GÜNEŞ TUTULMASINA HAZIR MISINIZ?
Güneş gözlemleri sırasında özel aygıt ve teknikler kullanmadan kesinlikle güneşe bakmamak gerekir. Özel gözlem yöntemlerinin ihmali, kalıcı göz hasarları ya da ciddi görüş kusurları doğurur.
Güneş ışınları, ultraviole (morötesi), görünür ışık ve infrared (kızılötesi) olarak adlandırılan ışık demetlerinin bir araya gelmesi ile meydana gelir. Özellikle gözle görülemeyen ultraviole ışınlarının ciltte olduğu gibi göz dokularında da yakıcı etkisi vardır.
Güneş tutulması sırasında güneşe çıplak gözle bakılması, gözün ağ tabakasının keskin görmeden sorumlu sarı nokta (fovea) bölgesinde tahribata yol açabilir. Solar retinopati adı verilen bu tabloda güneşe bakma sırasında herhangi bir rahatsızlık hissi ve ağrı oluşmaz. Güneşe baktıktan hemen sonra genellikle her iki gözde görme azalması, ışığa duyarlılık ve gözlerde sulanma meydana gelir. Haftalar ya da aylar sürebilen görme azlığı bazen de kalıcı olabilmektedir. Solar retinopatinin bilinen bir tedavisi yoktur, ancak mevcut hasarın değerlendirilmesi ve ayırıcı tanı için şikayeti olan kişilerin göz doktoruna gözükmesinde fayda vardır.
Dış ortamdan gelen ışınlar gözün kornea, lens vitreus gibi kırıcı yüzeylerinden geçerek sarı noktada odaklanır. Kırıcı ortamların ayrıca gözü zararlı ışınlardan koruma fonksiyonu da vardır. Bu nedenle daha önce katarakt operasyonu geçiren ve mevcut lensleri alınıp yerine suni mercek takılan hastalarla, lensleri son derece saydam olan çocukların güneşe bakılmaması konusunda daha duyarlı olmaları gerekmektedir.
Güneş tutulmasını sağlıklı bir şekilde izlemek ancak özel olarak üretilmiş koyu renk, homojen renkli bir filtre yardımıyla olabilir. Güneş gözlüğü, buzlu cam, yanmış film, CD kapağı ya da kamera, dürbün gibi herhangi bir optik cihazla güneş tutulmasını izlemek göz sağlığı açısından son derece risklidir.
Op. Dr. Ali Sipahier
Göz Hastalıkları Uzmanı
Hisar Intercontinental Hospital