Genel SağlıkHABERLER

SİGARA SALGINI

Osmangazi Üniversitesi Teknoloji Araştırma Merkezi (TEKAM) Müdürü Prof. Dr. Muammer Kaya, 31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü dolayısıyla “Sigara Salgını” konulu araştırmanın sonuçlarını açıkladı.

Dünya’da her yıl 3.5 milyon kişinin sigaradan öldüğünü vurgulayan Osmangazi Üniversitesi Teknoloji Araştırma Merkezi (TEKAM) Müdürü Prof. Dr. Muammer Kaya, Dünya Sigarasız Günü’nün sigaranın neden olduğu önemli zararlar hakkında toplamsal bilinci artırmak için bir fırsat olduğunu ifade etti.

Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO) verilerine göre dünyada 1.1 milyar sigara içicisi bulunduğunu belirten Prof. Dr. Kaya, 2020 yıllarının ortasında sigara salgınının, zengin ülkelerden daha çok fakir ülkelere kayacağını ve onların sorunu olacağını kaydederek, dünya sigara içicilerinin sadece yüzde 15’inin zengin ülkelerde yaşadığını bildirdi.

Erkeklerin sigara nedeniyle daha fazla öldüğünü, kadınların erkeklerden daha uzun süre yaşadığına işaret eden Prof. Dr. Kaya, Türkiye’de 1995 verilerine göre nüfusun yüzde 47.4’ünün sigara içicisi olduğunu vurguladı.

Birçok ülkede sigara kullanımının gençler arasında arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Kaya, aynı zamanda sigaraya başlama yaşının düştüğünü bildirdi. Erginlik döneminde sigaraya başlandığını vurgulayan Prof. Dr. Kaya şu görüşlere yer verdi: “Sigara satıcılarının etkilemek istediği hedef kitlesi 14-24 yaş grubudur. 20 yaşından önce sigaraya başlanmadıysa 20’den sonra pek başlanmamaktadır. Sigraya başlamanın nedenleri arasında sosyal kabul edilebilirlik, sigara reklam ve promosyonları, bulunabilirlik kolaylığı, ebeveynlerin ve yetişkinlerin kötü örnek olması, önemli kişilerin sigara kullanmasını sayabiliriz.”

Prof. Dr. Kaya, sigaranın gençleri nasıl etkilediğini de şöyle açıkladı: “Çocuklar daha doğduğu günden itibaren sigara dumanı altında kalır. Ev gelirinin bir kısmının sigaraya gitmesi gıda, eğitim, ve sağlık giderlerinin azaltılmasına neden olur. Bakmakla yükümlü olan kişinin genç yaşta ölmesi, çocukların ruhsal ve finansal güvensizlik ortamında büyümesine neden olur. Alım gücü olduğunda çekici reklamlar ve sigara promosyonları direnmeyi zorlaştırır.’ Her çocuğun sigarasız büyüme hakkı olduğuna inananların sayısının oldukça az olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Kaya, gençler tarafından sigara içmenin normal sosyal bir davranış olarak algılandığını bildirdi.

Prof. Dr. Kaya sigarayı bırakmanın yararlarını anlatırken de, bir yıl sigara bırakıldığında koroner kalp hastalığı riskinin yüzde 50 azaldığını ve 15 yıl içinde bu hastalıktan ölme riskinin sigara içmeyenlerle aynı olduğunu belirtti. Prof. Dr. Kaya, akciğer kanseri gelişmesinin nispi oranı ile kronik akciğer hastalıkları ve çarpıntının azaldığını, sigara bırakmanın hangi yaşta olursa olsun sağlık açısından yararlı olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Kaya, sigara kontrol stratejilerinde eğitim programlarının önemine değinerek, eğitim programlarının sigara kullanımını önlediğini ve azalttığını belirtti.