TANSİYONDA ‘HİPER’ PATLAMA KORKUTUYOR
Sinsice ilerleyen hipertansiyon, yılda yaklaşık 60 bin kişiyi öldürüyor. Yüksek tansiyonlu hastalara, yaşam biçimlerini değiştirmeleri öneriliyor
Antalya’da bu yıl dördüncüsü düzenlenen, bin 200 hekimi bir araya getiren ‘Ulusal Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Kongresi’nde, Türkiye’de yaklaşık 13 milyon kişinin hipertansiyon riski taşıdığı açıklandı. Uzmanlar, sinsice ilerleyen hastalık nedeniyle ülkemizde yılda 50-60 bin kişinin öldüğüne dikkat çekti.
Kalp ve beyine hasar vererek ölüme neden olan hipertansiyon, hareketsiz yaşam, artan kilolar, sigara’nın etkisiyle her geçen gün yayılıyor. Türkiye’de her 4-5 kişiden biri hastalık riski taşıyor. Yaşlılarda ve doğum kontrol ilacı kullanan kadınlarda risk artıyor. Hastalığın erken teşhisi için, üç yaşından sonra çocukların her muayenede, 30 yaşından sonra da erişkinlerin tansiyonunun ölçülmesi gerekiyor. Tansiyonu, 12080 mmHg’nin üzerinde olan erişkinlere, ‘Hekime başvurun’ çağrısı yapılıyor. Kongrede, Sağlık Bakanlığı ve Türk Hipertansiyon Derneği’nin ‘Türkiye’nin hipertansiyon haritasını çıkarmak’ için çalıştığı da bildirildi.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Şali Çağlar, hipertansiyonu ‘Medeniyet hastalığı’ diye tanımlayarak, ‘Damarın bulunduğu her organda hasar yapar’ dedi. Önemli bir konuya açıklık getiren Prof. Dr. Enver Hasanoğlu ise diyet tuzun, tansiyonun kontrolünde yarar sağlamadığını anlattı.
Neler yapılmalı?
Hastalara yaşam tarzı değişikliği önerilirken, yapılması gerekenler şöyle sıralanıyor:
Tuz alımı kısıtlanmalı
İdeal kilo korunmalı
Sigara içilmemeli
Düzenli egzersiz yapılmalı
Şeker hastalarının tansiyonu normal seviyede tutulmalı
Doktor kontrolünde ilaç tedavisi uygulanmalı (Akşam Gazetesi)