Genel SağlıkHABERLER

ORGAN NAKLİNİN DUAYENLERİ TÜRKİYE’DE!

Organ naklinde “dünyada ilk kez” yapılan nakillere imza atan bilim adamları, bugün Başkent Üniversitesi, Türkiye Organ Nakli Derneği ve Avrupa Transplantasyon Birliği işbirliğinde düzenlenen Organ Nakli Kongresinde buluşuyor.

Yaklaşık 200 bilim adamının katılacağı kongrede, organ naklinin bilimsel, etik, sosyal, yasal ve dini sorunları ile organ temini dahil bugüne kadarki çalışmalar değerlendirilecek ve karşılıklı tartışmalar yapılacak. Türkiye’de kadavradan organ naklinin 25. yılını kutlama niteliğini taşıyan kongre, 27 Haziran’a kadar sürecek. Kongre, ‘Başkent Üniversitesi Bağlıca Yerleşkesi’nde yapılacak.

Organ naklinde “dünyada ilk kez” yapılan nakillere imza atan, öncü konumdaki bilim adamları, Başkent Üniversitesi, Türkiye Organ Nakli Derneği ve Avrupa Transplantasyon Birliği’nin birlikte düzenlediği, ülkemizde kadavradan organ naklinin 25. yılını kutlama niteliğindeki bir kongrede buluşuyorlar.

ÜNLÜ BİLİMADAMLARI BULUŞUYOR

27 Haziran’a kadar sürecek bilimsel kongreye, J. Wesley Alexander, Barry D. Kahan, Bernard Cohen, Pekka Hayry, Georg M Abouna, Adibul Hasan Rizvi, Anwar Naqvi, Ahad J Ghods, Gerhard Opelz, Antony P Monaco, Faissal Shaheen, Atsushi Aikawa, Abdullah Al-Khader, Mustafa Al-Mousavi, Josep Lloveras, Münci Kalayoğlu, Marwan A Masri, Guy H Neild, Guida Persijn, Nabil Mohsin Salmen, Mohamed H Sayegh, Gabriele R Schütt gibi ünlü bilim adamları katılıyor. Yaklaşık 200 tıp adamının katılacağı kongrede organ naklinin bilimsel, etik, sosyal, yasal ve dini sorunları ile, organ temini dahil, bugüne kadarki çalışmaların bir değerlendirmesi, karşılıklı tartışmalarla yapılacak.

ÖDÜLLER

Kongrede, bilimsel komitenin belirlediği, Thomas E. Starzl Organ Nakli Ödülü John S. Najarian’a; J. Wesley Alexander Araştırma Ödülü Gerhard Opelz’e ve ilki 2001 yılında Antony P Monaco’ya verilen Felix T. Rapaport Anma Ödülü bu yıl S. Adibul Hasan Rizvi’ye verilecek.

PROF. DR. MEHMET HABERAL’IN AÇIKLAMALARI

Kongreye ev sahipliği yapan Başkent Üniversitesi Rektörü ve Türkiye Organ Nakli Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Haberal şunları söyledi: “Transplantasyon deneysel anlamıyla 1900’lerde doğdu; yarı yüzyılda, 1950’lerde klinik uygulamaya girdi ve büyüdü; yüzyılın sonuna doğru ise birçok alanda kronik organ hastalarına yeniden yaşam olanağı sağlayan rutin bir işleme dönüşüp meyvelerini verdi. Son aşamada türler arası transplantasyonlara yönelinirken, kopyalama dahil birçok süreç başarıyla sonuçlandırıldı.

Bizim ülkemizde, transplantasyon süreci geç başlamış olsa da, gecikmenin kaybı hızla onarılabilmiştir. Bilindiği gibi ilk organ nakli 3 Kasım 1975 tarihinde ekibimizce başlatılmış, ardından gerekli yasal düzenlemelere kavuşturulmuş ve bugün ulaştığımız noktada böbrek, karaciğer, kalp, kornea ve kemik iliği nakilleri başta olmak üzere yaygın bir uygulamaya dönüşebilmiştir. Şüphesiz, her yerde olduğu gibi, bizim ülkemizde de transplantasyonun en önemli sorunu organ teminidir; bu sorun devam etmektedir. Bunu da toplumun konunun önemini anlamasıyla aşabileceğimize inanıyoruz. Dünyada saygın bir yere sahip olan organ nakli çalışmalarımızın tüm süreçlerinden geçerek bu günlere gelmesinde parlamentomuz, Sağlık Bakanlığı, tıp adamları, medya ve Diyanet İşleri başta olmak üzere toplumumuzun etkin kurumları; ülkemize çağdaş bir yasa kazandıran ve ülkemizi organ nakli alanında çağdaş ülkeler düzeyine yükselten işbirliği, engelleri aşmaya yeter güçtedir. Organ nakli için toplumsal dayanışma güçlendirdiği sürece, bu alanda yapılamayacak çok az şey kalacaktır.

Ülkemizin transplantasyon çalışmalarının yoğunlaşmasında şüphesiz dünya transplantasyon birlikleriyle kurduğumuz bağın rolü büyüktür. Ülkemizle diğer ülkeler arasındaki ortak bilimsel çalışmalar, özellikle Dünya Transplantasyon Derneği, Orta Doğu Organ Nakli Derneği (MESOT) ve Avrupa Transplantasyon Birliği ile Türkiye Organ Nakli Derneği’nin (T.O.N.D) etkin işbirliği, ülkelerarası dayanışmaya örnek olacak niteliklere ulaşmıştır. Bu kongreyi birlikte örgütlediğimiz Avrupa Transplantasyon Birliği ile uzun yıllara dayanan işbirliğinin en somut örneği ülkemizde 25 yıl önce başlatılan kadavradan organ naklidir. Bu naklin 25’inci yılında Avrupa Transplantasyon Birliği ile ortak bir kongre örgütlüyor olmamız ülkemiz açısından mutluluk verici bir gelişmedir. Kongremiz, uluslararası transplantasyon ailesinin en seçkin üyelerini kucaklamanın coşkusuyla hazırlandı.”