ÖSS KALP HASTALIKLARINA ZEMİN HAZIRLIYOR
“Hayatlarını sınava bağlayan 15-20 yaşındaki gençler 50’li yaşlarda kalp hastası olma riski ile karşı karşıya.”
“Günümüzde çocuklar 3 yaşından itibaren ana okulunda sınavla tanışıyor ve hayatları boyunca pek çok sınava tabi tutuluyorlar. Bu sınavların yarattığı stres giderek kronik hal alıyor. Özellikle çocuğun hayatında bir dönüm noktası olarak görülen ve sanki geleceğinin bağlı olduğu bir sınavmış gibi gösterilen ÖSS, çocukların ileriki yaşlarda kalp hastası olmasına zemin hazırlıyor. ”
Hizmet Hastanesi Kalp Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Hamulu, 5 yaşından 25 yaşına kadar sürekli sınava tabi tutulan öğrencilerin özellikle ÖSS’de yaşadıkları stresin kalp hastalıklarına davetiye çıkardığını söyledi.
– Sınav stresi çocukluk çağından itibaren öğrencileri nasıl etkiliyor?
Özellikle geri kalmış ülkelerde insanlar çok fazla imtihan ediliyor. Çocukluk çağından itibaren 3-5 yaşında okuluna girişlerinde sınav kaygısı ile tanışan ve hayatları boyunca farklı sınavlara girmek zorunda kalan çocuklar sürekli bir ölçüme tabi tutuluyorlar. Bu süreç neredeyse hayatları boyunca devam ediyor. Sürekli ölçümleme, kendini kanıtlamaya çalışma, yaşamı rakamlara dökme kronik stresin başlanmasına sebep oluyor. Bir çocuğun 5 yaşından 25 yaşına kadar sınav stresi altında yaşamaya çalıştığın düşünün. Bu 20 yıllık bir stres. Çocuk ana okuna girdiği zaman ileride kendisine ne olmak istediği soruluyor. Bu inanılmaz bir şey.
ÖSS yüzünden öğrenciler kalp hastası olma riski taşıyor
Çocukların hayatında bir dönüm noktası olarak görülen ve adeta geleceğinin bağlandığı ÖSS sınavı çocukların kalp hastası olma riskini yüzde önemli ölçüde arttırıyor. Bu sınavın getirdiği stres çocuk yaşlardan itibaren başlıyor. Çocuklar ilkokuldan itibaren ÖSS’ye hazırlanıyor okulla birlikte dershaneye gitmek zorunda kalıyor. Bu yaştan itibaren üniversiteye girene kadar yaşanan stres çocukları potansiyel kalp hastası yapıyor. Çocukluk yaşlarda başlayan kronik stres giderek artıyor ve çocuk her yıl daha fazla kalp hastalıklarına yaklaşıyor, ileri yaşta da kalp hastası oluyor.
Sınav stresi kalp hastalıklarına davetiye çıkarıyor
Bir insana 20 yıl boyunca stres yaşatılıyorsa bu kişinin kronik stresten kalp hastası olmaması mümkün değil. Düşünsenize 20 yıl boyunca kalbiniz ağır stres altında. Bu çok yanlış. Yaşamı rakamlarla ifade etmek ve bir sınav ile çocukları başarılı ve başarısız olarak değerlendirmek çocukların gelecekteki sağlığı açısından son derece zararlı. Bu çocuğun bedensel ve ruhsal sağlığı açısından geri dönülmez zararlara yol açıyor. Özellikle erken evrelerdeki sınavların kaldırılması lazım. Öğrenilenleri yargılamak, ölçmek ve biçmek için sürekli yapılan sınavların da ortadan kaldırılması gerekli. İnsanlar hemen sınav sonrası bir sınıflandırmaya alınıyor ve sanki bunun telafisi yokmuş gibi ağır stres altında yaşamaya zorlanıyor.
-Sınav kaygısı, çocukların kalbinde ne gibi sorunlara neden oluyor?
Çocukların sınavlar nedeniyle yaşadıkları stres yüzünden çarpıntı ya da sıkışma şikayetleri yaşıyor. Apar topar hastanelere taşınıyor. Okul bitirme sınavları, ÖSS hazırlığı derken hayatlarının tek amacı bu sınavlar haline geliyor. Aile ve yakın çevreden gelen baskılar da stresi daha da artırıyor. Kalbin bir süre sonra bu yoğunluğun altında sıkışarak, işlevi bozuluyor.
-ÖSS’ye hazırlanan gençler arasında en çok hangi sorunlar ortaya çıkıyor?
Problemlerin büyük bir çoğunluğu psikolojik kökenli ancak aşırı stresin kalp üzerinde yarattığı baskı nedeniyle kalpte de bir takım sorunlar ortaya çıkıyor. Sürekli başarıyı yakalama hırsı, sürekli ders çalışma zorunluluğu ve okul-dershane-ev üçgeninde geçirilen uzun saatler sonucu sosyal hayattan kopma öğrencilerde aşırı strese yol açıyor. Bu kadar stresin sonucunda kalp ritmi bozuluyor ve çarpıntı ile birlikte kalp hastalıkları ortaya çıkıyor. Stresi dengelemek ve kalp ritmini düzeltmek için önemli ilaçlar kullanmak zorunda kalan çocuklar daha sonra bu ilaçlar nedeniyle de depresyona giriyor. ÖSS’ye hazırlanan gençlerde yoğun bir şekilde sigara ve kahve kullanımı var. Gece uyanık kalmak için yoğun kahve tüketiyorlar ve bu da kalp ritmini yükseltiyor. Sigara da tansiyon yüksekliği ile birlikte kalp ritmini de olumsuz etkiliyor.
– Ailelere bu konuda düşen göreler nelerdir?
Aileler çocuklara kalbini korumayı öğretmeli
Çocuklara yaşatılan sınav kaygısı 15-20’li yaşlarda kronik strese, 50’li yaşlarda ise kalp hastalıklarının ortaya çıkmasına neden oluyor. Stres kalp sağlığını olumsuz etkiliyor. Bu nedenle sağlıklı bir kalbe sahip nesillerin yetiştirilmesi için çabaların özellikle çocukluk yaşlarına yoğunlaştırılması gerekiyor. Çocukların hem aile hem de okul ortamında bilinçlendirilmesi, sınav kaygısı ve stresinden mümkün olduğunca uzak tutulması, sınav sonrası sınıflamalarda rencide edilmemesi çok önemli. Çocuklara üniversitenin ve meslek hayatının önemi ile birlikte öncelikle sağlığın değeri çok iyi anlatılmalı. Sınavların çocukların hayatının tümünü kaplaması engellenmeli. Aynı zamanda sigara alışkanlığından korunma, hareketli yaşam ve düzenli spor, sağlıklı ve doğru beslenme gibi alışkanlıkların çocuk yaşlarda kazandırılması çok önemli.