Genel SağlıkHABERLER

KADIKÖYŞİFA SAĞLIK GRUBU GENEL CERRAHİ UZMANI OP. DR. LEVENT EMİNOĞLU DÜNYADA İLK KEZ TEK KESİDEN ROBOTİK REFLÜ AMELİYATI YAPTI!

KadıköyŞifa Sağlık Grubu Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Levent Eminoğlu, Robotik Cerrahi ile dünyanın ilk tek kesiden (Single Port) yapılan reflü ameliyatını gerçekleştirerek Dünya Tıp Literatürü’ne adını yazdırdı!

Dünyanın ilk Robotik Cerrahi uygulanarak tek kesiden (single port) reflü ameliyatını yapan KadıköyŞifa Sağlık Grubu Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Levent Eminoğlu ameliyat ile ilgili sorulara yanıt verdi!

Robotik Cerrahi ile ilk Single Port Ameliyatın detaylarını açıklayabilir misiniz?

Robotik Cerrahi yöntemi ile göbek deliğinin içinden tek bir kesi yapılarak karın boşluğuna girilir. da Vinci SI Robota özgü silikon PORT yerleştirilir. Port’un yüzeyinde çoklu girişe olanak sağlayan çok delikli bir yüzey bulunuyor. Operasyon için gerekli aletler bu PORT sayesinde içeriye sokuluyor. Önce karaciğer içeride askıya alınıyor. Bunun nedeni çalışma alanını kapayan bir yerde olmasıdır. Çalışılacak yer yani diyaframın fıtık olan bölgesi hazırlanıyor. Yemek borusu askıya alınıyor.Diaframdaki fıtık dikilip onarılıyor. Midenin fundus denen kısmı sarılarak kapak mekanizması oluşturuluyor ve gerekli denetimleri yaptıktan sonra aynı portdan dışarı çıkılıyor.

Robotik Cerrahi ile Single Port’un hastaya faydası nedir?

Hastalarımız olası olduğunca az acı çekerek ve en küçük kesi ile ameliyat olmayı yeğliyor. Bununla birlikte en kısa sürede yeniden gündelik hayatlarına dönme isteğindeler. Robotik Cerrahi bunu olası kılıyor. Tek giriş deliği ile yapılan girişimlerde kesi göbek deliğinden yapıldığından iz kalması söz konusu değil.Çok az ağrı oluşuyor ve hastaların büyük bir çoğunluğu ameliyatın ertesi günü sabah gündelik hayatlarına geri dönebiliyor.

Robotik Cerrahi ile Single Port’un diğer yöntemlerden farkı nedir?

Robotik Cerrahi ile Single Port’u diğer tek girişten yapılan cerrahi girişimlerinden ayıran en önemli fark, diğer girişimlerde ameliyat sırasında aynı delikten çalışmanın teknik özellikleri nedeniyle sıklıkla sağ elinizi sol el olarak, sol elinizi sağ el olarak kullanıyor olmanız. Robotik Single Port teknolojisi sayesinde sağ el sağ el olarak, sol el sol el olarak kullanılabiliyor. Bu durum cerraha daha hızlı ve güvenli çalışma olanağı sağlıyor.

Robotik Cerrahi eğitimi olan her hekim Single Port ameliyatı yapabiliyor mu? Single Port girişimi yapabilmeniz için özel eğitim almanız gerekli. Ancak sertifikalı cerrahlar Robotik Cerrahi ile Single Port girişimi yapabiliyor. Türkiye’de sadece iki hastanede Single Port girişimi yapabilen robot ve eğitimli cerrah bulunuyor.

Neden dünyadaki ilk Robotik Cerrahi ile Single Port girişimi siz gerçekleştirebildiniz?

Reflü cerrahisine odaklanmış olmak ve bu konudaki laparoskopik cerrahi deneyimimizin bu konuda belirleyici olduğunu düşünüyorum.Biz yaklaşık 1600 olguluk bir laparoskopik deneyim sonrası başladık robotik cerrahiye.Laparoskopik tek giriş cerrahisinde de yeterli deneyimimiz oluştuktan sonra yurt dışında 2 merkezde robotik tek giriş cerrahisi eğitimi aldık ve Belçikada Dr.Alper Çalış ile birlikte domuz üzerinde de dünyadaki ilk robotik tek girişten reflü ameliyatını da biz yapmıştık.

Dünyadaki ilk ameliyat olduğunu nereden biliyorsunuz?

Dünyada kullanılan tüm Robotik Cerrahi cihazlarının kendilerine ait bir IP numarası bulunuyor. Bununla birlikte sertifikalı tüm cerrahların kendilerine ait bir kimlik numaraları var. Her robot günlük olarak yapılan ameliyatları kaydediyor ve merkeze aktarıyor. Böylece her gün dünyada hangi cerrahın, hangi ameliyatı yaptığı tespit edilebiliyor. Gerçekleştirmiş olduğum Robotik Cerrahi ile Single Port ameliyatının, yapılan kayıtlara göre dünyadaki ilk girişim olduğu bu şekilde onaylandı. Ayrıca EAES (Avrupa Endoskopik Cerrahi Derneği) tarafından İtalya, Torino’da gerçekleştirilen kongrede dünyadaki ilk ‘Robotik Cerrahi ile tek kesiden reflü ameliyatı’ yaptığım tıp camiasına açıklandı.