Genel SağlıkHABERLER

SPORDA YARALANMALARINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Türkiye’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen 2010 FIBA Dünya Basketbol Şampiyonası’nda herkes sporculardan üst düzey performans bekliyor. Peki profesyonel sporcular bu beklentiyi nasıl karşılıyor?

Sporcu sağlığı, spor yaralanmaları ve sporcu beslenmesine ilişkin temel bilgileri, Anadolu Sağlık Ataşehir Tıp Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı, Spor Hekimliği Doçenti Dr. Tolga Aydoğ anlattı.

Spor yaralanmalarından korunma konusunda bilgiler veren Anadolu Sağlık Ataşehir Tıp Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı, Spor Hekimliği Doçenti Dr. Tolga Aydoğ, yapılan araştırmaların sporcuların yeni yaralanmalarının altında yatan en önemli nedenin geçirmiş oldukları eski yaralanmalar olduğunu ortaya koyduğunu belirtti.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı, Spor Hekimliği Doçenti Dr. Tolga Aydoğ; “Sporcular yaralanmalar sonrasında mümkün olduğunca hızlı sahaya dönmek isterler. Bu istek kimi zaman sporcuyu ve takımın medikal ekibini zorlar. Oynanacak çok önemli bir maç, sporcunun zamanından önce sahaya dönmesine neden olabilir. Bu durum, kimi zaman ilk maçta kimi zaman da sonraki dönemlerde geçmiş sorunlarla ilgili yaralanmaların ortaya çıkmasına neden olabilir. O yüzden sporcunun geçirmiş olduğu yaralanmaların çok kesin olarak bilinmesi ve tam tedavi olmadan da sahaya dönmemiş olması gerekir” dedi.

Yaralanma durumu hazırlayan etkenler nelerdir?

“Doğru düşme tekniğinin bilinmiyor olması; yere düşerken tek ayağa daha çok yüklenme ve/veya düşerken diz ve kalçanın az bükülmesi ve/veya dizler içe dönük bir şekilde düşme, yetersiz fiziksel kondisyon, esneklik, kas kuvveti, ısınma, spor malzemelerinin doğru seçilmemesi, spor yapılan sahanın kötü ve sorunlu olması, düzgün olmayan spor tekniği, yetersiz ve kötü beslenme, yeteri kadar dinlenmeye özen göstermeme, gövde dengesinin yetersiz olması spor yaralanmalarının görülmesini etkileyen nedenlerdir” diyen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı, Spor Hekimliği Doçenti Dr. Tolga Aydoğ, sözlerini şöyle sürdürdü; “Bunların yanında alkol almak, doping içeren ilaçları kullanmak ve sigara içmek de yaralanmaları hazırlayan veya yaralandıktan sonra sahaya dönüş süresini olumsuz yönde etkileyen önemli diğer nedenlerdendir.”

Spor yaralanmalarında teknik ekibin etkisi nasıl olmalıdır?

Teknik ekibin sporcuların iyi antrenman yapması, yeterli kondisyon düzeyine sahip olması, her türlü olumlu ve olumsuz duruma karşı mental olarak hazırlanması, sporcuların tam iyileşmeden sahaya sürülmemesi ve onların daha sorunsuz bir dönem geçirmelerine ciddi katkı sağladığını belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı, Spor Hekimliği Doçenti Dr. Tolga Aydoğ, “Daha önce de bahsettiğimiz gibi aşırı kullanım yaralanmalarında ana neden çok sayıda ve şiddetli antrenman yapılmasına karşın, yeteri kadar istirahat verilmemesidir. Burada ana kural haftalık antrenman şiddeti, süresi ve sayısından sadece birinin haftalık %10 artırılmasıdır. Buna uymayan teknik ekip nedeni ile sporcunun birtakım sorunlar yaşaması kaçınılmazdır. Sporcuların yaşadıkları aşırı kullanım yaralanmalarının çokluğu durumunda teknik ekibin antrenman planını tekrar gözden geçirmesinde fayda vardır” dedi.

Spor yaralanmalarında medikal takımın etkinliği;

“Medikal takım sadece oluşan yaralanmaları tedavi etmek ile ilgili olamamalıdır. Mevcut sıkıntıları ve oluşması muhtemel sorunları, sezon başlamadan altı-sekiz hafta önce sporcuyu muayene ederek saptayıp, sporcuların mevcut sorunlarını veya oluşması muhtemel sorunlarını düzelterek olabildiğince sorunsuz bir sezon geçirmelerine yardımcı olmalıdır” diyen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı, Spor Hekimliği Doçenti Dr. Tolga Aydoğ, sözlerini şöyle sürdürdü. “Bunun yanı sıra sezon içi gelişen sorunların en doğru ve kısa sürede de tedavisinde çok etkin roller almalıdırlar. Teknik ekipte geçirilen tüm sağlık sorunlarını kayıt altına alarak antrenman planı dahil her şey gözden geçirilmelidir. O yüzden iyi organize olmuş medikal takım sporcunun hem sağlığının hem de performansının gelişmesinde çok yardımcı olur”