Genel SağlıkHABERLER

KEMİK İLİĞİ VE KÖK HÜCRE NAKLİ HAYAT KURTARIYOR

Türkiye’deki hematolog sayısının arttırılması ve mevcut kemik iliği nakil merkezlerinin güçlendirilmesi gerekiyor

5. Ulusal Kemik İliği Transplantasyonu ve Kök Hücre Tedavileri Kongresi 6-9 Mart 2008 tarihleri arasında Xanadu Resort Otel, Belek Antalya’da yapılacak.

Gelişen teknoloji ile birlikte kan kanseri hastalığının tedavisinde önemli adımlar atılıyor. Bu adımların en önemlilerinden biri de kemik iliği nakli. Kemik iliği nakli ve kök hücre tedavilerinin geliştirilmesinde önemli bir rolü olan 5. Ulusal Kongreye tanınmış alanında uzman birçok yerli ve yabancı doktor katılacak. Kök hücre tedavileri ve kemik iliği nakli konularında dört gün boyunca yeni çalışmalar ve tedavi evreleri hakkında paylaşım ortamı yaratılacak.

Türk Hematoloji Derneği (THD) tarafından düzenlenen kongrenin başkanlığını Prof. Dr. Muhit Özcan, genel sekreterliğini ise Doç. Dr. Mutlu Arat üstlendi. “Türkiye’ de hematoloji konusunda uzman sayısının “az” olduğunu söyleyen Özcan, bu tür organizasyonlarla yurt dışından davet ettikleri uzmanların tecrübelerinden de yararlanma olanağı sağladıklarının belirten ve ulusal düzeyde 5. toplantıya imza attıklarını dile getiren Özcan, kongre hakkında şunları söyledi: “Türk Hematoloji Derneği ülkemizde hematolojinin gelişimini en önde tutan yaklaşımıyla, bakış açısı ve yükümlülükleri tanımlanmış kongre geleneğini yerleştirdi. Bilimsel program açısından oldukça verimli olacağını düşündüğümüz bir kongre olacak. Öyle ki yurt dışından tanınmış birçok uzmanımız bizimle birlikte olacak. Kök hücre tedavileri ve kemik iliği nakilleri hakkında her konuyu masaya yatıracağız. Bunların yanı sıra ülkemiz için çok önemli olan kök hücre bankacılığını da tartışacağız.”

Kemik iliği ve kök hücre nakillerinin ölümcül olabilen kan ve bağışıklık sistemi hastalıklarının tedavisinde başarıyla uygulanan bir yöntem olduğunu sözlerine ekleyen Özcan, bugün sıklıkla lösemi, aplastik anemi, hodgkin hastalığı gibi çeşitli lenfomalar, bağışıklık sistemi hastalıkları ile meme ve over kanseri gibi bazı solid tümörlerin tedavisinde kullanıldığını söyledi. Bu tedaviler sayesinde lösemiyi yenmede önemli adımlar atıldığını da dile getiren Özcan, yeterli uzman sayısına ulaşılması ve hücre bankalarının çoğalması ile çok daha ileri seviyede başarı elde edebileceklerinin altını çizdi.

Detaylı bilgi için: www.thd.org.tr