ERKEN TEŞHİS EDİN, LENFOMA’YI YENİN!
Mavi Bisiklet ‘15 Eylül Dünya Lenfoma Bilinçlendirme Günü’nde Ankara’da. Kanserde erken tanı için İstanbul’dan 9 Eylül’de yola çıkan milli bisikletçilerimiz, halkın katılımıyla düzenlenecek bisiklet turuna destek vererek lenfomalı hastalar için umut ışığı yakacak.
Erken teşhis edilmesi ve gerekli tedavinin yapılması halinde tamamen iyileşme sağlanan bir kanser türü olan Lenfoma (lenf kanseri), 15 Eylül’de tüm dünyada bir kez daha gündeme geliyor. Lenfoma hasta gruplarının uluslararası şemsiye örgütü olan Lenfoma Koalisyonu; 2004 yılından bu yana Dünya Lenfoma Bilinçlendirme Günü olarak kabul edilen 15 Eylül’de kamuoyu bilinçlendirme faaliyetlerini sürdürüyor.
Dünyada hastalıkla mücadele eden ya da bu mücadeleyi kazanan ünlü sinema ve televizyon yıldızları ile şarkıcılar ‘Umut Elçileri’ olarak deneyimlerini insanlarla paylaşıyor ve kamuoyunda erken tanı konusunda bilinç yaratmaya çalışıyor. Babası lenfoma hastalığıyla mücadele eden Rob Lowe da Umut Elçileri’nden biri. Bu yıl da Lenfoma Umut Elçileri ışık yakmaya devam ediyor. Arjantin, Avusturalya, İtalya, Endonezya, İrlanda, İspanya, İngiltere gibi ülkelerde hem lenfomalı hastalar ve yakınlarına destek için hem de kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla değişik etkinlikler yapılıyor. Lenfomalı hastalar ve yakınları bu ülkelerde sembolik eylemlerle ‘umut ışığı’ yakmaya hazırlanıyor.
Türkiye’de ise ‘Mavi Bisiklet Kanserde Erken Tanı İçin YolAçık’ kampanyası kapsamında Ankara’da bir etkinlik gerçekleştirilecek. 15 Eylül Cuma günü lenfomada erken tanı için halkın katılımına açık bisiklet turu düzenlenirken, Abdi İpekçi Parkı’nda gerçekleştirilecek toplantıda tıp uzmanları halka açık bilgilendirme toplantısı yapacak.
Lenfoma Koalisyonu ünlü yıldızların kamuoyu desteği yaratmasının dışında değişik etkinliklerle dikkat çekmeye çalışıyor. 2005 yılında gerçekleştirilen Türkiye’nin de içinde olduğu 59 ülkeden 746 katılımcının Lugano Gölü kenarında dünyanın en uzun bilinçlendirme zincirini oluşturması buna bir örnek. Guinness Rekorlar Kitabı’na giren bu etkinliğe katılanlar ‘lenfoma hastaları için yeni bir umut var’ mesajını kulaktan kulağa fısıldayarak, tüm dünyanın dikkatini lenfomaya ve erken teşhisin önemine çekmeye çalışmışlardı.
Türklerin sadece yüzde 2.6’sı lenfomayı biliyor
Erken tanı konulduğunda tamamen tedavi edilebilen bir hastalık olan lenfoma, insanların bu konuda bilinçsiz olması nedeniyle çoğunlukla teşhis edilemiyor. Lenfoma Koalisyonu tarafından yapılan bir araştırmada, lenfoma hastası olan insanların yüzde 42’si bu hastalığın tedavi edilebilir olduğunu bilmiyor. Yine lenfoma hastası olanların yaklaşık yüzde 55’i teşhis konulmadan önce bu hastalığın farkında bile değil. Türkiye’de ise hastalık konusundaki bilinç çok düşük. Yapılan son araştırmalar Türk insanının sadece yüzde 2.6’sının lenfoma ile ilgili bilgi sahibi olduğunu gösteriyor.
Dünyada her yıl 360 binden fazla insan lenfomaya yakalanıyor. Her gün ortalama 1000 kişiye lenfoma teşhisi konuyor. Erken teşhis ile tedavisi mümkün bir hastalık olduğu halde geç kalınırsa 6 ay içinde ölümcül hale gelebiliyor. Lenfomanın ana belirtileri boyun, koltuk altı veya kasık lenf bezlerinde ağrısız şişlikler, nedeni açıklanamayan ateş, gece terlemesi süreklilik gösteren yorgunluk hali, nedeni açıklanamayan kilo kaybı, kaşıntı ve ciltte kırmızı lekeler. Ancak bu belirtiler mutlaka lenfoma hastası olduğunuzu göstermiyor. Başka nedenlerle de benzer belirti ve bulguların ortaya çıkması mümkün. Yukarıda sayılan belirtiler görüldüğünde mutlaka doktora başvurmak gerekiyor.