Genel SağlıkHABERLER

RAMAZAN’DA HAZIMSIZLIK ŞİKAYETLERİ ARTTI

Gastroenteroloji uzmanı Dr. İbrahim Erayman, “iftar sonrasında yaşanabilecek hazımsızlık şikayetleri hafife alınmadan mutlaka doktora gidilmelidir” dedi.

Ramazan ayının ilk gününden bu yana hazımsızlık ve kalp çarpıntısı şikayetleriyle hastanelere yapılan başvuraların sayısında artış yaşandığı bildirildi.

Konya Numune Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. İbrahim Erayman, hazımsızlık, kalp çarpıntısı ve mide ağrısı şikayetiyle hastaneye gelen hasta sayısının Ramazan’dan bu yana yüzde 20 arttığını söyledi. Erayman, şikayetlerin akşam ya da sabahın erken saatlerinde yoğunlaştığını, bunun da iftar ve sahurda vatandaşların Ramazan ayında beslenmelerine önem vermediklerini ortaya koyduğunu dile getirdi.

Acil ve Gastroenteroloji bölümlerinde özellikle akşam saatlerinde görev yapması için fazladan personele nöbet yazıldığını belirten Erayman, hazımsızlık ve mide ağrısı şikayetlerindeki anormal artış nedeniyle yaşanabilecek sıkıntılar için gerekli önlemlerin alındığını kaydetti.

AĞIR YEMEKLERİ AYNI ANDA YEMEYİN

Numune Hastanesi’nde görevli Gasroentoroloji Uzmanı Dr. Ali İhsan Doğru ise Ramazan ile birlikte hazımsızlık, kalp çarpıntısı ve mide ağrısı şikayetlerinin gözle görülür şekilde arttığını belirterek, özellikle iftar ve sahurda yaşanan sağlık sorunlarının ağır yemeklerin bir anda yenmesinden ve soğuk gıdaların tüketilmesinden kaynaklandığını söyledi.

Oruç tutan bir kişinin midesinin yaklaşık 12 saat boyunca çalışmadığını ve tembelleştiğini kaydeden Doğru, şunları söyledi: “Özellikle iftarda açlık hissinin daha da artması nadeniyle çok sayıda kişi adeta şurunu kaybederek yemek yer ve doymak bilmez. Belli bir kapasitesi olan ve gün boyu çalışmadığı için tembelleşen midenin aniden doldurulması ciddi sıkıntılara yol açabilir. Oruç tutan kişilerin iftarda ve sahurda mümkün olduğunca az yemek yemesi ya da aralıklarla yemeğe devam etmesi gerekir. Benzer şikayetlerin en önemli nedeni iftarda soğuk gıdalar tüketmek ve sahurdan sonra dolu mide ile yatmaktır. Bunlara özellikle yüksek tansiyon, şeker ve kalp gibi kronik hastalığı olanlar daha çok dikkat etmelidir.”

ŞİKAYETLERİ HAFİFE ALMAYIN

Ramazan ayında hazımsızlık şikayetlerinin hafife alınmaması gerektiğini belirten Doğru, “Hastalarımızın çoğu benzer hazımsızlık şikayetinin geçmemesi üzerine bir kaç gün sonra hastaneye geliyor. İftar sonrasında yaşanabilecek hazımsızlık şikayetleri hafife alınmadan mutlaka doktora gidilmelidir” diye konuştu. Oruçlu bir kişinin midesinin gün boyunca asit salgıladığını vurgulayan Doğru, ayrıca ülser ya da ülser başlangıcı olan hastaların kesinlikle oruç tutmaması gerektiğini sözlerine ekledi.