‘HEPATİT B, TÜRKİYE İÇİN AIDS’TEN DAHA TEHLİKELİ’
Türkiye’de 5 milyon Hepatit B hastası bulunduğu ve bunların yalnız binde 2.4’ünü oluşturan 12 bininin tedavi gördüğü vurgulandı.
Hepatit B’nin, Türkiye için, çağın vebası olarak tanımlanan AIDS’ten daha tehlikeli bir hastalık olduğu belirtildi.
Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Coşkun, Hepatit B’nin, AIDS’den daha yaygın bir hastalık olduğunu belirterek, “Yüzyılın en kötü ve bulaşıcı hastalıklarından hepatit B ile toplum olarak mücadele edilmeli. Dünyada hepatit B virüsü ile enfekte olanların sayısı, AIDS’e yol açan virüsle enfekte olanların 100, Hepatit B taşıyıcısı sayısı, AIDS virüsü taşıyıcısının 80 katı dolayında” dedi.
Mücadele yöntemleri geliştirilmeli
Tüm hastalar başta olmak üzere, herkes potansiyel Hepatit B, C ve benzeri enfeksiyonlu kabul edilerek mücadele yöntemleri geliştirilmesini öneren Prof. Dr. Coşkun, “Hepatit B’ye yakalanan; kendisine, ailesine, topluma ve ülkesine ekonomik ve manevi yükler getiriyor” diye konuştu. “Hepatit B’ye yakalananların iş gücü kaybı ve tedavi giderleri maddi ve manevi yük olduğu gibi beklenen yaşamın, süre ve kalitesinde azalma ortaya çıkar” diyen Prof. Dr. Coşkun, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bireyler duyarlı davranmak zorunda. Belirtileri bilmeli, farklılığı gördüğü anda doktora başvurmalı. Bu, aynı zamanda toplumsal sorumluluğun gereğidir. Açık renk dışkı, idrarın renginde koyulaşma, deride sararma ve kilo kaybı, doktora gitmek için yeterli nedendir. Kolay yorulma, halsizlik, bulantı-kusma, alkol ve sigara karşı isteksizlik, genel olarak iştahsızlık, başağrısı, nezle, öksürük, ateş ve alerji de diğer belirtilerdir.”
TEDAVİ OLAN AZ
Viral Hepatitle Savaşım Derneği verilerine göre, Türkiye’de 5 milyon Hepatit B hastası bulunduğunu ve bunların yalnız binde 2.4’ünü oluşturan 12 bininin tedavi gördüğünü vurgulayan Prof. Dr. Coşkun, risk grubundakileri şöyle sıraladı: “Kan ve kan ürünleri ile temas edenler, kan nakli yapılanlar, dövme yaptıranlar, uyuşturucu bağımlıları, kulak deldirenler, Hepatit B’linin kanının bulaştığı cerrahi aletlerle temas edenler, diş hekimleri, cerahlar, ilkyardım personeli, homoseksüeller, heteroseksüeller, hayat kadınları, hepatit B virüsü taşıyıcısı annelerin bebekleri, kötü sağlık koşullarında ve kalabalık ortamda yaşayanlar.” Prof. Dr. Coşkun, kontrolsüz cinsel ilişki, virüs taşıyanla aynı tıraş bıçağı, enjeksiyon iğnesi ve diş fırçasını kullanmanın, hastalıklı kişide kullanılan ve iyi temizlenmemiş aletlerle manikür ve pedikür işlemleri yaptırmanın Hepatit B’nin uygun bulaşma yolları olduğunu sözlerine ekledi.