SABAHLARI EKLEM TUTULMASIYLA BELİRTİ VEREN HASTALIK, İÇ ORGANLARI DA ETKİLEYEBİLİR
Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Süleyman Özbek, ”Sabahları eklem tutulmasıyla belirti veren hastalık, iç organları da etkileyebilir” dedi.
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Romatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Süleyman Özbek, sabahları eklem tutulmasıyla belirti veren hastalığın, Türkiye’de her 100 kişiden birinde görüldüğünü, ancak yeterince önemsenmediğini belirtti.
Özbek, genelde birden fazla organı, daha çok el bileği ve eklemlerini etkileyen, sakatlıklara da yol açabilen hastalığın kadınlarda erkeklere oranla 3-4 kat daha fazla görüldüğünü ve bunun nedeninin ise henüz bilinmediğini kaydetti.
Hastalığa 40-50 yaşlarında daha sık rastlandığına işaret eden Özbek, erken dönemde tedavi edilmediğinde kalp, akciğer, sinir sistemi ve böbreklere de zarar verebildiğine dikkati çekti.
Özbek, hastalığın özellikle sabah hareket güçlüğü, eklemlerde ağrı ve şişliğin yanı sıra halsizlik, iştah azalması, kilo kaybı ve bazen hafif ateşle belirti verdiğini anlatarak, şunları kaydetti: “El bölgesi yanında dirsek, omuz, boyun, çene, kalça, diz, ayak bileğinde tutulmalara yol açan hastalık uzun sürelidir, ancak ataklar arasında sessiz dönemler de görülebilir. Genellikle vücudun her iki yanındaki eklemler birlikte hastalanır. Şişme, hareket kısıtlığı birlikte gözlenir.”
Özbek, korunmanın en önemli yollarından birinin eli doğru kullanmak olduğunu belirterek, “İş yaparken küçük eklemler değil büyük eklemler kullanılmalı. Eklemleri en doğal pozisyonda kullanmaya çalışmalı, aşırı bükme ve zorlanmalardan kaçınmalı” uyarısında bulundu.
Özbek, hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçların yan etkilerinin çok dikkatli izlenmesi gerektiğini belirterek, “Yaygın olarak kullanılan kortizonun çok ciddi yan etkileri bulunmaktadır. Bu nedenle doktor tarafından önerilmedikçe kullanılmamalıdır” dedi.