Genel SağlıkHABERLER

GÖZ DOKTORLARINA FOTODİNAMİK TEDAVİ SEMPOZYUMU

“Sarı Nokta Hastalıkları”nda uygulanan Fotodinamik Tedavi Ankara’da göz hekimlerine tanıtılacak.

Novartis firmasının sponsorluğunda organize edilen “Novartis Retina Günleri” kapsamındaki toplantı serilerinin ikincisi 20 Mart 2004 tarihinde Ankara Sheraton Oteli’nde yapılacak. Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Konya, Eskişehir, Bursa, Antalya, Malatya ve Trabzon’un çeşitli eğitim kurumlarından davet edilen öğretim üyeleri tıp dünyasında büyük bir yenilik olarak kabul edilen Fotodinamik Tedavi’deki bilgi birikimlerini meslektaşlarıyla paylaşacak.

Görme merkezinin hastalığı olan Yaşa bağlı maküla dejeneresansı tedavisinin anlatılacağı sempozyumda Fotodinamik Tedavi’nin uygulanması ve faydaları hakkında da detaylı bilgiler verilecek. Basına kapalı yapılacak toplantıya Hacettepe Üniversitesi’nden Prof.Dr. Bora Eldem ve Doç. Dr. Sibel Kadayıfçılar, Ankara Üniversitesi’nden Prof.Dr. Emin Özmert ve Doç. Dr. Figen Batıoğlu, İstanbul Retina Enstitüsü’nden Prof. Dr. Murat Karaçorlu ve Doç. Dr. Serra Arf Karaçorlu, Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nden Prof. Dr. Zeki Bayraktar, Gazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Berati Hasanreisoğlu ve Doç. Dr. Gökhan Gürelik ile İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Gülipek Müftüoğlu konuşmacı olarak katılacak. Toplantıda Fotodinamik Tedavi hakkında dünyadaki bilimsel gelişmeler anlatılacak.

50 yaş üzerindekilerde rastlanan körlüğün de en büyük nedeni olan Yaşa bağlı maküla dejeneresansı, hastanın görme alanının ortasında kanamalara yol açarak giderek büyüyen bir leke olarak ortaya çıkıyor. Genellikle tek gözde başlayan ve yavaş seyreden hastalık birkaç sene içerisinde diğer gözü de etkiliyor ve hastanın bağımsız yaşama yeteneğini de kaybettiren bir duruma dönüşebiliyor. Sarı Nokta kanamalarına aynı zamanda genç ve yüksek Miyopi hastalarında da rastlanabiliyor.

Yılda bir kez mutlaka doktor kontrolü yapılmalı

Görme merkezindeki kanamanın ilk belirtileri, cisimleri küçük ve bozuk görmeye başlamak, çizgilerin itilmesi ya da kırılması ve bakılan yeri net görememe şikayetleriyle ortaya çıkıyor. Toplum bilincinin oldukça düşük olduğunu belirten uzmanlar bu şikayetleri bulunan hastaların vakit kaybetmeden doktora gitmelerini ve tedaviye başlamaları gerektiğini vurguluyor.

Yeni bir umut için Fotodinamik Tedavi

Klasik laser sistemleriyle kesin tedavisi yapılamayan Maküla dejeneresansının en yeni tedavisi olan “Fotodinamik Tedavi” görme merkezindeki kanamaları durdurarak görme kaybını engelliyor. Çünkü termal yani yakıcı laserler, görme merkezi kanamalarında kullanılamıyorlar.

Tıp dünyasında bir devrim olarak kabul edilen Fotodinamik Tedavi, özel ilacı ile birlikte yapıldığı için, görme merkezli kanamalara direkt etki edebiliyor ve böylece laserin sağlıklı bölgeleri olumsuz etkilemesi de önlenmiş oluyor. Maküla dejeneresansının en yeni tedavisi olan “Fotodinamik Tedavi” uygulanan kliniklerin sayısında son bir yıldaki artış dikkat çekiyor. Hastalığın tanısı kişinin kendi kendine uygulayabileceği basit bir yöntem olan Kareli Kağıt Testi (Amsler Testi) ile konuluyor.