Genel SağlıkHABERLER

SAĞLIK OCAKLARINDA YAZILAN BİR REÇETENİN ORTALAMA MALİYETİ 14.6 DOLAR

Sağlık ocaklarında yazılan bir reçetenin ortalama maliyeti 14.6 dolar

Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyeleri Yrd.Doç.Dr. Levent Dönmez ve Dr. Hakan Erengin’in başkanlığında yapılan araştırmada, sağlık ocaklarında yazılan bir reçetenin ortalama maliyetinin 14.6 dolar olduğu ortaya çıktı.

Araştırma sonuçlarına göre, doktorlar tarafından yazılan ilaçların yüzde 20.8’ini antibiyotik, yüzde 14.5’ini ağrı kesici ve yüzde 14.4’ünü romatizma ilaçları, yüzde 7.4’ünü vitaminler, yüzde 6.8’ini ise tansiyon ilaçları oluşturuyor. Sağlık ocaklarında yazılan reçetelerin yüzde 33.3’ünde 3 kalem ilaç bulunurken, yüzde 26.9’unda 2 kalem, yüzde 22.9’unda 4 kalem ve yüzde 23’ünde ise 5 ve daha fazla kalem ilaç yer alıyor.

Doktorların reçete yazarken kişinin sosyal güvencesine ve maddi durumuna da baktıkları vurgulanan araştırmada, Emekli Sandığı’na bağlı kişilere yazılan bir reçetenin maliyeti 20.3 dolar olurken, Bağ-Kur’a ait bir reçete 16.4 dolara, sosyal güvencesi olmayan kişilere yazılan bir reçete ise ortalama 9 dolara maloluyor. Sağlık ocaklarına üst solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle başvuran hasta reçetesinin 13.8 dolara, yüksek tansiyon hastasının reçetesinin 20.6 dolara, şeker hastasının reçetesinin 22.5 dolara, alerjisi olan hastanın reçetesinin 10.2 dolara, mide hastasının reçetesinin 12.7 dolara, kalp hastasının reçetesinin ise 21 dolara mal olduğu ortaya çıktı.

Araştırmada, reçete yazılan kişilerin yaşa göre dağılımı da incelendi ve en pahalı reçetelerin 50 yaş üzerindekilere yazıldığı belirlendi. Genellikle kalp, şeker, kronik ve süregelen hastalıklar olduğu için bu yaş grubuna yazılan reçetelerin ortalama maliyeti 20.4 dolara ulaşıyor. En ucuz reçete ise 1-5 yaş arasındaki çocuklara yazılan reçeteler. Bu yaştaki çocukların reçetelerinin maliyeti ortalama 9.6 dolar. 15-49 yaş arasındakilere yazılan reçetelerin maliyetinin ise ortalama 14.6 dolar olduğu anlaşıldı.

Dr. Hakan Erengin, sağlık ocaklarında pratisyen hekimlerin çalıştığına işaret ederek, “Uzman doktorların reçetelerinin daha pahalı olduğu sanılıyor. Sağlık ocaklarına gelenlerin reçete tekrarları ortalama 18.2 dolar olurken, yeni muayeneye gelenlerin reçetesi 13.2 dolara maloluyor” dedi.

Türkiye’de her geçen yıl kişi başına ilaç tüketiminin arttığına da değinen Dr. Erengin, 1995 yılında, 27.2 dolar olan kişi başına ilaç tüketiminin bugün 42 dolara yükseldiğini, 2000 yılında Türkiye’de 1 milyar 37 milyon kutu ilaç tüketildiğini, bu ilaçların maliyetinin ise 2 milyar 737 milyon dolar olduğunu kaydetti.