Genel SağlıkHABERLER

SİRENLER HIZIR ACİL İÇİN ÇALIYOR!

112 Acil Servis, çeşitli sorunlarla insanların hayatlarını kurtarmaya çalışıyor. Özel ambülans şirketleri, uzay üssünü andıran merkezlerde uydularla, hastalara hizmet verirken, 112 imkansızlıklar içinde çalışıyor.

Maç sonucunu bile soruyorlar

112’nin elinde 600 kişilik personel bulunuyor. 11 milyonluk şehir için elbette bu rakam yeterli değil. Sağlık Bakanlığı’nın kadrosuna katmak istediği 13 bin personel, yeterli ödenek bulunamadığı için alınamıyor.

112 istasyonlarının yönetildiği Komuta Merkezi’ne günde ortalama 66 bin çağrı geliyor. Yetkililer bu çağrıların Türkiye için bir rekor olduğunu belirtiyor ancak gerçek yardım isteyenlerin sayısının sadece 250 olduğunu söylüyor. 112’yi aradığınızda “operatörlerimiz doludur” uyarısını alıyorsunuz. Bu ücretsiz bir hat olduğu için büyük bir çoğunluk geyik yapmak, arkadaş bulmak, telefon sapıklığı ya da yeni alınan cep telefonunu denemek amacıyla 112’yi kilitliyor.

Çağrılarda abartıya kaçanlar da oluyor. Bazı kişiler, 112’yi arayıp futbol maçlarının skorlarını soruyor, bazıları çok yalnız olduğunu belirtip santraldeki görevliyle sohbet etmeye çalışıyor. 112 Acil Servis ambülanslarında doktor ve hemşire ve şoförden oluşan 3 kişilik ekip bulunuyor. Sürekli sedye taşıdıkları için personelin yarısında bel fıtığı var. Bunun dışında ambülansın içinde bulunan personel, kazaya karışınca da ortada kalıyor. Personelin bordrolarında risk altında çalıştıklarını gösteren bir ibare bulunmuyor. 300 milyon lira alan ambülans şoförü, 50 milyar değerindeki ambülansla kazaya karışınca cezayı cebinden ödüyor.

İstanbul İl Sağlık Müdür Yardımcısı Abdurrahman Kavuncu, Sabah Gazetesi’ne yaptığı açıklamada 112’nin büyük bir özveriyle çalıştığını ancak kamuoyunda yanlış algılandığını söylüyor. 112’nin de uydu sistemini yakında kullanacağını kaydeden Kavuncu, vatandaştan ambülanslara trafikte yardımcı olmasını istiyor.

Ambülansların can kurtarmaya giderken vatandaşların yardımcı olmasını isteyen Kavuncu, “Ambülanslar, trafikte öylesine sıkışıyor ki daha sonra insanlar olay yerine geç gittiğimiz için bizi suçluyor. İnsanlar trafikte hiç duyarlı değil. Başka sorunlar da var. Örneğin bir kaza saat 11.54’te oluyor. Olay yerindeki herkes kazanın hemen bize bildirildiğini düşünüyor. Oysa sadece polis aranıyor bu gibi durumlarda. Polis, olay yerine 5 dakika sonra geliyor, 5 dakikada başka kazaya neden olmamak için güvenlik kordonu oluşturuyor. 5 dakika sonra kendi merkezine kazayı bildiriyor. Merkez daha sonra bizi alıyor. Ve biz hemen yola çıkıyoruz” dedi.

SSK İstanbul Hastanesi Cerrahi Servisi’nden Doç Dr. Acar Aren, 112 Acil ambülans hizmetlerinde çalışan personel ve doktorların iyi niyetle hizmet vermeye çalıştığını ancak şu andaki durumun Amerikan dizilerindeki gibi olmadığını belirtiyor. En önemli eksikliğin önceden haber alma sisteminin olmayışı olduğunu vurgulayan Aren, “Biz hastanede bulunduğumuz sırada ambülansın içinde ne tür bir hasta gelmiş önceden bilmiyoruz. Belki o insan için beyin cerrahı, belki ortopedist gerekiyor. Bunun için iyi bir sistem geliştirilmesi gerekiyor”şeklinde konuştu.