Genel SağlıkHABERLER

ESTETİK AMELİYATI GEREKLİ Mİ?

Estetik cerrahi şekil düzeltme cerrahisidir. Bir başka deyişle şekil veya ölçüleri bozuk olan doku ve organların şeklinin hastanın beğenisi ve ideal anatomik ölçüler doğrultusunda değiştirilmesidir Rekonstrüktif cerrahi ise onarım cerrahisidir. Doğuştan eksik veya kusurlu olan, ya da kaza, yanık, tümör ameliyatı sonucu yok olan yada şekli bozulan organların yeniden oluşturulmasıdır.

Estetik, plastik ve rekonstrüktif cerrahi, yaygın kullanılan adıyla plastik cerrahi II dünya savaşı sırasında ortaya çıkan çok sayıda yaralanma, doku ve organ kayıplarının onarılması çabalarının geliştirdiği bir tıp dalıdır. Sanıldığı gibi estetik cerrahi insanların güzellik merakı sonucu gelişmemiş tüm buluşlar da olduğu gibi ihtiyaçlar doğrultusunda gelişmiştir.Bu şekilde başlayan çabalar, doğuştan var olan şekil bozukluklarının ve bir tıbbi zorunluluk olmasa bile vücutta kişilerin isteğine bağlı çeşitli değişikliklerin yapılmasını sağlamaya yönelik girişimlerin geliştirilmesi yolunu açmıştır.

Dış görünüşünden memnun olan kişi kendisi ile barışık, iş hayatında ve sosyal ilişkilerinde daha başarılı, aşk ve evlilik hayatında daha kolay mutlu olabilmektedir. Çizdiği imajdan memnun olan kişinin özgüveni yerindedir. İşinde ve sosyal hayatında başarılıdır. İlişkilerinde rahattır. Aynaya baktığında burnunun yüzüne hiç yakışmadığını , hamilelikten sonra karnının eskisi gibi dümdüz olmadığını ya da yüzünün elastikiyetini kaybedip sarktığını görüp dış görünüşünün kötü olduğunu düşünenler ve çevreleriyle olan ilişkilerinde tutuk ve uyumsuz davranabilirler.Bazı kişilerde bu kusur öyle bir takıntı haline geliyor ki, bireyin iş ve sosyal hayatını tam kabusa çeviriyor. Doğan sağlık Grubu Estetik Cerrahı Burçak Erdinç; “Bireyin kendini gerçekten mutsuz hissettiği bir kusuru var ise özgüvenin yeniden kazanması açısından cerrahi operasyon yoluna gidilebilmektedir.. Var olan kusur tıbbi açıdan bir sorun teşkil etmiyor ise estetik operasyonun gerekliliğine hastanın kendisi karar vermelidir. Bu hastanın beden sağlığından çok ruh sağlığı için yaptıracağı bir operasyondur.” Dedi.

Estetik Ameliyatlar Her Yerde Yapılabilir mi?

Hayati organ ameliyatları gibi riskli olmasalar da, estetik ameliyatlar da tüm diğer cerrahi girişimlerde olduğu gibi alınması gereken bir takım önlemler vardır. Bu önlemler ancak tam teşekküllü hastaneler veya tıp merkezleri gibi teknik donanımları sağlam olan yerlerde yapılabilir. Bunun dışında muayenehane, dispanser, poliklinik, teşhis merkezi ve benzeri yerlerde ameliyat yapılması hem yasal değildir, hem de son derece sakıncalıdır.

Erdinç; “İstatistiklere göre, her yıl, milyonlarca kişi, görüntülerini daha da güzelleştirmek için estetik cerrahiye başvurmaktadır. Bazıları önemli boyutlarda değişiklikler bazıları ise ufak tefek düzeltme arayışındalar. Hastaların birçoğu estetik ameliyatından sonra değişmek istemektedir. Fakat bu değişimin estetik ameliyattan kaynaklandığının anlaşılmasını istemeyenlerin sayısı da oldukça yüksektir. Hasta deşifre edilmeden, sesiz sedasız ameliyat olmak istemektedir. Bu da hastanın en doğal hakkıdır.” dedi.

Estetik Cerrahiye en uygun adaylar kimlerdir?

Uzun süre sadece kadınların kurtarıcısı olarak kabul edilen estetik cerrahi günümüzde iyi sonuçları ve avantajlarını keşfeden bir çok erkeğin de ilgisini çekiyor. Örneğin, erkekler ile kadınlar burun ameliyatı konusunda benzerlik gösteriyorlar. Bazı erkekler ise yağlarından kurtulmak istiyor. Erkeklerde yağlar memeler, bel ve karın bölgelerinde toplanırken kadınlarda bel, kalça, uyluk, diz içi ve bazen de karında birikiyor. Diğer popüler olan yöntemde Lazer epilasyon, erkekler de kadınlar kadar estetik görünümü bozduğunu düşündükleri kıllardan kurtulmak istiyorlar.

Birçok estetik ameliyat tekniği ve ekolü olmasına rağmen ameliyata hazırlık genellikle üç aşamadan oluşuyor. Biri, kendinizi psikolojik olarak ameliyata hazırlamanız. Diğeri ise sağlık durumunuzun ameliyata elverişli olup olmadığının saptanabilmesi için laboratuar tahlilleri ve gerektiğinde röntgen çekimi gibi araştırmaların yapılması. Üçüncüsü ise sizin istediğiniz ameliyatın plastik cerrahi uzmanı doktorunuzla olabilirliğinin ve neler yapılacağının kararlaştırılmasıdır ki bu en önemli aşamadır. Burada hastanın iyi bir plastik cerrah seçimi kadar doktorunda estetik ameliyat için uygun hastayı seçmesi yani her iki tarafında birbirine uyum sağlaması çok önem kazanmaktadır.

Estetik ameliyat için en uygun adaylar düzeltilebilir kusurları nedeniyle moral bozukluğu yaşayanlar. Dış görünüşünden rahatsızlık duyan kişi, estetik kusuru düzeltildikten sonra hayata çok daha zevkle bakmaya başlıyor. Yüzünüzü ya da vücudunuzu “düzeltmek” kendinize olan güveninizi yeniden kazanmanızı sağlar. Fakat her zaman da mutluluğu garanti etmiyor. Bir gün burun ameliyatı yaptığım bayan bir hastam ameliyattan hemen sonra yatağında “Doktor bey şimdi de birini bulamazsam ben size sorarım” demişti.

Yakın çevreye karşı…

Kuşkusuz bir çok kişi estetik ameliyatından sonra değişmek istiyor. Ne var ki bu değişimin estetik ameliyattan kaynaklandığının anlaşılmasını istemeyenlerin sayısı da oldukça yüksektir.

Ama erkeklerin estetik ameliyat olduklarını gizlemeleri kadınlara oranla daha güç. Çünkü kadınlar ameliyat izlerini makyajın altında rahatça saklayabiliyorlar. Estetik ameliyat olacağımızı yakın çevremize söylemek sizin kararınıza kalmıştır.Bazıları ameliyat olacağına bütün arkadaşlarına anlatırken bazıları da devlet sırrı gibi gizlerler.Ne var ki çevrenizdekilere estetik ameliyat olduğunuz söylemenin, ameliyat olduğunuzu saklamak için harcayacağınız enerjiden daha kolay olduğunu da unutmayın. Yine de geçiş döneminizi daha az fark edilir kılmanın bazı yolları vardır. En çok önerilen yollardan biri, aynı zamanda tarzınızı da değiştirmektir. Böylece çevrenizdeki kişiler dış görünüşünüzdeki değişikliğin ameliyattan değil, tarzınızdaki değişiklikten kaynaklandığını düşüneceklerdir. Yani, kilo verebilir, saçınızın rengini ya da tarzını değiştirebilir yada gözlük yerine lens takabilirsiniz.