Genel SağlıkHABERLER

RAMAZAN’DA SÜT İÇİN, SAĞLIKLI VE ZİNDE KALIN

Ramazan ayında öğün sayısının ikiye düşmesi, sağlıklı ve dengeli beslenmeyi daha da önemli hale getiriyor. Süt, içerdiği karbonhidrat, protein, yağ, kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum, B vitaminleri ve daha bir çok aktif öğe ile, Ramazan ayında da sağlıklı beslenmenin temelini oluşturuyor. Diyetisyen Aysen Arıcan, sahurda ve iftardan sonra içilen birer bardak sütün, daha sakin ve zinde bir gün geçirilmesini sağladığına dikkat çekiyor. Arıcan ayrıca, sütün ve her türlü besin maddesinin sağlıklı ambalajda tüketilmesi gerektiğini belirtiyor.

İstanbul; Ramazan ayında öğün zamanlarında, yemek miktarlarında ve tercih edilen besinlerin çeşitlerinde önemli değişiklikler oluyor. Normal zamanda kişi 4-5 öğünde beslenirken, Ramazan ayında öğün sayısı ikiye düşüyor. Oysa bedenin ihtiyacı olan enerji, protein, vitamin, mineraller ve en önemlisi kalsiyum ihtiyacı azalmıyor, Ramazan ayı boyunca da yeterli beslenme ile karşılanması gerekiyor.

Sağlıklı bir Ramazan için, süt için

Sütün benzersiz bir besin kaynağı olduğuna dikkat çeken Diyetisyen Aysen Arıcan, Ramazan ayında sağlıklı beslenme için süt içmeyi ihmal etmemek gerektiğini belirtti. Arıcan şunları söyledi:

“Süt içeriğinde karbonhidrat, protein, yağ, kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum, B vitaminleri ve daha bir çok aktif öğeyi içinde dengeli olarak barındıran yegane besindir. Sahurda ve iftardan sonra içilen bir bardak süt kişinin daha uzun süre tok kalmasını sağlıyor, konsantrasyon bozukluğunu önlüyor, daha sakin ve zinde bir gün geçirilmesini sağlıyor, sindirim sistemini düzenliyor, kronik hastalıklardan koruyor, kilo kontrolünü sağlamaya yardımcı oluyor ve kan şekerini dengeliyor. Bu nedenle Ramazan ayında süt içmeyi ihmal etmemek gerekiyor.”

Ramazan ayında sağlıklı beslenmek için bazı kurallar

Her besin grubundan ihtiyacınız kadar tüketmeye özen gösterin

Tek besine dayalı beslenmekten kaçının

Her gün biri sahurda, biri iftardan sonra olmak üzere en az iki bardak süt için

Sahur, iftar ve iftar sonrası en az iki ara öğün yaparak beslenin

Kızartmalar, çok yağlı yemekler ve ağır yemekler tüketmekten kaçının

Yemek sonrası çok ağır şerbetli tatlılar yerine sütlü ve meyveli tatlıları tercih edin

Yemeklerinizi yavaş yiyin, kıtlık varmışçasına hızlı yemek sindirim sistemi rahatsızlıklarına neden olur

Gazlı, kolalı, kafeinli içecekler yerine süt, ayran, meyve suyu gibi sağlıklı içecekleri tercih edin

Güvenli gıda tüketimine dikkat edin, açıkta satılan hiç bir besini tüketmeyin

Topluca yemek yenilen yerlerde, temizliğine güvenmiyorsanız yemek yemeyin

Açıkta satılan besinler Ramazan ayında sağlığı tehdit ediyor

Ramazan ayında nereden geldiği belli olmayan, açıkta satılan besinler çok fazla tüketiliyor ve zehirlenme olayları daha fazla görülüyor. Bu yıl havaların daha da sıcak olduğunu göz önünde bulundurarak sağlıklı besinlerin seçilmesine özen gösterilmesi gerekiyor. Başta süt olmak üzere sağlıklı ambalajda sunulmayan hiçbir ürünü tüketmemek önem taşıyor.

Şeker hastalarının, kalp hastalarının, hamilelerin ve çocukların, uzmanların tüm uyarılarına rağmen oruç tuttukları gözleniyor. İftar sonrası şeker yükselmesi, tansiyon yükselmesi, kalp çarpıntısı nedeniyle hastanelerin acil servislerine başvuru sayısı da artıyor. Bu nedenle şeker hastalarının, kalp hastalarının, hamilelerin, çocukların ve diğer kronik rahatsızlığı olanların oruç tutmamaları öneriliyor.

Ramazan ayında kemik sağlığını korumanın yolu da süt içmekten geçiyor

Ramazan ayında da kemik sağlığının korunması için mutlaka yeterli miktarda süt içilmesi gerekiyor. Bu ayın geçici bir dönem olduğu düşüncesiyle süt içmek ihmal edilmemeli. Günlük kalsiyum ihtiyacınızı karşılayamadığınızda kemiklerden kalsiyum çekiliyor ve vücutta kullanılıyor. Kemiklerden kalsiyum çekilimi nedeniyle osteoporoza yakalanma riski artıyor. Bu nedenle Ramazan ayı süresince ve diğer dönemlerde, günde en az 2 bardak sağlıklı süt içerek kemiklerin kalsiyumdan yoksun bırakılmaması gerekiyor.

Ramazan ayı boyunca sıvı ihtiyacınızı sağlıklı içeceklerle karşılayın

İftardan sonra içilen çay ve kahve, içerdikleri kafein nedeniyle vücutta sıvı kayıplarının artmasına neden oluyor. Sıvı kaybının fazla olduğu durumlarda tansiyon dengesi bozuluyor, hipertansiyon durumu ortaya çıkıyor. Hücrelerin yenilenmesi, yeni dokuların yapımı yavaşlıyor, birçok kronik hastalığa zemin hazırlanıyor. Bu nedenlerle Ramazan ayı boyunca süt, meyve suyu gibi sağlıklı sıvı besinlerin tüketiminin artırılması önem taşıyor.