Genel SağlıkHABERLER

ORGAN BAĞIŞI

Denizli Devlet Hastanesi (DDH) Başhekimi Dr. Mithat Ekici, Türkiye’de binlerce insanın organ ve doku nakli beklediğini belirterek, vatandaşlardan organ bağışında bulunmalarını istedi.

Denizli Devlet Hastanesi (DDH) Başhekimi Dr. Mithat Ekici, Türkiye’de binlerce insanın organ ve doku nakli beklediğini belirterek, vatandaşlardan organ bağışında bulunmalarını istedi.

DDH Başhekimi Dr. Mithat Ekici, organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısının her geçen gün arttığını ifade ederek, Türkiye’de 2003 yılı itibariyle 11 bin 932 hastanın organ ve doku nakli beklediğini söyledi. Başhekim Ekici, “Tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar, tüm dünyanın olduğu gibi ülkemizin de önemli sağlık meselelerinden biridir. Kalp ve karaciğer nakli bekleyen hastalar, uygun organ bulunamadığı takdirde hayatlarını kısa sürede kaybetmektedir. Ülkemizde organ nakli yapılabilen organlar ve dokular ise böbrek, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas ve ince bağırsak, kalp kapağı, kornea, kemik, kemik iliği ve deridir” dedi.

2238 sayılı Organ ve Doku Alınması, Saklanması ve Nakli Kanunu’na göre 18 yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkesin organlarının tamamını veya bir bölümünü bağışlayabileceğini kaydeden Ekici, “Organ bağışında bulunabilmek için organ bağışı kartını 2 tanık huzurunda doldurup imzalamak yeterlidir. Organ bağışı yapanların, bu durumdan ailelerini de haberdar etmeleri daha sonra çıkabilecek problemleri önlemek açısından yararlı olacaktır. Organ bağışında bulunan kişilerin organ bağış kartını daima yanında taşıması, organ bağışının karışıklık ve gecikme olmaksızın yerine getirilmesini sağlayacaktır. Kişi organ bağışından vazgeçtiği anda organ bağış kartını taşımaktan vazgeçmeli ve bu kararını ailesine bildirmelidir” diye konuştu.

TARİHTE ORGAN NAKLİ İnsanda canlıdan ilk böbrek nakli, 1947 yılında ABD Boston’da gerçekleştirildi. İlk başarılı kalp nakli ise, 1967 yılında Dr. Christian Barnard tarafından gerçekleştirildi.

Türkiye’de ilk kez 22 Kasım 1968’de Ankara Yüksek İhtisas Hastanesi’nde Dr. Kemal Beyazıt tarafından kalp nakli yapılmış; ancak hasta kaybedilmiştir. İlk başarılı organ nakli ise, 3 Kasım 1975 yılında Dr. Mehmet Haberal ve ekibince Hacettepe Üniversitesi Hastanesi’nde bir anneden oğluna yapılan böbrek nakli oldu. Bunu 1978 yılında aynı ekibin kadavradan yaptığı ilk böbrek nakli izledi. 2004 yılı itibariyle Türkiye’de 12 Kalp Nakli Merkezi, 17 Karaciğer Nakli Merkezi, 25 Böbrek Nakli Merkezi, 21 Kemik İliği Nakli Merkezi ve 11 Göz Bankası mevcuttur. 2003 yılında 605 böbrek, 174 karaciğer, 23 kalp, 24 kalp kapağı, bin 807 kornea, 498 kemik iliği, 9 pankreas nakli gerçekleştirildi.

Türkiye’de 2003 yıl sonu itibariyle organ nakli merkezlerinde sıraya girip organ ve doku nakli bekleyen 6 bin 60 böbrek, 430 karaciğer, 146 kalp, 9 kalp kapağı, 4 akciğer, 27 kalp-akciğer, 16 pankreas, 4 bin 958 kornea, 282 kemik iliği hastası bulunuyor.