‘SÜT İÇME ALIŞKANLIĞI KAZANAMADIK’
Türkiye’de, insan sağlığı açısından en önemli gıda olan süt, Avrupa ülkelerine oranla 20 kat daha az tüketiliyor.
Karbonhidrat, protein, yağ ve mineral gibi zengin içeriğe sahip sütü, bebeklerin günlük en az 750, çocukların 300, gençlerin 350, yetişkinlerin 250, hamile ve emziren kadınların ise 500 santilitre tüketmesi gerekiyor.
Sütün besin değerinin hemen herkes tarafından bilinmesi ve sağlıklı yaşam için ana gıda maddelerinden biri olmasına karşın, Türkiye’deki tüketimin, Avrupa ülkelerine göre 20 kat daha az olduğu bildirildi.
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nihat Akın, Karbonhidrat, protein, yağ ve mineral gibi zengin içeriğe sahip sütün, insan sağlığı açısından en önemli gıda olduğu söyledi. Özellikle içerdiği galaktoz ile sütün, beyin ve sinir dokularının oluşumunda önemli rol oynadığını vurgulayan Akın, bu gıda maddesinin kemik gelişimi açısından gerekli kalsiyumdan da daha etkili yararlanılmasını sağladığını kaydetti.
Akın, sağlıklı bir yaşam için bebeklerin günlük en az 750, çocukların 300, gençlerin 350, yetişkinlerin 250, hamile ve emziren kadınların ise 500 santilitre süt tüketmesi gerektiği halde, Türkiye’de bu rakamların çok altında kalındığına işaret etti.
“ANNE-BABALAR ÖRNEK OLMALI”
Avrupa ülkelerinde süt tüketiminin adeta bir alışkanlık haline geldiğini ve bu ülkelerde yıllık kişi başına düşen süt tüketiminin ortalama 100 litre olduğunu vurgulayan Akın, şunları söyledi:
“Ülkemizde yıllık süt tüketimi, ne yazık ki kişi başına 5 litreyi bile bulmuyor. Bunda da en önemli faktör, kuşkusuz süt içme alışkanlığı kazanamamış olmamız. Süt tüketiminin çocuklarla birlikte özellikle gençler arasında da yaygınlaştırılması için etkili olabilecek, sözde kalmayacak eğitim çalışmaları yapılmalı. Anne-babaların çocuklarına örnek olmaları için her gün düzenli süt içerek, hem kendi sağlıklarına katkıda bulunmaları hem de gelecek nesillerin daha sağlıklı olmaları sağlanmalı.”