‘KADINLARDA AKCİĞER KANSERİ RİSKİ ARTTI’
Doç. Dr. Celal Karlıkaya, sigaranın en zararlı etkisi olan kanserin uzun vadede 20 yıl içinde ortaya çıktığını söyledi.
Trakya Üniversitesi (T.Ü) Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Celal Karlıkaya, kadınlarda sigara tiryakiliğinin artması ve akciğerlerinin daha duyarlı olması dolayısıyla akciğer kanseri riskinin arttığını söyledi.
Kadınların çok sigara içmeleri nedeniyle buna bağlı hastalıklardan yaşamlarını yitirme risklerinin de arttığını anlatan Trakya Üniversitesi (T.Ü) Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Celal Karlıkaya, şunları kaydetti: “Kadınlarda sigara tiryakiliğinin artması ve akciğerlerinin daha duyarlı olması dolayısıyla, akciğer kanseri görülme sıklığı arttı. Daha önce kadınlarda sigaraya bağlı olarak en çok meme, rahim ağzı, gırtlak ve yemek borusu kanseri ile nefes darlığı rahatsızlıkları ortaya çıkıyordu. Son yıllarda kadın tiryaki sayısındaki artışa paralel olarak, içilen sigara miktarının da artması, kadınlarda akciğer kanseri riskini doğuruyor.”
Sigara içen hamile kadınların bebeklerini de birçok ciddi tehlikeler beklediğine belirten Doç. Dr. Karlıkaya, bebeklerin erken doğum ve 200-250 gram daha düşük doğum ağırlığına sahip olabildiklerini söyledi. Yine gebelerin, kısırlık, düşük ve ölü doğum yapma olasılıklarının yüksek olduğuna işaret eden Doç. Dr. Karlıkaya, ani bebek ölümleri olasılığına dikkati çekti.
AKCİĞER KANSERİ RİSKİ
Son 5-10 yıl içinde kadınlarda yüzde 12 olan akciğer kanseri riskinin, artık yüzde 25’lere yükseldiğini bildiren Doç. Dr. Karlıkaya, 35 yaş üstü kadınlarda nefes darlığı, amfizem ve kronik bronşitin de son yıllarda 10.5 kat arttığını kaydetti.
Türkiye’de akciğer kanserine yılda 25 bin kişinin yakalandığını belirten Doç. Dr. Karlıkaya, hastalığın tedavi masraflarının da yüksek olduğunu söyledi. Bir hastanın yıllık 18 bin dolar sağlık gideri olduğunu anlatan Doç. Dr. Karlıkaya, “Sigara hem sağlığa hem de ekonomiye zarar veriyor” dedi.