Genel SağlıkHABERLER

RAMAZAN VE TATİLİN ARDINDAN SAĞLIĞINIZ İÇİN TEST YAPTIRMAYI İHMAL ETMEYİN

Ramazanın sona ermesiyle birlikte Şeker Bayramı tatili de geldi. Ancak her ramazan sonrası, özellikle devam eden sağlık sorunu olanların mutlaka doktor kontrolünde testler yaptırmasının büyük önem taşıdığını biliyor muydunuz? Böylece ramazanda oruç nedeniyle ve tatil esnasında bozulan beslenme alışkanlıklarının vücut üzerinde yaratabileceği olumsuz etkilerin önüne tam vaktinde geçebilir, hem de ilerleyen aylarda yaşanabilecek sıkıntılar ortadan kaldırılabilir. Maçka e-LAB Tıbbi Tahlil Laboratuvarı’nın Direktörü Klinik Biyokimya Uzmanı Dr. Aytaç Keskineğe, ramazan sonrası ve tatil dönüşü alınabilecek tedbirler konusunda uyarıyor…

Ramazan ayında oruç nedeniyle beslenme alışkanlıklarımız değişir. Bedenimiz de bu duruma ayak uydurmak için gereken ayarlamaları yapar. Ancak oruç tutarken ve ramazanın ardından sağlık sorunları yaşamamak için küçük tedbirler almak mümkün. Bunun için de doktor kontrolünde yapılabilecek bazı testler aracılığıyla vücuttaki eksiklikler analiz edilerek olası sorunların önü alınabilir.

Maçka e-LAB Tıbbi Tahlil Laboratuvarı’nın Direktörü Klinik Biyokimya Uzmanı Dr. Aytaç Keskineğe, ramazan ayının ardından yapılacak sağlık kontrollerinin önemine dikkat çekiyor: “Oruç tutanlarda beslenme alışkanlığındaki değişikliğe bağlı olarak, vücutta lipid, karbohidrat ve protein metabolizmasında ciddi değişimler gözlenir. Uzun süre aç kalan vücudumuz teyakkuza geçerek enerjiyi en alt seviyede kullanmaya ve bununla birlikte rezervlerini maksimum seviyede korumaya çalışır. Bu sebeple yağ metabolizması yağ yıkımı yerine yağ yapımını artırarak enerji depolaması yapar. Ayrıca bazal metabolizma hızında yavaşlama ve bunun sonucunda da kilo alma görülür. Bu durumda şeker ve yağ metabolizmasını ramazandan sonra mutlaka tekrar gözden geçirmek gerekir. Şeker metabolizması için ‘açlık kan şekeri’ ve ortalama şeker seviyesini gösteren HbA1c testlerinin yapılması önerilir. Yağ metabolizmasını görmek için total kolesterol, HDL kolesterol, LDL kolesterol ve trigliserid testlerinin yapılması yeterli olacaktır.”

Gelecek yılın ramazan ayı için de tavsiyelerde bulunan Dr. Aytaç Keskineğe, diyabet hastalarının oruç tutmadan önce mutlaka kendi doktorlarına danışması gerektiğine dikkat çekiyor: “Diyabet hastalarının her ramazandan önce doktorlarıyla mutlaka görüşmesi gerekir. Ayrıca kronik ilaç kullanan hipertansiyon astım gibi hastaların oruç tutmaları kesinlikle yanlıştır ve olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu gibi düzenli ilaç kullanımı gerektiren hastalıklarda kişilerin ilaçlarını kullanma saatlerine riayet edilmesi tedavinin başarılı olması için şarttır.”

Tatil sonrası sağlıklı bir yaşam için…

Sağlık için kritik sayılabilecek dönemler arasında tatilleri de sayabiliriz. Tatiller, hem ruhsal hem bedensel rahatlama için seçtiğimiz zamanlardır. Yıl içerisinde vücudumuza uyguladığımız her türlü baskıyı ortadan kaldırdığımız zamanlar olarak da düşünebiliriz bu dinlenme dönemleri. Bu özgürlük tükettiğimiz gıdalar için de geçerlidir. Birçoğumuz tatillerde uyguladığımız perhizleri bozar ve “tatil bitince diyete kaldığım yerden devam ederim nasıl olsa” diye düşünürüz. Ancak bu dönem esnasında tükettiğimiz gıdaların yaratabileceği sorunların üzerinde durmayız. Oysaki tatil dönüşü yapılabilecek bazı testlerle vücut sağlığını korumak mümkün.

Dr. Aytaç Keskineğe, şeker ve yağ metabolizmasını tatil dönüşü mutlaka tekrar gözden geçirmek gerektiğinin altını çiziyor: “Bu amaçla şeker metabolizması için ‘açlık kan şekeri’ ve ortalama şeker seviyesini gösteren HbA1c testlerinin yapılması önemlidir. Yağ metabolizmasını görmek için ‘total kolesterol’, HDL kolesterol, LDL kolesterol ve trigliserid testlerinin yapılması yeterli olacaktır. Kronik hastalığı olan ve bunun için ilaç kullananlar, tatil dönüşü mutlaka doktorlarıyla görüşerek gerekli testleri en kısa zamanda yaptırmalılar. Öte yandan bazı tatillerden önce de tedbir almak gerekir. Tatilini tropik bölgelerde geçirecek olan kişiler, seyahate çıkmadan önce bir doktora danışarak gerekli aşıları yaptırmalılar. Eğer tatil dönüşü ateş, titreme terleme gibi belirtiler ortaya çıkarsa mutlaka bir doktora görünmek gerekir.”

Mevsim değişikliklerine dikkat. Grip aşısı şart…

Sonbaharla birlikte yaşanan değişimin insan bedeni üzerinde olumsuz etki doğurabileceğini belirten Dr. Keskineğe, mevsim değişikliklerinde virütik hastalıkların daha sık görüldüğünü ifade ediyor: “Bu gibi hastalıklar içerisinde en sık karşılaşılan grip ve grip salgınlarıdır. Bunların önüne geçmek için sonbaharda, özellikle eylül ekim ayında grip aşısı yaptırmakta fayda var. Ateş, titreme, terleme, burun akıntısı şikayeti bulunan kişilerin, özellikle de çocuk ve yaşlıların mutlaka bir kan sayımı, sedimantasyon ve CRP ölçtürüp bununla birlikte doktorlarına başvurmasını öneriyoruz.”