Genel SağlıkHABERLER

PANİK ATAK İNSANI ÖLDÜRÜR MÜ?

Panik atak aniden, herhangi bir yerde ortaya çıkan şiddetli korku ve endişe nöbetidir. Aniden başlayıp hızlı bir şekilde tepe noktasına ulaşır. Yaklaşık 10-15 dakika sürer, ancak bazen 1-2 dakika bazen de bir saatten uzun sürebilir.

Peki ya panik atak insani öldürür mü?
İşte bu sorunun yanıtını Aile ve Evlilik Terapisti Dr. Obengül Ejder’den aldık…
Panik atak yaşayan danışanların da ataklarının ne zaman geleceğini ve o anda ölmekten korktukları için tam olarak ne yapabileceklerini bilemediklerini söylediklerini belirten Dr. Ejder, bu nedenle hayatlarını buna göre organize ettiklerini ve herhangi bir ciddi sorun yaşamamak için de “Güvenlik Sağlayıcı Davranışlar“ geliştirdiklerini söyledi.
“Altta Yatan örtülü Problemi Fark Edip çözebilmek İçin Psikoterapi Tedavisi Şart.”
İlaç tedavisinin yanı sıra psikoterapinin de şart olduğuna vurgu yapan Dr. Ejder şunları kaydetti;
“Elbette ki verilen antidepresan ilaçlar, altta yatan örtülü depresyonu tedavi ettikçe, bedensel duyumları azalttıkça yanlış yorumlamalar da azalacağı için ataklar düzelecektir. Ancak sadece ilaç tedavisi yetmemekte; düşüncelerini ve davranışlarını yeniden yapılandırmayı öğrenebilecekleri, ataklarını sakince yönetebilecekleri bir daha benzeri bir durum yaşamamak için altta yatan örtülü problemi fark edip çözebilecekleri psikoterapi tedavisi de şarttır.”
Dr. Ejder: “Panik Atak ölümcül Bir Hastalık Değildir.”
Panik atak hastalığı olan bireylerin, “evde yalnız kalmamaya çalışmak, evde veya dışarıda sürekli yanında güvendiği birini bulundurmak, yanında ilaç taşımak, ev işi, spor veya cinsel aktiviteden kaçınmak, bunaldığını hissettiğinde alkol kullanmak, sık sık nabzını ve tansiyonunu ölçmek, hastanelere yakın olan güvenli yollardan geçmeyi tercih etmek” gibi güvenlik sağlayıcı davranışlar geliştirdiğine dikkat çeken Dr. Obengül Ejder, panik atağın ölümcül bir hastalık olmadığını anımsatarak açıklamasına şöyle devam etti;
“Aile bireyleri de bu duruma yardımcı olmak niyeti ile uyum sağladıkça, bu sefer de etrafındaki kişilere bağımlı oluyorlar. Artık kendileri hastalığı değil de hastalık onları kontrol etmeye başlıyor, işte o zaman içinden çıkılmaz bir kısır döngüye girilmiş olunuyor. Oysa ki Panik atak ölümcül bir hastalık değildir. Kalp krizine yol açmaz. Tamamen bastırılmış düşünce ve kaygıların bir sonucu olarak vücudun verdiği belirtiler ve bu belirtileri kişinin yanlış yorumlaması, bilişsel çarpıtmalar sonucu ortaya çıkan korku atağıdır. “