Genel SağlıkHABERLER

SİGARA DUMANI DA SAĞLIĞI BOZUYOR

Sigara içen kişiler, kendileri kadar çevrelerindeki insanlara da zarar veriyor.

Pasif içici olarak tabir edilen, başkalarının sigara dumanına maruz kalan kişiler de tehdit altında. Sigara içmeyenlerde ortaya çıkan tüm akciğer kanserlerinin yüzde 20 ile 30’u, çevresel sigara dumanından kaynaklanıyor.

Ondokuzmayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Meftun Ünsal, sigaranın tüm dünyada insan sağlığını tehdit eden en önemli etkenlerden biri olduğunu hatırlattı. Gelişmekte olan ülkelerde sigara kullanımının gittikçe yaygınlaştığını ifade eden Ünsal, sigaranın 2030 yılında yılda yaklaşık 10 milyon kişinin ölümüne yol açmasının beklendiğini kaydetti. Ünsal, kronik obstrüktif akciğer hastalığına (KOAH) bağlı ölümlerin yüzde 75 ile 90’ı, koroner kalp hastalığına bağlı ölümlerin yüzde 25 ile 30’u, tüm kanserlere bağlı ölümlerin de yüzde 30’nun sigara ile ilişkisi olduğunun saptandığını söyledi. Erişkinlerde gözlenen her 10 ölümden birinin sigaraya bağlı bir hastalıktan kaynaklandığını ifade eden Ünsal, sigaranın başta solunum sistemi olmak üzere tüm organ ve sistemler üzerine zararlı etkisinin yanı sıra birçok kanser türü ile yakından ilişkisinin olduğunun belirlendiğini söyledi.

Sigara kullanımının keyfi bir olay olduğunu, ancak sigara içen kişilerin kendileri kadar çevrelerindeki insanlara da zarar verdiklerine dikkat çeken Ünsal, pasif içici olarak tabir edilen, başkalarının sigara dumanına maruz kalan kişilerin de tehdit altında olduğunu söyledi. Bu konuda çeşitli araştırmalar yapıldığını kaydeden Ünsal, sigara içmeyenlerde ortaya çıkan tüm akciğer kanserlerinin yüzde 20 ile 30’unun çevresel sigara dumanından kaynaklandığına dikkat çekti.

Ev ortamında sigara içilmesinin eş ve çocuklar üzerinde de son derece olumsuz etkileri olduğunu vurgulayan Ünsal, “Sigara içen insanlar bilinçli ya da bilinçsizce sevdiklerine de zarar veriyorlar. Örneğin yapılan bir araştırmaya göre eşi sigara içip kendisi içmeyen kadınlarda kanser riski yüzde 25-55 arasındadır” diye konuştu.

İÇMEDİĞİ HALDE RİSK

Sigara içen kişinin sigaranın zararlarından ne kadar etkileniyorsa, sigaranın dumanına maruz kalan kişinin de o ölçüde etkilendiğini vurgulayan Ünsal, şunları kaydetti: “Eşi sigara içen kadın da aynı derecede sigaradan etkilenmiş oluyor. Kadının çalıştığı ortamda da sigara içiliyorsa durum daha da düşündürücü. Sigara dumanına maruz kalan ya da sigara kullanan kadınlarda erkeklerden farklı olarak yumurtalık ve rahim kanseri de ortaya çıkabilir. Ayrıca kendi içmediği halde bulunduğu ortamda sigaraiçilen hanımlar kalp rahatsızlıkları, cilt problemleri ve erken yaşlanma problemleriyle de karşılaşabilirler.”

Pasif içiciliği önlemek için insanların toplu olarak bulunduğu yerlerde sigara kullanımına ağır yaptırımlarla yasaklamak, var olan cezaları ise uygulamak gerektiğini belirten Ünsal, sigarasız bir hayat için en önemli faktörün ise eğitim olduğunu vurguladı.