Genel SağlıkHABERLER

MEME KANSERİ ERKEKTE DAHA RİSKLİ

Ülkemizde yeterli istatistiksel veriler olmadığından gerçek rakam bilinmiyor ancak ABD’de her yıl 1500 erkek meme kanserine yakalanmaktadır… Ayrıca bu hastalığa yakalanan erkeklerin kız çoçuklarında ve kız kardeşlerinde meme kanserine yakalanma riski 2-3 kat fazladır.

Erkeklerde meme kanserinin görülme sıklığı nedir? Bu sıklık neye göre değişir?

Erkeklerde meme kanseri kadınlara göre çok daha nadir olarak görülür. Erkek meme kanseri tüm meme kanserlerinin %1’inden azını oluşturmaktadır. Görülme sıklığı coğrafi konuma göre değişebilir. ABD’de her yıl 1500 erkek bu hastalığa yakalanmaktadır. Bu sayı erkeklerde görülen tüm kanserlerin %1’inden azını oluşturmaktadır. Bizim ülkemizde yeterli istatistiksel veriler olmadığından gerçek rakamları bilmiyoruz.

Erkeklerde meme kanserinin risk faktörleri nelerdir?

Yüksek seviyede ve uzun sürede östrojen hormonuna maruz kalma, düşük androjen hormonu; Bu durumlar karaciğer sirozu , testis hastalıklarında ve herhangi bir nedenle östrojen hormonu alınması nedeni ile oluşur. Ailede meme kanseri hikayesi de riski artıran diğer bir faktördür. Bu hastalık tanısını alan erkeklerin kız çoçuklarında ve kız kardeşlerinde meme kanserine yakalanma riski 2-3 kat fazladır. Bu nedenle bu guruba girenlerin tarama ve takip programlarına katılmaları önerilmektedir.

Hastalığın belirtileri nelerdir?

Erkek meme kanserinde hastalığın seyri kadın meme kanseri ile aynıdır. Memede, koltuk altında şişlik ve sertlik, meme üzerindeki deride kızarıklık, meme başında içeri çekilme ve ağrıdır.

Bu hastalık en sık olarak hangi yaş civarında görülür?

Erkeklerde meme kanseri en sık 60 yaş civarında görülmektedir.

Hastalığın seyri nasıl olur?

Erkek meme kanseri hücre tipi ve özellikleri kadın meme kanseri ile aynıdır. Yapılan bazı araştırmalar göstermiştir ki genellikle erkek meme kanseri kadın kanseri ile karşılaştırıldığında daha hızlı seyretmektedir. Bunun nedeni erkeklerde tanının daha geç ilerlemiş dönemlerde konmasıdır. Bu da hastalığın seyrini olumsuz etkilemektedir.

Erkeklerde meme kanserinin tedavisi nasıl olur?

Hastalığın tedavisi tamamiyle kadınlardaki tedavi ile aynıdır. Mastektomi (memenin alınması) cerrahi tedavi olarak uygulanmaktadır. Erkeklerde memede kozmetik kaygı olmadığından meme koruyucu cerrahiler tercih edilmemektedir. Cerrahi tedaviyi tamamlayıcı olarak hastalığın evresi ne bağlı radyoterapi(ışın tedavisi), kemoterapi ve hormonoterapi tedaviye eklenmektedir.

Jinekomasti nedir, ortaya çıkış sebepleri nelerdir? Erkek meme kanseri ile ilgisi var mıdır?

Jinekomasti erkeklerde meme ile ilgili en sık yakınma nedenidir. Tek veya iki taraflı memenin hacminin artması yani erkekte memenin belirginleşmesi ve büyümesidir. Hassasiyet ve ağrı bu büyümeye eşlik edebilir. Jinekomasti hiç bir nedene bağlı olmaksızın oluşabildiği gibi obezite, fazla alkol tüketimi, uzun süreli ilaç kullanımı, karaciğer-böbrek yetmezliği, yaşlılarda testis tümörlerinde, buluğ çağı dönemindeki genç erkeklerde hormon salınımına bağlı oluşabilir. Jinekomastinin varsa nedeninin araştırılması ve kanserden ayrımının yapılması gerekmektedir. Hasta, meme büyümesinden rahatsız ise liposuction veya meme dokusunun cerrahi olarak çıkartılması yöntemleri uygulanabilir.

Paget hastalığı nedir? Bu hastalık erkekte de görülür mü?

Paget hastalığı, meme başını tutan meme başında yara, akıntı ve ciltte egzama görünümü oluşturan ve sıklıkla meme kanserinin eşlik ettiği bir hastalıktır. Bu hastalık kadınlarda görülebildiği gibi nadiren erkeklerde de görülebilir.

VKV Amerikan Hastanesi
Genel Cerrahi
Dr. Canan Uzel