Genel SağlıkHABERLER

KARDA MEYDANA GELEBİLECEK KAZALARA DİKKAT!

Karın düşmesi ile birlikte acil servisler çeşitli kazalar sonucunda yaralanan ya da sakatlanan kişiler tarafından dolmaya başlıyor.

Kar yağışının başlaması ile zeminin buzlu ve kaygan olması yürümeyi zorlaştırarak sakatlıkların yaşanmasına neden olabiliyor. Medline Operasyonlarından Sorumlu Direktör Dr. Barış Mutluer de oluşabilecek yaralanmalar ve yapılması gereken ilk yardım uygulamalarını anlatıyor.

Kış aylarında, düşmelere bağlı olarak en fazla el bileği, kalça, omuz çevresi ve ayak bileği kırıklarının görüldüğünü belirten Dr. Barış Mutluer, “düşerken refleks olarak yüzü korumak amacıyla el ve ayak bileği öne doğru hareket eder. Bu yüzden, el ve ayak bileği kırıklarıyla sık karşılaşıyoruz” dedi ve özellikle kış aylarında artan sakatlanmalara karşı alınması gereken önlemler hakkında şunları söyledi:

“Yere düşüldüğünde yaşanan çarpma sonucu kalça kırıkları, omuz çevresi kırık ve çıkıkları, omurga kırıkları sık görülür. Yaş arttıkça, basit düşmelerde bile oluşan kırık sayısı da artmakta. Bu sebeple, özellikle ileri yaştakilere, kötü hava koşullarında mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamalarını öneriyoruz.”

Elleriniz cebinizde yürümeyin

Kış aylarında karlı, buzlu, kaygan zeminlerde yürümek güçleştiği için, buzlu yollarda ellerin cepte olması, büyük adımlarla yürünmesi düşmeye daha çok sebep olmakta. Yürürken düşmeleri azaltmak için; tabanı kaygan olmayan altı lastik ve iri tırtıklı ayakkabılar giyilmeli, ayak bileği sakatlanmalarını önlemek için bileği kavrayan botlar tercih edilmelidir. Yürürken küçük ve dengeli adımlar atılmalıdır. Ellerin cepte olmaması dengeyi sağlayacağı gibi, düşme anında avuçların yere koyulması ile vücudun herhangi bir bölgesinin yere daha sert bir şekilde çarpmasına engel olur. Ayrıca kol kola da yürünmemelidir çünkü bu şekilde yürüme, kişilerin birbirinin dengesini bozarak düşmelerine sebep olabilmektedir. Bunların yanı sıra sakatlanmaları önlemek için;

* Mümkünse dik yokuşları inip çıkmayın.

*Merdiven inip çıkarken trabzanları kullanın.

*Çocuğunuzu ya da ağır eşyalarınızı kucakta taşımayın.

*Poşet ya da çantanızı iki elinizle taşımayın.

Kırığı olan kişiyi hareket ettirmeyin

Düşme veya çarpma sonrasında hareket ettikçe artan ağrı, çarpan organda şekil bozukluğu, ödem ve/veya kanama nedeniyle şişlik ve morarma olması halinde kırıktan şüphelenilmesi gerekir. Acil durumlarda geçici olarak sargılamak ve hastayı hareketsiz hale getirmek önemlidir. Sakatlanan kişiyi kıpırdatmak kırığın durumu ve yeri tam bilinemeyeceği için risk taşır. Bilmeden hareket ettirmek, iç kanamayı artırabileceği gibi hastanın acı çekmesine de sebep olur.

Eğer kırıktan şüpheleniliyorsa, kırık kemik uçlarının çevresindeki damar, sinir gibi yumuşak dokulara zarar vermemesi için kırık uçları mümkün olduğunca hareketsiz tutulmaya çalışmak gerekir. Kolda oluşmuş sakatlanmalarda yüzük, saat gibi eşyalar hemen çıkarılmalıdır. El bileği, ayak bileği, omuz çevresi kırığı varsa geçici sabitleme yapılıp acil servise başvurulmalı, şişmeyi önlemek için de cilde doğrudan temas etmeyecek şekilde buz uygulanmalıdır.

Çıkıklarda ilk yardım;

Konusunda uzman bir doktor gelene kadar çıkık yerine oturulmaya çalışılmamalıdır. Çıkan kemiğin hareket etmemesi için destek yapılabilir. Ancak zorlanmamalıdır. Eğer herhangi bir acı hissedilirse hiçbir müdahalede bulunmadan ilk yardım ekiplerinin gelmesi hareketsiz bir şekilde beklenmelidir.

Burkulmalarda ilk yardım;

Eklem bağlarının kopması ya da kısmen zedelenmesi sonucunda burkulma meydana gelir. İlgili bölgede; şiddetli ağrı, hassasiyet, şişlik ve morluk görülür. Zorlanan eklem buz torbası ve benzer uygulamalarla soğutulmalıdır. Eklem hareket ettirilmeden mümkünse yukarıda tutularak taşınmalıdır.