Genel SağlıkHABERLER

KONTAKT LENS YAYGINLAŞIYOR

Kontakt Lens Yaygınlaşıyor

“Lensler, gözlüğe oranla daha avantajlı, lens ile hiçbir risk altında olmadan göz kusurları ortadan kaldırılabilir” diyen Prof. Dr. Ayfer Kanpolat, “kontakt lensleri kesinlikle göz doktoru kontrolünde kullanın, hijyene dikkat edin, lensleri çeşme suyuyla nemlendirmeyin, lens kutularını 2-3 ayda bir değiştirin” uyarısında bulundu.Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayfer Kanpolat, kontakt lensler, kullanım alanları, çeşitleri ve kullanım şekli hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Kanpolat, gözün kırma kusurlarını düzeltmek için kornea ön yüzeyine takılan ve görme bozukluğunu düzelten merceklere “kontakt lens” denildiğini ifade etti.

Gözde bulunan şeffaf tabaka korneanın, kendisi için gerekli oksijeni atmosferden aldığına, bu nedenle lenslerin, gaz geçirgenliğinin olması gerektiğine işaret eden Prof. Dr. Kanpolat, lenslerin gaz geçirgen sert ve yumuşak lensler olarak ikiye ayrıldığını belirtti. Prof. Dr. Kanpolat, gaz geçiren sert lenslerin genellikle korneanın doğal yuvarlak yapısının yumurta gibi oval şekle dönüşmesinden kaynaklanan kırma kusuru bulunan astigmatı olan hastalara verildiğini ifade etti. Yumuşak kontakt lenslerin ise günlük ve uzun süreli kullanım olarak ikiye ayrıldığını anlatan Prof. Dr. Kanpolat, yapılan araştırmalarda, ilk geleneksel kontakt lenslerle “kornea ülseri” riskinin günlük kullanımda 10 binde 4.1, uzun süreli kullanımda 10 binde 20.9 olarak tespit edildiğini bildirdi.

Yumuşak lenslerin rahat bir kullanımı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kanpolat, bu tür lensler arasında, “geleneksel lensler” denilen her gece çıkarılarak 1 yıl süreyle kullanılan lensler, 1 günlük kullanım için olan “kullan-at” lensler, “planlı sık yenileme lensler” ve “uzun süreli lensler”in bulunduğunu kaydetti. Prof. Dr. Kanpolat, bunların yanı sıra astigmatı olanlarda kullanılan torik ve kozmetik amaçlı renkli lenslerin de bulunduğunu söyledi.

Kozmetik amaçla kullanılan renkli kontakt lensler de dahil tüm lenslerin kesinlikle göz doktoru kontrolünde kullanılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Kanpolat, lenslerin temizlik ve bakımına dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Göz bozukluklarının tedavisinde uygulanan refraktif cerrahi yöntemlerinin bazı komplikasyonları bulunabileceğine işaret eden Prof. Dr. Kanpolat, lens kullanımı ile hiçbir risk altında olmadan göz kusurlarının ortadan kaldırılabileceğini söyledi. Prof. Dr. Kanpolat, gözlük kullanımına oranla daha avantajlı olan lenslerin, gözle birlikte hareket ettiğini ve geniş bir görme alanı sağladığını belirtti.

Birçok kişinin kontakt lensle gözlüğe oranla daha rahat olduğunu, daha iyi göründüğünü düşündüğünü, bu nedenle tercih ettiğini söyleyen Prof. Dr. Kanpolat, ancak lens kullanımında, hijyene ve bakıma dikkat edilmemesi sonucu aniden meydana gelen, bulanık görme, gözlerin kızarması, hassaslaşması ve lenslerin rahatsızlık vermesi halinde zaman kaybetmeden göz doktoruna başvurulmasını istedi.

Lenslerin gerekli zamanlarda kontrollerinin ve değişimlerinin de yapılmasını isteyen Prof. Dr. Kanpolat, “Kontakt lenslerinizin doğru kullanımı, temizliğinin yapılması ve gerekli kontrollerinin düzenli yaptırılması, kontakt lenslerin göze herhangi bir zarar vermemesi için gereklidir” diye konuştu.

Lens takmadan önce ellerin iyice yıkanması, gösterilen talimatlara uyulması, rutin bakımlar yapılması gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Kanpolat, bunun, göz sağlığını koruyacağını ve güvenli kontakt lens kullanımını sağlayacağını ifade etti.

Prof. Dr. Kanpolat, lenslerin çeşme suyuyla kesinlikle nemlendirilmemesi ve lens kutularının 2-3 ayda bir değiştirilmesi gerektiğini de vurguladı.

Kontakt lens kullanımına hemen gün boyu başlanmaması, gözlerin alıştırılması gerektiğine dikkati çeken Prof. Kanpolat, “Hastalar, sert gaz geçirgen kontakt lensleri, günde 1-2 saatle başlayıp her gün 2 saat kullanım süresini arttırarak, yumuşak kontakt lensleri ise 4-5 saatle başlayarak kullanmalı. Aksi takdirde ‘kırmızı göz’ denilen durum ortaya çıkar” diye konuştu