Genel SağlıkHABERLER

SERTLEŞME SORUNUNUZU TEST EDİN”

Unutmayın; iktidarsızlık teşhisi, ‘erkeğin üç ay boyunca cinselliği arzuladığı halde ilişki sırasında yeterli sertliği sağlayamaması’ halinde konulur. Birkaç başarısızlık iktidarsızlık anlamına gelmez.

Cinsel sağlık, bireyin genel fiziksel ve duygusal sağlığının önemli bir parçası. Sertleşme sorunu, cinsel sağlığı etkileyen tıbbi durumlardan sıkça görülen bir tanesi. Günümüzde sertleşme sorununun bir çok tedavi yöntemi mevcut. Aşağıdaki sorular, size ve doktorunuza sertleşme sorunu yaşayıp yaşamadığınızı saptamakta yardımcı olmak amacıyla tasarlandı.

Son altı aylık cinsel yaşamınıza göre, cevap seçeneklerinden kendinize en uygununu işaretleyin, tamamlayınca yanlarındaki puanları toplayın.

1. Sertliği korumak için kendinize güveninizi nasıl değerlendirirsiniz?

1 (çok düşük)
2 (düşük)
3 (orta)
4 (yüksek)
5 (çok yüksek)

2. Cinsel uyarı sonucu gelişen sertleşmeniz kaç kez cinsel birleşmeyi sağlayacak sertlikteydi?

1 (hemen hemen hiçbir zaman)
2 (birkaç kez)
3 bazen
4 (çoğunlukla)
5 (hemen hemen her zaman ya da her zaman)

3. Cinsel ilişki sırasında, hangi sıklıkla ereksiyonunuzu koruyabildiniz?

1 (hemen hemen hiç)
2 (ilişkilerin yarısından azında)
3 (ilişkilerin yarısına yakınında)
4 (ilişkilerin yarısından çoğunda)
5 (hemen hemen her zaman)

4. Cinsel ilişki sırasında, ilişkiyi tamamlamak için ereksiyonunuzu korumak sizce ne kadar zordu?

1 (aşırı düzeyde)
2 (çok zor)
3 (zor)
4 (biraz)
5 (zor değil)

5. Cinsel ilişkilerin ne kadarı sizi tatmin ediyor?

1 (hemen hemen hiç)
2 (ilişkilerin yarısından azı)
3 (yarısına yakını)
4 (çoğu)
5 (hemen hemen hepsi)

Değerlendirme:

22-25 sorun yok
17-21 sorun hafif
12-16 hafif-orta şiddette
8-11 orta şiddette
5-7 şiddetli sertleşme sorunu yaşıyor.

——————————————————————————–

İKTİDARSIZLIK NEDİR?

Tıp dilinde ‘cinsel işlev bozukluğu’ dediğimiz şey halk arasında iktidarsızlık diye adlandırılıyor. Ancak iktidarsız kelimesi Türk toplumunda aşağılama olarak kullanıldığından ‘cinsel işlev bozukluğu’ veya ‘sertleşme sorunu’ demeyi tercih ediyoruz. Üç ayı aşkın bir süre bir insanın cinsellikle ilgili arzu duyup ilişkiye girmek için yeterince sertleşme elde edememesi durumuna sertleşme sorunu adı verilir. Yani hayatının belirli bir döneminde tek bir kez başarısız olan insanın hemen doktora koşması gerekmemektedir. Ancak bu durum altı ay devam ederse doktora başvurmalıdır.

İKTİDARSIZLIK NEDEN KAYNAKLANIYOR?

1990’lara kadar iktidarsızlık sorunlarının yüzde 90’ının psikolojik kökenli olduğu kabul ediliyordu. Ve yapılan araştırmalarda da bu ortaya çıkıyordu. Ancak 2000’li yıllara yaklaştıkça sertleşme sorununun esas büyük nedeninin organik olduğu belirlendi. Yüzde 100 organik ya da psikolojik değil ama organik nedenlerle birlikte psikolojik nedenler de etkili oluyor. Dolayısıyla böyle bir konuyu ele alırken üç aşama incelenir.

1- Organik sebepler
2- Psikolojik sebepler
3- İkisinin de birlikte olduğu nedenler

HANGİ TIBBİ KOŞULLAR EREKTİL DİSFONKSİYONA ZEMİN HAZIRLAR?

Sertleşme sorunu, yaşın ilerlemesinin yanı sıra koroner arter hastalığı, yüksek kolesterol düzeyi, yüksek tansiyon ve şeker hastalığı gibi bir dizi hastalığa bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Şeker hastalığı durumunda, arterlerde ve penise kan taşıyan daha küçük kan damarlarında meydana gelen değişmeler ve ereksiyon işlevinde yer alan sinirlerin hasar görmesi erkeklerin %50 ila 70’ini ereksiyon bozukluğuna yatkın hale getirmektedir.

Sertleşme sorunu olan vakaların çoğunluğunun (%75) psikolojik değil fiziksel kökenli olduğu artık bilinmektedir. Psikolojik kaynaklı ereksiyon bozukluğu, başarı kaygısı ve iç çatışmaların olumsuz görünümlerine bağlı iken fiziksel nedenler arasında anatomik, sinirsel kaynaklı, endokrinolojik, ilaç bağlantılı ve damar sistemi kaynaklı komplikasyonlar yer almaktadır. Damar sorunları, ereksiyon bozukluğunun en sık rastlanan nedenidir.

Organik sebepler: Penisin kan dolaşımında görülen bozukluk, sinir iletimindeki aksaklık, kan hormon düzeyinde meydana gelen değişiklik, metabolik bozukluk sayılabilecek başlıca organik ereksiyon bozukluğu nedenleridir.

Psikolojik sebepler: Çağımızın hastalığı stres, evlilik sorunları, depresyon, cinsel başarısızlık korkusu, cinsel bilgisizlik, başlıca psikojenik ereksiyon bozukluğu nedenleridir.

İkisinin de birlikte olduğu nedenler.

ÖZET OLARAK, SERTLEŞME SORUNUNUN FİZİKSEL NEDENLERİ ARASINDA EN SIK RASTLANANLAR HANGİLERİDİR?

İlaç yan etkisi olarak; hali hazırdaki tedavilerden 200 tanesi bazı vakalarda ereksiyon bozukluğuna neden olabilmektedir. Bunların başında yüksek tansiyon ilaçları, antipsikotikler, antidepresanlar, H2 blokerler ve arterleri daraltan belli başlı sakinleştiriciler / damar sertliği yer alır.

Şeker hastalığı; bütün şeker hastası erkeklerin %35’inden fazlasında ereksiyon bozukluğu vardır.

Sinirsel bozukluklar; örneğin omuriliğin hasar görmesi, multipl skleroz.

Pelvis bölgesinde yaralanma/ameliyat.

Peyronie hastalığı (broşür mevcuttur).

Alkolizm ve uyuşturucu alışkanlığı

Aşırı sigara

Hormon dengesizliği (örneğin testosteron düzeyinin düşük olması) ereksiyon bozukluğuna yol açabilir, ama bu, vakaların sadece küçük bir kısmı için (%3) geçerlidir.

SERTLEŞME SORUNU TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?

Evet, ama Ereksiyon bozukluğu çeken erkeklerin birçoğu tedavi yollarını araştırmaz, doktorlar da tıbbi muayeneleri sırasında rutin olarak cinsel işlev konusunda soru sormaz. Bu tür tartışmalar önemlidir, çünkü aslında milyonlarca erkek bu sorunu çekmektedir ve ereksiyon bozukluğu altta yatan bir hastalığın, örneğin şeker hastalığının, kalp-damar hastalığının, prostat kanserinin, alkol veya uyuşturucu alışkanlığının ilk tanınabilir semptomu olabilir.

SERTLEŞME SORUNU NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Ereksiyon bozukluğu bir kere tespit edildikten sonra (libido eksikliği, erken boşalma vb.nin tersine), çeşitli muayeneler ve testlerle sorunun gerçek sebebi, yani psikolojik kökenli mi yoksa organik/fiziksel kökenli mi olduğu bulunabilir. Doğru tedavi yapabilmek için önce doğru tanı koymak gerekir. Bunun için doktorunuz sizden isteyeceği tetkiklerin başlıcaları şunlardır:

Hastalığın Hikayesi: Doktorunuz öncelikle sizinle ve eşinizle – birlikte veya ayrı ayrı – görüşecek ve yakınmalarınızın ayrıntılarını soracaktır.

Muayene ile olası bozukluklar teşhis edilmeye çalışılacaktır. (örn: penisin eğriliği, testislerin durumu vs.)

Kan şekeri, hormonlar, kolesterol, trigliserit, karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri gibi gerekli görülen testler istenecektir.

Psikogram ve psikolojik değerlendirme yapılacaktır.

Kan Damarlarının Değerlendirilmesi

– Intrakavernöz farmakotest (iğne testi)
– Doppler US
– Kavernosometri/grafi
– Anjiografi
– Uyku Testi (NPT): Bilgisayarlı kaydedici ile gece boyu peniste meydana gelebilecek ereksiyonların ve rigisditenin kaydedilip bilgisayar tarafından yorumlanması.

SİGARA İÇMEK SERTLEŞME SORUNUNA NEDEN OLABİLİR Mİ?

Sigara içmek bir erkeğin ereksiyonun kalitesini önemli ölçüde düşürebilir ve birçok erektil disfonksiyon vakasında katkıda bulunan bir faktör olarak kabul edilmiştir. Bunun nedeni, sigara içmenin, özellikle de nikotinin, dolaşım sistemini etkilemesi, penise giden damarlar da dahil olmak üzere kan damarlarında etkin kan akışını bozmasıdır.

Bir takım araştırmalar sonunda sigara içen bir erkeğin sertleşme sorunuyla karşılaşması ihtimalinin sigara içmeyen bir erkeğe göre daha yüksek olduğu ortaya konmuştur. Yine araştırmaların sonuçlarına göre, erektil disfonksiyon teşhisi konmuş sigara içen bir kişinin tedavisi, bazen sigara içmeyen bir kişiye göre daha zor olmaktadır. Bunun nedeni, sigaranın penisteki kan hücrelerinde anormalliklerin ortaya çıkması ihtimalini yükseltmesidir.

SERTLEŞME SORUNUNA KARŞI HANGİ TEDAVİLER MEVCUTTUR?

Sorunun sebebine ve derecesine bağlı olarak, mevcut tedaviler arasında intrakavernosal enjeksiyonlar gibi ilaç tedavileri, ağız yoluyla tedavi, sistemik ilaç tedavisi (testosteron), arter ameliyatı, toplardamar ameliyatı, protez penis takılması, vakum-sıkma araçları ve psikoterapi sayılabilir.

CİNSELLİKLE İLGİLİ YANLIŞLAR

Erkek cinsel ilişkiyi her zaman ister ve buna her zaman hazırdır.

Başka işlerde olduğu gibi cinsellikte de başarıya ulaşmak çok önemlidir. Her ilişki bir sınavdır.

Erkek cinsel ilişkiyi yönetmek zorundadır.

Sevişmek cinsel birleşme demektir.

Erkek penisi sertleştiğinde en kısa süre içinde boşalması gerekir.

Sevişme hakkında konuşmak ve düşünmek büyüyü bozar.

Tüm fiziksel yakınlaşmalar cinsel birleşmeyle sonuçlanmalı.

Her erkek kadına nasıl zevk vereceğini bilir.

Sevişme ancak iki tarafın birlikte orgazm olmasıyla güzeldir.

Eşler birbirini seviyorsa seksten zevk alır.

İyi bir sevişme heyecanın sürekli tırmanması ve orgazmla sonlanması anlamına gelir.

Mastürbasyon kötü bir şeydir ve zararlıdır.

Cinsel ilişki sırasında masturbasyon yapılmaz.

Erkeğin penisinin sertleşmemesi eşini çekici bulmadığı anlamına gelir.

Cinsel birleşme sırasında fantezi kurmak yanlıştır.

Erkek veya kadın sevişmeye hayır diyemez.

Sevişmede neyin normal olduğuna ilişkin belirli kurallar vardır, dışına çıkılmaz.