‘DEMİR GİBİ TÜRKİYE’ PROJESİ
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ”Demir Gibi Türkiye” projesi kapsamında, Mayıs 2005 itibarıyla yaklaşık 800 bin bebeğe ücretsiz demir desteği sağlandığını bildirdi.
Sağlık Bakanı Akdağ, yazılı açıklamasında, Sağlık Bakanlığı’nca 1 Mart 2004’te başlatılan ”Demir Gibi Türkiye” projesi ile 1 milyon bebeğe ulaşılmasının hedeflendiğini kaydetti.
Mayıs 2005 itibariyle, yaklaşık 800 bin bebeğe ücretsiz demir desteği sağlandığını ifade eden Akdağ, demir eksikliği anemisinin günümüzde en sık görülen halk sağlığı sorunlarından birisi olduğunu vurguladı.
Projenin ”Demir Gibi ve Sağlıklı Bir Türkiye” hedefiyle başlatıldığını hatırlatan Akdağ, şunları kaydetti:
”Türkiye’nin geleceğini emanet edeceğimiz bebek ve çocuklarımızın daha sağlıklı büyümesini sağlayacak ‘Demir Gibi Türkiye’ projesi kapsamında, 4-12 aylık bebeklerini, sağlık ocakları veya ana çocuk sağlığı merkezlerine götüren vatandaşlarımız, bebekleri için ücretsiz demir damlası uygulamamızdan yararlanabiliyorlar.
Proje ile 4-12 ay arası her bebeğe koruyucu amaçlı ücretsiz demir desteği ve 13-24 ay arası anemi saptanan bebeklere demir tedavisi sağlanıyor.
Bugüne kadar 775 bin 635 normal ve 3 bin 241 prematüre bebeğimize koruyucu amaçlı ücretsiz demir desteği sağladık. 146 bin 183 bebeğimizin ise tedavisini gerçekleştirdik. Toplumun her kesiminin projeye olan duyarlılığı, yaptığımız çalışmalara güç katacak ve binlerce bebeğimizin sağlıklı büyümesine katkıda bulunacaktır.”
-”İLK 6 AY SADECE ANNE SÜTÜ VERİLMELİ”-
Akdağ, yenidoğan ve bebeklik döneminde yaşanan demir eksikliği anemisi ile mücadelede, anne sütünün önemli bir yer tuttuğunu vurgulayarak, ”Doğadaki en mükemmel besin olan anne sütü, bir anneninyeni doğmuş bebeğine verebileceği ilk ve en değerli armağandır” dedi.
Anne sütünün bebekler için ilk 6 ay mükemmel tek gıda olduğunu dile getiren Akdağ, şöyle devam etti:
”Allah’ın insanlara bahşettiği mucizevi bir besin olan ‘anne sütü’ bebeklerimizi sayısız hastalıklardan korurken, ülkemizde sağlıklı bir neslin yetişmesinde önemli bir yer tutmaktadır. Her annenin bebeğine yetecek kadar sütü mutlaka vardır. Bebeklerimize ilk 6 ay anne sütünden başka besin verilmemeli ve 6. aydan sonra ek gıdalar yine anne sütü ile birlikte verilmelidir.
Anne sütü ile doğru emzirmenin başlatılması ve başarıyla sürdürülmesinin en önemli unsuru annelerin doğum öncesi, doğum sırası ve sonrasında sadece aileleri ve toplum tarafından değil, bütün sağlık sistemi tarafından etkin olarak bilgilendirilmesidir.”
Bütün bebek ve çocukların, sağlıklı olmak ve sağlığını korumak için ”yeterince beslenme hakkına” sahip olduğunu ifade eden Akdağ, emzirmenin bebek ve çocuklara bu hakkı sağlayan en ideal yöntem olduğunu belirtti.