Genel SağlıkHABERLER

‘TOZ İLAÇLARI FAZLA TÜKETMEYİN’

Soğuk algınlığı tedavisinde, sıcak suyla karıştırılarak tüketilen toz ilaçların diğer ilaçlar gibi bilinçli kullanılması gerekiyor.

Uzmanlar, gereksiz alınması durumunda bir takım yan etkilere yolaçabilecek toz ilaçların, doktor kontrolünde ve aşırı doza kaçmadan kullanılmasını öneriyor.

Konya İl Sağlık Müdür Vekili Mehmet İshak Mazı, özellikle kış mevsiminde fazlaca görülen soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıkların tedavisinde, hastaların sıcak içecek tüketimine yöneldiğini söyledi. Hap veya şurup kullanmaktan hoşlanmayan hastaların, eczanelerde satılan içinde greyfurt ve limon esansları bulunan toz içecekleri sıcak su ile karıştırıp içtiğini belirten Mazı, “Bu tür ilaçlar da diğer ilaçlar gibi mutlaka bilinçli tüketilmeli” dedi.

Halk arasında meyve özlü içeceklere benzetildiği için çay gibi tüketilen bu ilaçların gereksiz alınması durumunda bir takım yan etkilerinin ortaya çıkabileceğini anlatan Mazı, şunları söyledi: “İlaç piyasasında son zamanlarda örnekleri çoğalan bu tür ilaçlar, soğuk algınlığı ve gribin burun akıntısı gibi belirtilerini azaltmada kullanılır. Kesinlikte limon aromasına aldanıp meyve özlü içecek niyetine tüketilmemelidir. Doktor kontrolünde ve aşırı doza kaçmadan kullanılması gerekir. Fazla dozda hangi ilaç alınırsa alınsın, mutlaka yan etkileri ortaya çıkacaktır.”

Mazı, eczanelerde reçetesiz satın alınan bu ilaçların ne ölçüde kullanılacağının doktor tavsiyesi ile belirlenmesinin doğru olacağını kaydetti.

“ÇAY DEĞİL”

Konya Eczacı Odası Başkanı Musa Korkmaz ise bazı hastaların, (daha çabuk iyileşirim) düşüncesi ile bu ilaçları çay gibi çok miktarda tükettiğini belirterek, “Fazla tüketilmesi halinde ilaç içinde bulunan efedrin maddesi uyuşukluğa neden olabilir. Bilinçli tüketilmesinde ise hiç bir sorun doğurmaz” diye konuştu.