Genel SağlıkHABERLER

MİKROBA KARŞI SABUN

Kış hastalıklarından korunma ve tedaviye yönelik önerilerde bulunan Gaziantep Çocuk Hastanesi Başhekimi Dr. Mehmet Berk, “aileler çocuklare el yıkama alışkanlığı kazandırmalı, hasta çocuğun dinlenmesi sağlanmalı, odası nemlendirilmeli” dedi.

Çocukların kış hastalıklarından korunması için ailelerin dikkatli ve duyarlı olmaları gerekiyor.

Kış aylarında çocuklarda grip, soğuk algınlığı, bronşit, kış ishali ve krup (ses tellerinin şişmesine bağlı nefes alma güçlüğü) gibi hastalıkların sık görüldüğünü ve bu hastalıklara yol açan virüslerin üreme için soğuk ortama ihtiyaç duyduklarını anımsatan Gaziantep Çocuk Hastanesi Başhekimi Dr. Mehmet Berk “Çok kolay bulaşma ve salgınlara neden oldukları için korunma ve tedavi çok önemlidir” dedi.

Bulaşmanın, hasta kişilerle doğrudan temas, öksürük ve hapşırıklarla havaya saçılan damlacıkların solunması, hasta kişilerin burun, boğaz salgıları ile kirlenmiş eşya ya da ellerle temas sonucu gerçekleştiğini anlatan Berk, “Dolayısı ile okul, kreş, işyeri ve aile ortamı gibi kalabalık yaşam alanları hastalığın yayılmasında önem taşır” diye konuştu.

BELİRTİLER VE TEDAVİ

Bu hastalıkların belirtilerinin ateş, üşüme, titreme, halsizlik, boğaz ve baş ağrısı, yaygın kas ağrıları, öksürük, burun akıntısı olduğunu ifade eden Berk, korunmaya ve tedaviye yönelik şu önerilerde bulundu:

Hasta kişilerle doğrudan temas önlenmeli.

Oda nemlendirilmeli.

El yıkamaya özen gösterilmeli.

Dinlenmeli ve bol sıvı alınmalı.

Sık sık burun temizliği sağlanmalı.

Bazı hastalıklar açısından riskli çocuklar, grip aşısı yaptırılarak korunmalı.

Doktor önermediği sürece antibiyotik kullanılmamalı.

Yüksek ya da iki günden fazla süren ateş olduğunda, solunum zorluğu, sık nefes alma ve göğüs duvarında çekilme görüldüğünde, öksürükte giderek artış meydana geldiğinde doktora başvurulmalı.

Aşırı uyku hali, çevreye ilgi kaybı, kulak ve baş ağrısı, aşırı kusma, deri ve tırnaklarda morarma, çocukta ani kötüleşme ve ishal başlangıcı da doktora gidiş için yeterli belirti ve gerekçelerdir.