Genel SağlıkHABERLER

REÇETESİZ İLAÇ KULLANILIYOR

Hatalı ilaç kullanımı Türkiye’deki en önemli sağlık sorunlarından birisini oluşturuyor. Halkın 5’te biri reçetesiz ilaç kullanıyor

İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası’nın 12 ilde yaptırdığı ilaç kullanım bilinci araştırması’na göre halkın beşte biri reçetesiz ilaç satın alıyor. Araştırma ilacın satın alınması, saklanması ve kullanılmasıyla ilgili yaptığımız hatalar konusunda da önemli ip uçları içeriyor.

İlaç alırken doktorumuzu değil arkadaşımızı dinliyoruz…. İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası’nın araştırmasından ilacın satın alınması ve kullanılmasıyla ilgili çarpıcı sonuçlar çıktı.

7 bölgede, 12 ilde, bin 307 hanede yapılan araştırmada Türk halkının 5’te 1’inin ilacı reçetesiz aldığı saptandı.

Reçetesiz alınan ilaçların başında merkezi sinir sistemi, kulak, burun, boğaz ve göz ilaçları geliyor.

İlaç satın alma eğilimini belirleyenler ise arkadaş, akraba, eczacı – kalfa tavsiyesi, ya da kişisel deneyim.

Evler ilaç deposu gibi

Araştırma bilinen bir gerçeği bir daha doğruladı. Ülkemizdeki evler bir anlamda ilaç deposu. Halkın yüzde 17’si evinde son kullanma tarihinin geçmiş ilaç bulunduruyor.

İlaçla ilgili önemli bir sorun da diş ambalajını saklama alışkanlığıyla ilgili. Araştırmaya göre ecza dolaplarında biriktirilen ilaçların yüzde 39’unun diş ambalajı yok.

Evlerde en çok merkezi sinir sistemi, kalp-damar, kas, iskelet, eklem ve sindirim sistemi hastalıklarının tedavisinde kullanılan ilaçlar biriktiriliyor.

Ancak işin ilginç yani bu kadar çok ilaç biriktirilmesine rağmen halkın yüzde 12’si evinde bulunan ilacın hangi hastalık için kullanıldığını bilmiyor. Araştırmaya katılanların yüzde 1’i ilacı, dezenfektan veya destek amaçlı olarak kullanıyor.

Uzmanlara göre bu araştırma Türkiye’de hatalı ilaç kullanma alışkanlığının boyutunu ortaya koyuyor. Hatalı ilaç kullanma ve satın alma alışkanlığının önlenmesi için halkı bilinçlendirme çalışmaları yapılması öneriliyor.

Kaynak: NTV