Genel SağlıkHABERLER

EN ÇOK ANTİBİYOTİK VE AĞRI KESİCİ KULLANIYORUZ

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Canbolat, “düşük gelirli ülkeler, enfeksiyon hastalıklarıyla, gelişmiş ülkeler ise kalp ve damar sistemi, merkezi sinir sistemi ve metabolik hastalıklarla uğraşıyor” dedi.

Türkiye’de kişi başına düşen ilaç harcamasının, bu yıl sonu itibariyle 40 dolar olacağı, ilacın toplam sağlık harcamaları içindeki yerinin ise yüzde 40 olduğu bildirildi.

Gazi Üniversitesi (GÜ) Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Canbolat, hazırladığı, “İlaç ve İlaç Politikalarına Bakış” adlı kitabı hakkında bilgi vererek, kitabında, Türkiye’de ilaç kullanımı ve kullanım ilkelerine yer verdiğini söyledi. Prof. Dr. Canbolat, 1980 yılında Türkiye’de kişi başına ilaç harcamasının 8.9 dolar olduğunu belirterek, bu rakamın 1995 yılında 27.2’ye çıktığını, bu yıl sonu itibariyle de 40 dolar olacağının tahmin edildiğini ifade etti. Türkiye’de kişi başına yapılan ilaç harcamalarının, diğer ülkelere oranla oldukça düşük olduğuna işaret eden Prof. Dr. Canbolat, 2002 yılı için ilacın toplam sağlık harcamaları içindeki yerinin yüzde 40’lara yaklaştığını kaydetti.

İlaç sektöründe faaliyet gösteren 134 kuruluş bulunduğunu ve Türkiye’de 3 bin 100 çeşit ilacın, 7 bin 200 sunuş biçimiyle piyasada yer aldığını bildiren Prof. Dr. Canbolat, Almanya’da 9 bin 651 çeşit ilacın, 34 bin 858, İtalya’da 5 bin 430 çeşit ilacın, 9 bin 139 sunuş biçimiyle piyasada bulunduğunu kaydetti. Prof. Dr. Canbolat, 1995 yılında 810 bin 669 bin olan yıllık birim kutu ilaç üretiminin, 2000 yılında 1 milyon 94 bine çıktığını, daha sonraları ise 952 bin 383’e düştüğünü anlatarak, hammadde üretiminin ise yıllık 12 bin tondan 5 bin tona indiğini bildirdi.

İLAÇ KULLANIM ORANLARI

Geçen yıl Türkiye’de tedavi gruplarına göre ilaç tüketiminde, toplam ilaç kullanımının yüzde 18.2’sini antibiyotiklerin oluşturduğunu belirten Prof. Dr. Canbolat, bunu, ağrı kesiciler, romatizma ilaçları ve soğuk algınlığı ilaçlarının izlediğini kaydetti.

Prof. Dr. Canbolat, en çok üretilen ilk beş ilacın toplam ilaç kullanımının yüzde 56’sını, ağrı kesici, romatizmal ilaçlar ve soğuk algınlığı ilaçlarının ise toplam ilaç tüketiminin yüzde 23.7’sini oluşturduğunu anlattı.

Antibiyotik kullanımının bütün gelişmekte olan ülkelerde çok yaygın olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Canbolat, düşük gelirli ülkelerin üst solunum yolu infeksiyonu, ishal gibi enfeksiyon hastalıklarıyla uğraştığını, buna karşılık gelişmiş, yüksek gelir dağılımına sahip ülkelerin ise kalp ve damar sistemi, merkezi sinir sistemi ve metabolik hastalıklarla mücadele ettiğini ifade etti.