Genel SağlıkHABERLER

TÜRKİYE’DE BİR İLK: LAPAROSKOPİYLE KARACİĞERDEN ‘KILÇIK’ AYIKLANDI!

5 cm’lik kılçık mideyi delip karaciğere yapıştı

73 yaşındaki Azize Merdoğlu’nun yaklaşık 3 önce yediği balıkla başlayan hastalık öyküsü, Acıbadem Eskişehir Hastanesi’nde yapılan cerrahi operasyonla noktalandı. Ateş ve kuru öksürük şikayetiyle Acıbadem Eskişehir Hastanesi’ne gelen Merdoğlu, doktorları da şaşırtan bir operasyonla sağlığına kavuştu.

Operasyonu gerçekleştiren ekipten Genel Cerrahi Uzmanı Dr. İhsan Oruk, bugün gerçekleştirilen basın toplantısında, Türkiye’de ilk defa karaciğere saplanan balık kılçığının laparoskopik (kapalı) yöntemle ameliyat edilerek çıkarıldığını söyledi.

73 yaşındaki Azize Merdoğlu’nun bundan yaklaşık 3 yıl önce yediği balık, hayatını çekilmez bir hale getirdi. Balığın yaklaşık 5 cm uzunluğundaki omurga kılçığı önce midesini deldi. Midenin delinmesiyle birlikte oluşan enfeksiyon, mide ve karaciğer arasında yapışıklığa yol açtı. Kılçığın yaptıkları bununla da bitmedi; mideyi delerek karaciğerin sol lobuna yapıştı. Burada yaklaşık 7-8 cm’lik bir apse oluşturdu. Apse ise kuru öksürük ve ateş şeklinde belirti verdi. İşte bu şikayetler, Azize Mertoğlu’nun Acıbadem Eskişehir Hastanesi’ne başvurmasına neden oldu. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Çiğdem Erol tarafından tarafından tanı süreci takip edilen Azize Merdoğlu’nun derdi, yapılan bir dizi tetkikle anlaşıldı. Ardından operasyona alındı. Operasyonda laparoskopik (kapalı) yöntemle göbek deliğinden girildi ve karaciğere ulaşıldı, kılçık başarılı bir operasyonla çıkarıldı. Operasyonu gerçekleştiren ekipten Genel Cerrahi Uzmanı Dr. İhsan Oruk, Türkiye’de ilk defa balık kılçığının mideyi delerek karaciğere yapışması durumuyla karşılaştıklarını, kılçığı laparoskopik (kapalı) yöntemle ameliyat yaparak çıkardıklarını söyledi.

Kuru öksürükten operasyona…

Azize Merdoğlu hastaneye geldiğinde ilk önce Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Çiğdem Erol tarafından değerlendirildi. Dr. Çiğdem Erol, kuru öksürük, yüksek ateş rahatsızlığıyla hastaneye başvuran Azize Merdoğlu’na yapılan bir dizi incelemenin sonucunda enfeksiyon tespit edilerek antibiyotik tedavisine başlandığını, ardından çekilen tomografide karaciğerde apse olduğunun görülmesi üzerine hastanın cerrahi bölüme yönlendirildiğini anlattı. Cerrahi ekibin incelemesinden sonra Azize Merdoğlu, 29 Mayıs 2012 tarihinde ameliyata alındı. Hastanın ameliyatını Genel Cerrahi uzmanları Dr. İhsan Oruk ve Dr. Mehmet Nuri Koşar gerçekleştirdi.

Uzak doğu’da literatüre geçen 20 vaka!

Hastanın yaşadığı tıbbi süreç hakkında bilgi vermek üzere Acıbadem Eskişehir Hastanesi’nde bir basın toplantısı düzenlendi. Acıbadem Eskişehir Hastanesi Başhekimi ve Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Ali Özatik, Genel Cerrahi Uzmanları Dr. İhsan Oruk ve Dr. Mehmet Nuri Koşar, Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Çiğdem Erol’un katılımı ile gerçekleşen toplantıda hastalık ve tedavi süreci hakkında detaylı bilgiler verildi. Genel Cerrahi uzmanı Dr. İhsan Oruk, şunları süreç ile ilgili şunları söyledi:

• Hastamızın çekilen tomografisine baktığımızda karaciğerin sol lobunda, yani mideyle birleştiği yerde apse tespit ettik. Önce enfeksiyon nedeniyle antibiyotik tedavisi verildi.

• Tetkikler sonucunda apsenin içinde yabancı bir cisim olduğunu saptadık. Biz bu yabancı cismin; toplu iğne, kürdan, tavuk kemiği olabileceğine dair tahminlerde bulunduk. Açıkçası balık kılçığı olabileceği aklımıza gelmedi!

• Cismin yerleşim yeri uygun olduğundan kapalı yöntemle ameliyata karar verdik. Bu yöntemde karında birkaç minik delik açıyor, bu deliklerden laparoskopik kolları uzatıyor ve yine karın içine yerleştirdiğimiz minik kamera eşliğinde operasyonu görerek gerçekleştirebiliyoruz. Kamerayla baktığımızda karaciğerin sol lobunda mideyle komşu olan birleşim yerinde yapışıklık gördük. Yapışıklık oldukça sertti. Açarken zorluk çektik ama başardık.

• Sonuçta mideyi karaciğerden ayırabildik. Apsenin bulunduğu bölgeye ulaştık, apseyi açtık ve boşalttık, apsenin içine bakınca balık kılçığı olduğunu gördük.

• Hastamız bize anlattığı öyküsünde yaklaşık üç yıl önce balık yediğini, boğazında bir sıkıntı olduğunu, ardından o günden beri zaman zaman karın ağrıları çektiğini anlattı.

• 3 yıl içinde balık kılçığı mideyi delmiş, yavaş yavaş ilerleyip karaciğere ulaşarak apseye neden olmuş. Bu durum oldukça nadir görülüyor.

• Eğer karaciğere yapışmayıp midenin diğer taraflarından karın boşluğuna açılmış olsaydı acil müdahale gerektiren mide delinmelerine ve hatta ölüme sebep olabilirdi. Kılçığın karaciğere yapışması bir yerde hastanın hayatını kurtarmış oldu. Yaptığımız yaklaşık 15-20 dakikalık ameliyattan sonra hastamızın sıkıntıları ortadan kalktı.

• Kapalı yöntemle bu ameliyatı yaptığımızdan dolayı hastanın karın bölgesinde geniş bir kesi açmadık. Bu sayede Azize Hanım daha kısa sürede taburcu olup evine gidebilecek.

• Türkiye’de tıp literatüründe ilk defa gördüğümüz bu vaka, dünyada özellikle Uzakdoğu ülkelerinde yapılmış. Yaklaşık 20 vaka bildirilmiş. Balık kılçığına bağlı mide delinmesi ve karaciğerde apse oluşması bu ülkelerde görülen bir durum. Ülkemize göre daha sık balık tüketmelerinden kaynaklanıyor olabilir.