Genel SağlıkHABERLER

UCUZ GÖZLÜK CAMINA DİKKAT!

Kaliteli camlardan ayırt edilemeyen ve ucuz olduğu için talep gören Çin malı gözlük camları, göz sağlığını tehdit ediyor.

Doç. Dr. Nazmi Zengin, Uzakdoğu’dan gelen tüm cam ve çerçevelerin aynı özellikte olmadığına da dikkati çekerek, Çin’in ucuz ve kalitesiz mallarının yanı sıra Güney Kore’den ithal edilen optik malzemelerin oldukça kaliteli olduğunu belirtti.

Konya’da faaliyet gösteren gözlük camı toptancılarından alınan bilgiye göre, Uzakdoğu’dan ithal edilen ucuz ve kalitesi düşük camlar, ancak bu işin uzmanları tarafından diğer camlardan ayırt edilebiliyor. Gözlük ve gözlük camı toptancılığı yapan Aykon Optik’in ortaklarından Kamil Kumsar, daha önce piyasada yaygın olarak satılan gözlük camlarının satışına, Türkiye’de üretilen yerli malı camlar karşısında haksız rekabete neden olduğu gerekçesiyle yapılan yasa değişikliği ile üç ay önce sınırlama getirildiğini söyledi.

Yapılan yasal düzenlemeyle Çin’den ithal edilen gözlük camı ve çerçevelerin miktarının sınırlandırıldığını belirten Kumsar, kolaylıkla çizilebilen ve küçük darbelerde bile kırılabilen Çin malı bu camların piyasada yol açtığı fiyat farklarının, gözlük almak için fiyat soran vatandaşların kafasını karıştırdığını kaydetti. Çin malı bir çift gözlük camı 25 milyon liraya satılırken, yerli ya da yabancı kaliteli bir çift gözlük camının 70 ile 150 milyon lira arasında değişen fiyatlardan alıcı bulduğunu vurgulayan Kumsar, “kaliteli camların fiyatları, camın (antirefle) ya da (organik) olması gibi özelliklerine göre daha da artıyor” dedi.

SSK VE BAĞ-KUR REÇETE YAZIMINI DURDURDU

Kumsar, ucuzluğu nedeniyle maliyetleri düşürmek için uzun süre üyelerine ucuz Çin malı gözlükleri kullandıran SSK ve Bağ-Kur gibi sosyal güvenlik kuruluşlarının bile sağlıksız ve kalitesiz olduğu gerekçesiyle artık reçetelere bu camların yazılmasını durdurduğunu dile getirdi. Uzakdoğu’dan gelen tüm cam ve çerçevelerin aynı özellikte olmadığına da dikkati çeken Kumsar, Çin’in ucuz ve kalitesiz mallarının yanı sıra Güney Kore’den ithal edilen optik malzemelerin oldukça kaliteli olduğunu belirtti.

GÖZ SAĞLIĞINI BOZUYOR

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nazmi Zengin, ucuz olduğu için özellikle gelir durumu iyi olmayan vatandaşlar tarafından tercih edilen bu gözlüklerin ithalatının kısıtlanmasıyla birlikte piyasada adeta yok satmaya başladığını söyledi.

İthal yoluyla ülkemizde satışa sunulan kalitesi düşük bu gözlüklerin büyük sakıncalar doğurduğunu ve göz sağlığını ciddi boyutta tehdit ettiğini vurgulayan Zengin, şöyle konuştu:

“Göze zararlı Ultraviyole (UV) ışınlarından gözü koruyucu özelliği olmayan ya da son derece az olan Çin malı camlar kesinlikle kullanılmamalı. Uzun süre ve sağlıklı gözlük kullanımı için güvenilir gözlükçülerden alışveriş yapılmalıdır.”