Genel SağlıkHABERLER

İŞ GÜCÜ KAYIPLARININ VE OKUL DEVAMSIZLIĞININ SORUMLUSU: GRİP

İş gücü kaybı ve okul devamsızlığının en büyük nedenlerinden biri olan grip virüsü dünya çapında önemli bir ekonomik sorun. Araştırmalar gösteriyor ki gribin ekonomiye verdiği zarar sağlık harcamalarından 10 kat daha fazla. Sadece Avrupa’da iş kaybının yüzde 10’u gribe bağlı ve bu 8 ile 13 milyar euro arası bir faturaya neden oluyor.

Grip dünyada en sık görülen hastalıklarından biri. Günümüzde grip, iş gücü kayıplarının ve okul devamsızlıklarının en büyük sebeplerinden biri ortaya çıkıyor. Kasım ve Nisan ayları arası grip mevsimi olarak adlandırılıyor. Bu sırada okullar açıldığı için grip salgınları daha da sık görülüyor. Havaların değişken sıcaklıkları ve mevsimsel virüsler, grip ve soğuk algınlığını artırırken; ciddi iş kayıpları başlıyor. Her yıl milyonlarca kişiyi etkileyen grip, hastaneye yatışı gerektirecek kadar ağır tablolara neden olabiliyor.

Alınan önlemler artırılsa da bu virüs, insanlığı tehdit etmeye devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) tahminlerine göre her yıl 500 bine yakın insan bu yüzden hayatını kaybediyor. Kolay şekil değiştiren bir yapıda olan ve her yıl değişen grip virüsü bu sene de yola çıktı. Bütün yazı uykuda geçiren virüs şimdi milyonları yatağa düşürmeye hazırlanıyor.

Grip sezonu

Eylül ayı ile beraber başlayan grip sezonu bahar aylarına kadar sürüyor. Türkiye için ise en riskli dönem Ocak ve Şubat ayları. Hastaların çoğu ilaçla tedavi olabilirken bazı vakalarda hastalık ağır üst solunum yolu enfeksiyonlarına kadar varıyor. Kimi zaman hastaneye yatışı gerekrirebiliyor. Grip bu yüzden aynı zamanda dünya çapında önemli bir ekonomik bir sorun olarak da beliriyor.

Grip sebebiyle ortaya çıkan iş gücü kaybı ve okul devamsızlığı da sorunun katlanarak büyümesine neden oluyor. ABD, Fransa ve Almanya’da yapılan araştırmalara göre gribin ekonomiye verdiği zarar sağlık harcamalarından 10 kat daha fazla. Sadece Avrupa’da işe devamsızlıkların yüzde 10’u gribe bağlanırken yol açtığı üretim kaybının faturası 8 ile 13 milyar euro arasında değişiyor. Türkiye’nin yıllık grip ve soğuk algınlığı ilaç masrafı ise 300 ile 350 milyon dolar arasında değişiyor.

Ne yapmalı?

Grip ve soğuk algınlığından korunmak için bağışıklık sistemini güçlendirmek önem taşır. Bunun için C vitamini ile çinko içeren gıdalardan zengin bir beslenme tarzı tavsiye edilebilir. Ayrıca düzenli uyku ve dengeli beslenme de bağışıklık sisteminin güçlü kalmasına yardımcı olur.

Grip ve soğuk algınlığı (nezle) ile ilgili semptomları azaltıcı tedaviler aslında basit ve etkilidir. Bol C vitamini ve su tüketmenin yanında piyasada anti-gribal olarak satılan ilaçlardan da yararlanılabilir. Bu ilaçlar poşet halinde sıcak suda eritilerek içilen ilaçlardır. İçinde hastanın ateşini düşürücü, kırgınlığı giderici, burun tıkanıklığını açıcı parasetamol gibi birtakım etken maddeler bulunur. Bu yöntemler hekim veya eczacıya danışarak uygulandığında ve önerilen ilaçlar aksatılmadan kullanıldığında çok iyi sonuçlar verir.

Grip salgınlarının başladığı şu günlerde, yoğun olarak yaşanan grip ve soğuk algınlığını unutmamak ve bulaşıcı olduğunu hatırlayarak önlemler almak hem hayatımızı kolaylaştıracak hem de ciddi iş kayıplarının önüne geçecektir.

Daha fazla öneri ve bilgi için www.gribim.com internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.