Genel SağlıkHABERLER

EMEKLİLİĞİ ÇALIŞMA HAYATININ ÖDÜLÜ GİBİ ALGILAYIN

Emeklilere çalışma hayatları boyunca fırsatını bulamadıkları hobilere yönelmeleri öneriliyor.

Prof. Dr. Sunar Birsöz, iş yaşamına aşırı önem veren kişilerin emekliliği “prestij kaybı, sevilmeme” gibi algıladıklarını belirterek, “Bu hisler emeklide başta depresyon olmak üzere pek çok psikolojik bozukluğa neden olabiliyor” dedi.

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sunar Birsöz, emekliliğin çalışma hayatının ödülü gibi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. İşini, yaşamının diğer tüm gereksinimlerinin üstünde tutan kişilerin, emekli olduktan sonra sıkıntı yaşayabileceğine dikkati çeken Birsöz, “Emekliliği bireyin çalışma hayatının sonunda bir ödül gibi düşünenler rahat bir geçiş yapıyorlar” dedi.

Emeklilik sonrasında karşılaşılacak ruhsal sorunların uzmana danışmayı gerektirdiğini kaydeden Birsöz, şöyle devam etti: “İş yaşamını bütün eksiklerinin yerine koyan kişilerde emeklilik, prestij kaybı, ihtiyaç duyulmama, itibar görmeme, sevilmeme gibi değerlendirilebiliyor. Bu hisler emeklide başta depresyon olmak üzere pek çok psikolojik bozukluğa neden olabiliyor. İşine aşırı önem atfeden, onu yaşamının tüm eksikliklerini kapatan bir durum olarak algılayan kişilerde bundan kopmak, birden bire çıplak kalmaya benzeyebiliyor.”

AYAK ALTINDA DOLAŞAN ERKEKLER

Prof. Dr. Sunar Birsöz, kadın ve erkeklerin emekliliği kavrayışının da farklı olduğuna değinerek, “Kadın ne kadar profesyonel de olsa, onun esas dünyası evidir. Her profesyonel kadın aynı zamanda bir ev kadınıdır” dedi.

Kadınlarda emeklilik sonrasında yaşanan psikolojik sorunlara daha az rastlandığını kaydeden Birsöz, “Erkeklerde ise bu durum biraz daha farklı. Emekli olan erkek adeta evde ayak altında dolaşan, her şeye karışan, bilmediği işi yapmaya çalışan birine dönüşür. Bu da evde karı-koca arasında otorite, kişilik çatışması başlatır. Bundan kaçınmak gerekir” diye konuştu.

EMEKLİ OLACAKLARA ÖNERİLER

Emekli olmaya hazırlanan kişilerin mutlaka uzmana danışması gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Birsöz, “Bireyin işine vermiş olduğu değeri tartmaya, yanlışlıkları varsa onları düzeltmeye çalışıyoruz. Bireye yaşama planı yapmalarını öneriyoruz” dedi.

Prof. Dr. Sunar Birsöz, emeklilere çalışma hayatları boyunca fırsatını bulamadıkları hobilere yönelmelerini önerdi. Birsöz, “Mesela resim yapabilir, yazabilir, gezilere katılabilir, sportif faaliyetlere katılabilirler. Kendilerine günlük bir yaşama planı çıkarmalı, emeklilik döneminde zamanı dilimlere ayırarak, kendi beklentilerini tatmin edecek bir programla yaşamalılar” diye konuştu.