Genel SağlıkHABERLER

ÖLÜMÜNE SİGARA İÇİYORUZ

Türkiye genelinde 10 kentte, 305 hekim ve 5 bin 600 hastanın katılımıyla sürdürülen “Yüksek Vasküler Risk Çalışması” yüksek risk altındaki her 5 kişiden 1’inin sigara içmekten vazgeçmediğini ortaya koydu.

Yüzde 80.5’i hipertansiyon

Çalışmadan elde edilen ön verilere göre, kilo fazlalığı ve şişmanlık önemli bir risk faktörü, yüksek riskli hastaların yüzde 80.5’i ise hipertansiyona sahip. Bunu yüzde 66 ile kan kolesterol düzeyi yüksekliği izliyor.

Antalya Belek’te toplanan 18. Ulusal Kardiyoloji Kongresi bünyesinde düzenlenen “Umut ve Düşten Gerçeğe” başlıklı sempozyumda, Türkiye’de vasküler (damarsal) risk konusunda bugüne kadar başlatılmış olan en kapsamlı çalışmanın ilk sonuçları açıklandı.

Vasküler Risk Çalışma Grubu üyesi, Göztepe SSK İç Hastalıkları Kliniği Şefi Prof. Dr. Aytekin Oğuz, sigara içiminin önemli bir sorun olduğuna değinerek, enfarktüs geçiren ve risk altındaki her 5 kişiden 1’inin sigara içtiğini söyledi. Oğuz, damarsal risk taşıyan grubun sigara içmemesi gerektiğini belirtti.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Lale Tokgözoğlu ise, kalp ve damar hastalıklarının Türkiye’de sık görüldüğünü belirterek, “Türkiye, kalp ve damar hastalıklarından kaynaklanan ölümlerde Avrupa ülkeleri ile kıyaslanınca kadınlarda neredeyse birinci erkeklerde ise ilk 5’e giriyor. 2010 yılında bu iki katına çıkacak” dedi.

YÜZDE 80.5’İ YÜKSEK TANSİYONLU

Çalışmadan elde edilen ön verilere göre, kilo fazlalığı ve şişmanlık önemli bir risk faktörü, yüksek riskli hastaların yüzde 80.5’i ise hipertansiyona sahip. Bunu yüzde 66 ile kan kolesterol düzeyi yüksekliği izliyor. Bu iki faktör riski oluşturan başlıca etkenler. Tüm grupta 10 yıl içinde ani kalp krizi, inme ve ölüm olasılığı yüzde 20’nin üzerinde olanların, yani çok yüksek risklilerin oranı yüzde 30. Ayrıca yüksek riskli hastalar kullanmaları gereken koruyucu ve tedavi edici ilaçları (aspirin, ACE inhibitörü, kolesterol düşürücü gibi) yüzde 34 ile yüzde 50 oranlarında alıyor.

Alanında ilk olan çalışma, Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, İstanbul, İzmir, Konya ve Trabzon’da pratisyen hekim, aile içi hekimi, iç hastalıkları uzmanı, endokrinoloji ve kardiyoloji uzmanlarından oluşan 305 hekimin katkısıyla hayata geçirildi. Çalışmaya, kalp ve damar hastalıklarına bağlı klinik olaylar bakımından yüksek risk altında bulunan 55 yaşın üzerindeki 5 bin 600 hasta alındı.

Vasküler Risk Çalışma Grubu’nda Prof. Dr. Aytekin Oğuz, Prof. Dr. Hakan Kültürsay, Prof. Dr. Lale Tokgözoğlu, Prof. Dr. Seçkin Pehlivanoğlu ile Doç. Dr. Taner Damcı bulunuyor.