Genel SağlıkHABERLER

“MOLEKÜLER TEŞHİS”İ UZMANLARI İSTANBUL’DA MASAYA YATIRIYOR

Sağlıklı yaşam herkesin en büyük hayali. Bu hayali gerçekleştirme yolunda bilim insanları ise var güçleriyle çalışmaya devam ediyor. Hastalığın erkenden ortaya çıkarılmasında son yılların en büyük adımlarından biri olan “Moleküler Teşhis” İstanbul’da dünyaca ünlü bilim insanlarının katılacağı bir sempozyumda masaya yatırılacak.

15 yılı aşan deneyimi ile ülkemizi biokimya ürünlerinde birçok ilkle tanıştıran, sektörün yakından tanıdığı ve dünyaca tanınmış birçok ünlü markanın Türkiye distribütörü olan Biodpc’nin sponsorluğunda 16 Ekim 2011 Pazar günü İstanbul Barbaros Point Otel’de “Moleküler Teşhisin Halk Sağlığı Üzerindeki Etkisi” ana başlıklı uluslararası katılımcılı bir toplantı düzenlenecek.

Moderatörlüğünü İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcı Prof. Dr. Z. Çiğdem Kayacan’ın yapacağı toplantıya ülkemizden Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Şaban Esen katılacak. Bu iki ismin yanı sıra yurt dışından Prof. Dr. Fred Tenover, Prof. Dr. Ellen Jo Barron ve Prof. Dr. David Persing gibi dünyaca ünlü isimler de yer alacak.

Moleküler teşhiste yenilikçi ve öncü bir şirket olan ABD’li Cepheid firmasının tıp dünyasına kazandırdığı bu yeni sistem alanında çok ayrıcalıklı bir yere sahip. Söz konusu sistemler ile doktorların ihtiyaç duyduğu kritik cevapları moleküler yöntem kalitesinde, kolay, hızlı ve kesin bir şekilde 7 gün 24 saat elde etmeleri sağlanıyor. Küçük boyutları ve tam otomatize oluşu sayesinde altyapı gereksinimi ve büyük yerler gerektirmiyor. Standart bir moleküler test ve çalışmak için gereksinim duyulacak herşey tek bir kartuş içerisine toplanmış durumda. Kalitesini yapılmış birçok bilimsel çalışma ile kanıtlamış olan sistem tüberküloz tanısında kullanılan Xpert MTB/RIF kiti içinde Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) desteğini almış durumda. DSÖ bu kitin kullanımını tavsiye etmekle beraber nasıl kullanılacağı konusunda algoritmalarda yayınlanıyor. Bundaki en büyük etken sistemin çalışması için çok büyük gereksinimlere ihtiyaç duymaması ve kullanımının oldukça basit olmasına rağmen verdiği sonuçların standartları değiştirecek kalitede olması. Ekonomik açıdan yaklaşıldığında ise bir saat gibi kısa bir sürede hızlı moleküler teşhis sağlıyor. Böylece hastalık teşhis süresini kısaltması ile hastanın hastanede kalış süresi kısalıyor, antibiyotik tedavisi harcamaları azalıyor, bu etkenlere bağlı personel maliyetleri düşüyor, hasta taburcu olduktan sonra devam eden tetkiklerden doğan masraflar azalıyor ve hastanın uzayan tedavi sürecinden kaynaklı iş kaybı azalmış oluyor. Aynı zamanda, altyapı veya yüksek maliyetli cihaz yatırımı gerektirmeden, MRSA, VRE gibi hastane enfeksiyonu etmenlerinden, tüberküloz tanısına sağlık uzmanlarının ihtiyaç duydukları cevapları hızlı ve kesin bir şekilde sunuyor. Özellikle hastane enfeksiyonlarıyla mücadelede 1 saat gibi bir sürede şüpheli hastanın kolonizasyon durumunu bildirmesi sayesinde uygun önlemlerin alınmasını hızlı bir şekilde sağlayarak çok değerli hastane kaynaklarının israf edilmesini de önlüyor.