Genel SağlıkHABERLER

FARELERİN 15 GÜNDE KILLANMASI SAĞLANDI

ABD’de Michigan Üniversitesi uzmanları, beta-catenin proteini geçici olarak aktif hale getirilen farelerde, kılsız bölgenin 15 gün içinde kıllandığını saptadı.

Araştırmada beta-catenin geni geçici olarak aktif hale getirilen farelerde kılların, büyüme dönemi olan anagen dönemini yaşadığı gözlendi.

Michigan Üniversitesi uzmanları, genetik olarak mutasyona uğrattıkları farelerin derilerinde ve kıl köklerinde beta-catenin proteinin pasif hale gelmesini sağladı. Farelerin kılları dökülen bölgesine, 4-OHT adlı kimyasal madde uygulandı.

Araştırmacılar, uyguladıkları meddenin beta-catenin proteinini geçici olarak aktif hale getirebildiğini ve hayvanların sırtındaki kılsız bölgenin 15 gün içinde kıllarla kaplanabildiğini gözledi.

Michigan Üniversitesi uzmanları, beta-catenin proteinin ancak geçici olarak aktif hale getirilmesinin, daha önceki araştırmalarda ortaya çıkan tüm vücudun kıllarla kaplanması ve deride tümör oluşumu gibi yan etkileri önleyebileceğini düşünüyor.

Uzmanlar, 4-OHT maddesinin insanlarda da aynı etkiyi ortaya koyabileceğini belirterek, ileride insanlar üzerinde de araştırma yapılabileceğini açıkladı. Araştırmayla ilgili rapor, Genes & Development adlı dergide yer aldı.