Genel SağlıkHABERLER

DÜNYADA HIV / AIDS VİRÜSÜ TAŞIYANLARIN SAYISI 33 MİLYONA İNDİ

En ölümcül hastalıklardan biri olan AIDS’e karşı mücadele hızlanarak sürüyor. Birleşmiş Milletler, Hükümetler ve araştırmacı ilaç sektörünün çabalarıyla salgına karşı önemli ilerlemeler sağlandı. Az gelişmiş ülkelerde etkin HIV / AIDS ilaçlarına erişim güçlenirken dünya çapında HIV virüsü taşıyanların sayısı 40 milyondan 33 milyona, her yıl enfekte olanların sayısı ise 5 milyondan 2,7 milyona indi. Araştırmacı ilaç firmalarının halen AIDS’e karşı 80 yeni ilaç adayı üzerinde çalıştıkları açıklandı.

01 Aralık 2008, İstanbul. Başta AIDS olmak üzere insan sağlığını ve yaşamını tehlikeye sokan hastalıklara karşı mücadele tıp alanındaki en son bilimsel ve teknolojik gelişmelerin de katkısıyla yoğunlaşıyor. HIV / AIDS salgınıyla mücadelede bu kapsamda önemli ilerlemeler sağlandı. Tüm dünyada Birleşmiş Milletler, Hükümetler ve araştırmacı ilaç sektörünün çabaları sonucunda yenilikçi ilaçlar hastalara sunulur ve az gelişmiş ülkelerde etkin ilaçlara erişim güçlenirken, 2007 yılında HIV virüsü taşıyanların sayısı 33 milyona indi.

Araştırmacı ilaç sektörü HIV / AIDS’e karşı seferber oldu

Araştırmacı İlaç Derneği tarafından yapılan açıklamada sektörün tüm dünyada bir yandan yenilikçi ilaçları hizmete sunarak; bir yandan da bu alanda eğitimin artmasına ve erişimin güçlenmesine destek sağlayan sosyal sorumluluk kampanyalarını hayata geçirerek mücadeleye ciddi katkılarda bulunduğu belirtildi.

Hastalığın ilk çıkışından bu yana AIDS’in kontrol altına alınmasına ve yaşam süresi beklentilerinin uzamasına katkıda bulunan 23 etkin tedaviyi hastalara sunan araştırmacı ilaç sektörü, bu konuda halen 80’in üzerinde yeni ilaç adayı geliştiriyor.

UNAIDS 2008 Raporu’na göre geçen yıl HIV / AIDS salgınına karşı mücadelede de önemli ilerlemeler elde edildi. Özellikle virüsten en fazla etkilenen az gelişmiş ülkelerde etkin ilaçlara erişimin güçlenmesi önemli gelişmeler sağladı. Bu ülkelerde, daha önce etkin ilaçlara ulaşamayan, bugün ise erişebilenlerin sayısı 3 milyonu geçiyor.

Rapora göre, dünyada HIV / AIDS virüsü taşıyanların sayısı 33 milyona indi. Daha önceki yıllarda bu sayı 40 milyona kadar çıkmıştı. 2006’da yılda 5 milyon yeni HIV enfeksiyonu görülürken, geçen yıl bu sayı 2,7 milyona indi. Çocuk enfeksiyonları da geçen yıl 410.000’den 370.000’e indi. AIDS hastalığından yaşamlarını yitiren hastaların sayısı ise 2005’te 2,2 milyon iken, geçen yıl bu sayı 2 milyona indi.

Çeşitli hastalıklara karşı toplam 633 yeni ilaç yolda

Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği tarafından yapılan açıklamada ilaç ve biyoteknoloji firmalarının sadece HIV / AIDS konusunda değil, insan sağlığını tehdit eden pek çok farklı hastalığa karşı da mücadeleyi yoğun bir şekilde sürdürdüklerini duyurdu.

Araştırmacı ilaç ve biyoteknoloji firmalarının dünya çapında 633 yeni ilaç adayı üzerinde çalıştıkları ve klinik fazlarda bulunan bu çalışmalarda nano teknolojiden, yapay protein üretimine kadar farklı yöntemler kullanıldığı belirtiliyor.

Araştırmacı ilaç sektörünün Ar – Ge çalışmalarında ağırlık kanser ilaçlarında. Halen üzerinde çalışılan yenilikçi ilaç adaylarının 254’ü farklı kanser türlerini, 162’si enfeksiyonları, 59’u bağışıklık sistemi hastalıklarını, 25’i kalp ve damar hastalıklarını, 19’u ise diyabeti hedefliyor.

Yeni ilaç adayları geliştirilirken başta nano teknoloji olmak üzere en son yöntemler kullanılıyor. Bunlar arasında virüsleri bulup yok eden nano robotlar, hasar görmüş kalp ve omurilik dokularının yenilenmesi, gen tedavisi ve laboratuar ortamında yapay protein üretilmesi gibi teknikler yer alıyor.

“Yenilikçilik ve Ar – Ge Türkiye’nin krizden çıkışının anahtarıdır”

AIDS ve kanser başta olmak üzere insan sağlığını tehdit eden bütün hastalıklara karşı etkin bir mücadele yürütüldüğünü kaydeden Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD) Genel Sekreteri Engin Güner, yenilikçi ilaçların ortalama yaşam süresini uzattıkları gibi, yaşam kalitesini de artırdıklarını vurguladı. Yenilikçi yaklaşımın yarattığı değere dikkat çeken Güner şunları söyledi:

“Araştırmacı ilaç ve biyoteknoloji firmalarının Ar – Ge çalışmaları dünya çapında yoğun bir şekilde sürüyor. Yenilikçi yaklaşım yaşam kalitemizi sürekli iyileştiriyor ve sektörün küresel rekabet gücünü artırıyor. Bu atılım dalgasında yer almak ve gerek hastalarımıza, gerekse de ekonomiye daha fazla değer yaratabilmek için ülkemizde de yenilikçiliği teşvik eden ortamı yaratmalıyız. Bu bakımdan yatırım ve rekabet koşullarını iyileştirmeye devam etmek önem taşıyor. Pek çok uluslararası ilaç firması dünyada yatırım yapacak bölge arıyor. Türkiye doğru adımlar attığı takdirde, krizin etkilerini de azaltacak ciddi bir yatırım potansiyelini hayata geçirebilir.”