişiminin tamamlanmış olması gerekir.”

Güzel gülüş, sosyal statüye ve mesleğe göre şekillendirilebiliyor

Güzel bir gülüşe sahip olabilmek için en çok kadınlar başvuruyor. Ancak son yıllarda erkeklerin oranında da önemli bir artış var. Yöneticiler, satış temsilcileri ve özellikle moda ile medya sektöründe çalışanlar en çok ilgi gösterenler arasında sayılabilir. Estetik gülüş tasarımı, önemli kişilerin toplumdaki pozisyonlarını almalarında, statü belirlemede çok önemli bir etken.

Kişinin mesleğine göre gülüş tasarladıklarını belirten Anadolu Sağlık Merkezi’nden Diş Hekimi Alper Çıldır şunları söyledi:

“Dişlerinin rengi ile beyaz ve kırmızı estetik uyumu çok kötü olan bir yönetici ya da bir işadamı düşünün. Bu kişinin elbette rahat gülüp konuşamayacağı için çalışanlarına karşı inandırıcı ve etkileyici olması da beklenemez. Sonuç itibariyle biz, kişinin mesleğine göre gülüş tasarlıyoruz. Örneğin yönetici kadrosundaki kişilerin diş estetiğini planlarken, keser dişlerinde daha köşeli dişleri, köpek dişlerinde ise daha sivri dişleri tercih ediyoruz. Bu sayede kişilerin daha otoriter bir görünüme sahip olmasını sağlamış oluyoruz. Yuvarlak hatlı veya bombeli dişlere sahip olan kişilerin ya da konuşma sırasında dişleri görünmeyen kişilerin otorite kurmaları biraz daha zor oluyor. Satış temsilcileri ve hizmet sektöründe çalışan kişilerde ise genellikle yuvarlak hatlı ve geniş dişler seçiyoruz. Bu kişilerde diş rengi olarak da beyaz tonları tercih ediyoruz. “