Genel SağlıkHABERLER

‘SAFRAN TÜRKİYE’DE YENİ TANINAN BİR BİTKİ’

Acımsı lezzeti, kuvvetli ve özel kokusu, içeriğindeki uçucu ve sabit yağ ile acı madde (picrocrosin), kırmızı boyar maddeler (crocin) ile safranın sinir sistemini uyarıcı, iştah açıcı, adet söktürücü, koku ve renk verici etkileri olduğu belirtildi.

Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdulhabip Özel, Güneydoğu’da iklim şartlarında kolayca yetişebilen safran bitkisinin kanser araştırmalarında kullanılan ve cinsel gücü arttırıcı değerli bir baharat bitkisi olduğunu söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Abdulhabip Özel, kilosu 3 bin dolardan satılan ve Türkiye’de en fazla Safranbolu ve Şanlıurfa’da üretilen safran bitkisinin, boya, ilaç, kozmetik ve gıda sanayiinde kullanıldığını kaydetti. Safran’ın, gen kaynaklarının korunması ve tarımının yaygınlaştırılması amacıyla Harran Ovası’nda, çeşitli projeler uygulandığını anımsatan Yrd. Doç. Dr. Özel, şöyle dedi: “Dünyanın en değerli bitkileri arasında yer alan ve ABD, Fransa, İngiltere gibi gelişmiş ülkelerde kanser araştırmalarında kullanılan safran, yetişme döneminde fazla suya ihtiyaç duymadığı için toprağın verimliliğini arttırıyor. Harran Üniversitesi’nin Eyyubiye Yerleşkesi’nde 3 dekarlık arazide öğretim görevlisi Kaan Özden ile 1 yıldır yürüttüğümüz çalışmalarda, safranın birim alanda yüksek getiriye sahip olduğunu tespit ettik. Ayrıca, safran tarımının yaygınlaştırılmasıyla aile tipi işgücünün daha fazla önem kazanacağını düşünüyoruz. Soğanı 35-40 dolara satılan ve 100-200 bin çiçekten ortalama 1 kilogram üretilen safran, bir kez dikildikten sonra 3-4 yıl kendi yumrusunu üretebiliyor ve bin dekar için 250 kilogram yumru yeterli oluyor. Safran, kanser araştırmalarında kullanılan ve cinsel gücü arttırıcı değerli bir baharat bitkisidir.”

SAFRAN İLE GELEN LEZZET

Yrd. Doç. Dr. Özel, safranın Türkiye’de yeni tanınan bir bitki olmadığını, Osmanlı kayıtlarında 1878 yılında, yalnızca İngiltere’ye boyar madde ve tatlandırıcı olarak yılda 9 bin 705 kilogram ihraç edildiğini bildirdi.

Acımsı lezzeti, kuvvetli ve özel kokusu, içeriğindeki uçucu ve sabit yağ ile acı madde (picrocrosin), kırmızı boyar maddeler (crocin) ile safranın sinir sistemini uyarıcı, iştah açıcı, adet söktürücü, koku ve renk verici etkileri olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Özel “Dünyanın pek çok ülkesinde, önemli gıda üreticileri, daha sağlıklı olduğu için doğal boyaları tercih ediyor. Ayrıca, safran ile yapılan yemekler ayrı bir lezzet ve besleyici değere sahip oluyor” diye konuştu.(AA)