Genel SağlıkHABERLER

‘KEMİKLERİNİZE ÇOK İYİ BAKIN’

Türkiye Osteoporoz Hasta Derneği Başkanı Prof. Dr. Gülseren Akyüz, “20 Ekim Dünya Osteoporoz Günü” dolayısıyla herkesi osteoporoz konusunda daha bilinçli ve duyarlı olmaya çağırdı.

Türkiye Osteoporoz Hasta Derneği Başkanı Prof. Dr. Akyüz, 30’lu yaşlara kadar kemik kütlesinin en yüksek seviyeye ulaştırılması gerektiğini vurgulayarak, “Ancak apartmanlarda, bilgisayar başında, gün ışığından uzak ve hareket etmeyen kişiler için bu çok zor” dedi.

Osteoporozun, öncelikle menopoz sonrası dönemdeki kadınları etkileyen, ancak erkeklerde de görülebilen bir iskelet sistemi hastalığı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Gülseren Akyüz, menopoz sonrası dönemi yaşayan kadınların en az 4’te 1’inde osteoporoz görüldüğünü söyledi. Kadın hastalığı olarak bilinen osteoporoza erkeklerde de rastlandığını anlatan Prof. Dr. Akyüz, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde 50 yaşın üzerindeki her 3 kadın ve 8 erkekten 1’inin hastalığa yakalandığına işaret etti. Prof. Dr. Akyüz, “Bu ülkelerde 30 saniyede 1, osteoporoza bağlı kırık yaşanıyor” dedi.

Kalp hastalığı veya astım gibi osteoporozun da kronik bir hastalık olduğunu dile getiren Prof. Dr. Gülseren Akyüz, hastalığın uzun dönemde kişinin yaşam kalitesini ciddi oranda olumsuz etkilediğini kaydetti.

Osteoporozun genetik boyutu da bulunduğunu belirten Prof. Dr. Akyüz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kişinin aile öyküsünde osteoporoza bağlı kırıklar varsa, o kişinin daha dikkatli ve bilinçli olması gerekiyor. Tabii sadece genetik faktör osteoporozun ortaya çıkmasına yol açmaz, çevresel faktörler de çok önemli. 30’lu yaşlara kadar sahip olduğumuz kemiklere çok iyi bakmalı, kemik kütlemizi en yüksek seviyeye ulaştırmalıyız. Ancak apartmanlarda, bilgisayar başında, gün ışığından uzak ve hareket etmeyen kişiler için bu çok zor. Açık hava sporlarını mümkün olduğunca çok yapmak gerekiyor. Bu sporlar arasında her zaman yapılabilecek en ucuz spor elbette yürüyüş.”

Erkeklerin, kadınlar kadar sık olmamakla birlikte osteoporoz nedeniyle kırık yaşadıklarını da ifade eden Prof. Dr. Akyüz, tüm kalça kırıklarının yüzde 25-30’unun erkeklerde saptandığını bildirdi. Birçok erkekte hastalığa bağlı omurga bozuklukları bulunduğunu anlatan Prof. Dr. Akyüz, “Kalça kırıklarının sıklığı hem erkeklerde, hem de kadınlarda giderek artmaktadır. Veriler, 2025 yılında dünyada 1.1 milyon erkekte osteoporoza bağlı kalça kırığı görülme riski bulunduğunu göstermektedir” diye konuştu.

Türkiye Osteoporoz Hasta Derneği Başkanı Prof. Dr. Gülseren Akyüz, erkek osteoporozunun nedenleri arasında, kortizon türevi ilaçların aşırı kullanımı, hipogonadizm (cinsiyet hormon azlığı), ilaçlar, alkol ve yaşam tarzının bulunduğunu kaydetti.

Osteoporozun önlenebilir ve kısmen tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu da vurgulayan Prof. Dr. Akyüz, alınan tüm önlemlere karşın kişinin genetik yapısı, geçirmiş olduğu başka hastalıklar ve diğer nedenlerle osteoporozun ortaya çıkabileceğini, bu durumda ise ilaçla tedavinin şart olduğunu sözlerine ekledi.