Genel SağlıkHABERLER

EĞİTİM DÜZEYİ TİRYAKİLİĞİ ETKİLEMİYOR

Sigarayı bırakmak için polikliniğe başvuranların yüzde 60’ını lise ve dengi, yüzde 40’ını ise üniversite mezunu oluşturuyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı bünyesinde kurulan Sigarayı Bırakma Polikliniği’ne başvuran 600 kişiden yüzde 40’ının üniversite mezunu olduğu bildirildi. DEÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Sigarayı Bırakma Polikliniği Sorumlusu Doç. Dr. Oğuz Kılınç, polikliniğe başvuruların her geçen gün arttığını söyledi. Sigara bağımlılığının toplum sağlığını tehdit eden boyuta ulaştığını, Türkiye’de sigara içme oranının erkekler arasında yüzde 60, kadınlar arasında ise yüzde 25 düzeyine ulaştığını dile getiren Kılınç, bu yönüyle sigara bağımlılığının, toplumu tehdit eden salgın hastalık olarak kabul edilmesinin yerinde olacağını kaydetti.

HEKİM YARDIMI BAŞARIYI ARTTIRIYOR

Sigara bağımlılığından kişilerin ancak yüzde 10’unun kendi kendilerine kurtulabildiklerine işaret eden Kılınç, hekim tarafından yapılan tedaviyle bu bağımlılıktan kurtulma oranının 5 kat arttığını ifade etti. Geçen yıl açılan polikliniğe bugüne kadar 600 kişinin başvurduğunu, tedavileri sonucunda bunların yüzde 58’inin sigarayı bırakmayı başardığını dile getiren Kılınç, gelenlerin büyük çoğunluğunun 40 yaş ortalamasında olduğunu söyledi. Bağımlıların yüzde 50’sinin kadın olduğunu anlatan Kılınç, hastaların eğitim düzeyinin şaşırtıcı olduğunu ifade etti.

ÜNİVERSİTELİ ÇABA GÖSTERMİYOR

Başvuranların yüzde 60’nın lise ve dengi, yüzde 40’nın ise üniversite mezunu olduğunu kaydeden Kılınç, “Gelişmiş ülkelerde yüksek tahsilliler daha az sigara kullanıyor. Bağımlı olanlar bırakmak için çaba sarf ediyor. Bizde ise tam tersi. Lise ve dengi okulları mezunları sigarayı bırakmak için yüksek tahsillilerden daha fazla gayret gösteriyor. Bu bizi şaşırttı” dedi. Kılınç, sigarayı bırakma tedavisinin sağlık ocaklarında da verilmesi gerektiğini belirterek, “Türkiye’de 17 milyon kişinin sigara içtiği tespit edildi. Ülke genelindeki 17 poliklinikte ortalama 10 bin kişiye hizmet verildiğini düşünürsek, tedavinin yaygınlaştırılması gereği ortaya çıkıyor” diye konuştu.